Siirry sisältöön

Uutiset

Kasvuyrittäjä Emilia Nordquist haluaa murtaa pölyyntyneet ennakkoluulot siivousalasta

  • Emilia Nordquist palasi opiskeluaikana tutuksi tulleelle siivousalalle ja löysi alalta mielenkiintoisia haasteita
  • Vaikean alun jälkeen hän pääsi vauhtiin ja löysi myös sijoittajan, jonka kanssa tavoitteena on uudistaa siivousalaa digitalisaation keinoin
  • Yritys on lähtenyt nopeaan kasvuun, ja tavoitteet ovat korkealla

Mintti Siivous Oy sai alkunsa perustaja Emilia Nordquistin kyllästyttyä pinttyneisiin ennakkoluuloihin siivousalasta. Digitaalisuutta hyödyntävä kasvuyritys panostaa ekologisuuteen ja haluaa maailman näkevän siivousammattilaiset vakavasti otettavina asiantuntijoina. Ensimmäisen puolen vuoden uurastus palkittiin yhtiön liikevaihdon tuplaantumisella.

""
Emilia Nordquistin Mintti Siivous Oy uudistaa siivousalaa.

Nordquist on yhdysvaltalaisen yksityiskoulun kasvatti, minkä lisäksi hän on käynyt Suomessa konetekniikan insinööriopintoja. 2000-luvun alussa Nordquist keräsi opiskelujen ohella lisätienestejä siivoustyöllä ja eteni esimiestehtäviin asti, mutta päätyi tekemään uraa myyntialalla. Hän jäi kuitenkin seuraamaan tiiviisti siivousalan tapahtumia ja muisteli lämmöllä nuoruutensa työkokemuksia.

Vuonna 2017 Nordquistin ura oli risteyskohdassa. Puulta maistuva palkkatyö ja yksityiselämän mullistukset saivat pohtimaan elämänvalintoja, ja ajatus siivousalalle palaamisesta alkoi hiljalleen kypsyä mielen perukoilla.

– Insinööritaustaisena mieleni havaitsee jatkuvasti ratkaisuja vaativia pulmia, ja aloin nähdä siivousalalla yhä enemmän mehukkaita haasteita. Kun sitten kuulin, että entinen tuttava oli tokaissut selkäni takana, ettei minusta olisi muuhun kuin vessoja pesemään, sisuunnuin ja päätin perustaa toiminimen. Alan huonolle maineelle oli tehtävä jotakin, Nordquist taustoittaa.

Nordquist aloitti siivousalan yrittäjänä omalla toiminimellään, mutta yksinyrittäjän vaikeudet ja suuri työmäärä alkoivat horjuttaa jaksamista. Vuoden 2019 kesällä Nordquist harkitsi vakavasti yritystoimintansa lopettamista, mutta kirjanpitäjä ja puoliso käänsivät hänen päänsä.

– Minulle tärkeät ihmiset puhuivat minut ympäri. Myyntiä tunteva puolisoni teki minulle listan potentiaalisista yritysasiakkaista ja kannusti kokeilemaan vielä kerran. Noin kuukausi aallonpohjassa käymisen jälkeen onnistuin saamaan liiketoiminnan kunnolla jaloilleen, muistelee Nordquist haastavaa alkuaan.

Yksi uusista yritysasiakkaista oli sähköisen liiketoiminnan asiantuntijakonserni Sofokus, jossa kiinnitettiin heti huomiota työhönsä intohimoisesti suhtautuvaan ammattilaiseen. Useiden keskustelujen jälkeen konsernin investointiyksikkö, Sofokus Ventures, päätyi tekemään sijoituksen yhdessä perustettuun Mintti Siivous Oy -yritykseen.

– Emiliasta huokui heti ensitapaamisella terve yrittäjän tyytymättömyys alan markkinatilanteeseen. Vakuutuimme, että tässä on juuri oikea nainen muuttamaan ihmisten pölyttyneitä käsityksiä siivousalasta, toteaa Teemu Malinen, Sofokus-konsernin perustaja ja digitaalisen liiketoiminnan moniyrittäjä.

Mintti Siivouksen tavoitteena on rakentaa alaa uudistava siivousalan asiantuntijayritys, joka panostaa vahvasti digitaalisuuteen ja käyttämiensä siivoustuotteiden ekologisuuteen. Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana yhtiö on kasvanut seitsemään henkeen ja kaksinkertaistanut liikevaihtonsa. Mintin tavoitteena on kasvaa voimakkaasti myös vuoden 2021 aikana ihmislähtöisen asenteen, asiantuntijuuteen panostamisen ja ekologisten valintojen avulla.