Siirry sisältöön

Uutiset

Abacus Diagnostican pika-PCR-koronatestille kansainvälinen myyntilupa

  • Abacus Diagnostican COVID-19-testi on saanut Euroopan laajuisen myyntiluvan
  • Yhtiön henkilöstömäärä on koronapandemian aikana kaksinkertaistunut
  • Abacuksen tuotekehitys- ja tuotantotilat sijaitsevat Turussa

Abacus Diagnostica on turkulainen infektiotautien nopeaan diagnostiikkaan keskittyvä yritys, jonka COVID-19-testi sai myyntiluvan Euroopan markkinoille jo heinäkuussa. Abacuksen tuotevalikoimaan kuulunut hengitystieinfektioita aiheuttavien virusten yhdistelmätesti on nyt päivitetty koronapandemian tarpeisiin. Uudistetulla yhdistelmätestillä voidaan yhdestä näytteestä ja yhdellä määrityksellä selvittää, onko potilaan oireiden aiheuttaja influenssa A tai B, RS-virus, COVID-19 vai mahdollisesti näiden yhteisinfektio. Testille on myönnetty Euroopan laajuinen myyntilupa eli CE-merkintä, ja testin toimitukset laboratorioihin ovat alkaneet.

Erno Sundberg vierellään PCR-testilaite ja varusteita.
Abacus Diagnostican toimitusjohtaja Erno Sundberg luottaa turkulaisten pika-PCR-testien tulevaisuuteen: ”Investoimme uusiin tuotantotiloihin ja -laitteisiin, jotta voimme edelleen kasvattaa korona- ja yhdistelmätestiemme tuotantokapasiteettia täällä Turussa. Samoilla tuotantolinjoilla voimme koronapandemian jälkeen valmistaa muitakin testejämme, joten nyt tehtävät investoinnit mahdollistavat kasvumme myös tulevaisuudessa.”

– Vahva ja vakiintunut yhteistyö eri laboratorioiden kanssa on mahdollistanut uuden testimme kattavan validoinnin nopealla aikataululla. Euroopan myyntilupaan vaaditut tutkimukset on tehty neljässä pohjoismaisessa laboratoriossa, eikä testin herkkyydestä tai tarkkuudesta ole tingitty, vakuuttaa yrityksen toimitusjohtaja Erno Sundberg.

Abacuksen testit perustuvat PCR-tekniikkaan. Vaikka pikatestit ovat olleet mediassa esillä ja niiden käyttö on yleistynyt, niin ylivoimaisesti suurin osa tehdyistä testeistä on PCR-testejä, sillä PCR-testit ovat pikatestejä luotettavampia. Abacuksen pika-PCR yhdistää pikatestin helppouden PCR-tekniikan luotettavuuteen.

Tällä hetkellä COVID-19-testaus on laajaa ja monella alueella ollaan leviämisvaiheessa.
Monet Suomen keskussairaaloiden laboratorioista käyttävät jo nyt Abacuksen COVID-19-testiä etenkin kiireellisiin näytteisiin kuten sairaalahenkilökunnan testaukseen. Koronatestistä saatu negatiivinen tulos ei kuitenkaan kerro oireisena testiin hakeutuneen potilaan taudinaiheuttajaa, joten sairauden jatkuessa potilaan tarvitsema hoito viivästyy ja tarvitaan uusi näyte diagnoosin selvittämiseksi. Tieteellisissä tutkimuksissa on noussut huolta myös influenssan ja koronaviruksen yhteisinfektioista. Abacuksen yhdistelmätestillä voidaankin influenssakauden alettua säästää sekä potilasta että näytteenoton ja testauslaboratorioiden jo kuormittuneita resursseja.

Abacuksen tuotekehitys- ja tuotantotilat sijaitsevat Turussa Kupittaalla, joten koronapandemian aiheuttama Abacuksen COVID-19-testien myynnin ja tuotannon kasvu näkyy Turun seudulla positiivisesti. Yrityksen palkkalistoilla on tällä hetkellä 26 henkilöä ja henkilökunnan määrä on yli kaksinkertaistunut koronapandemian aikana. Lisäksi alihankintaketju työllistää Varsinais-Suomen alueella lähes 20 henkilöä.

– Olemme onnistuneet toimittamaan jokaisen tilauksen ajallaan, mikä on tällä hetkellä alalla hyvin poikkeuksellista. Nyt investoimme uusiin tuotantotiloihin ja -laitteisiin, jotta voimme edelleen kasvattaa tuotantokapasiteettiamme. Vaikka myynnistämme yli puolet ja suurin kasvu tulee ulkomailta, haluamme investoida Suomeen ja kotimaan toimitukset ovat meille etusijalla. Yrityksen omistuksesta yli 90 % on Suomessa ja haluamme kasvaa täällä, kertoo Sundberg.

Koronarokotteiden tulo markkinoille todennäköisesti auttaa saamaan pandemian hallintaan, mutta Sundberg ei ole huolissaan nyt tehtävien investointien kannattavuudesta koronapandemian hiipumisen jälkeen:

– Vaikka COVID-19-pandemia saadaan toivottavasti rokotuksilla haltuun, koronatestaukset eivät heti lopu. Tuotantokapasiteettiamme kasvattavat investoinnit eivät missään nimessä mene hukkaan, sillä samoilla tuotantolinjoilla voimme koronapandemian jälkeen valmistaa niin nykyisiä kuin tuleviakin testejämme.

Abacus Diagnostica Oy on Turun yliopistosta alkunsa saanut vuonna 2004 perustettu infektiotautien DNA- ja RNA-testeihin erikoistunut turkulainen diagnostiikka-alan yritys. Abacus on kaupallistanut yliopistolähtöisiin innovaatioihin pohjautuvan automatisoidun GenomEra® CDX -järjestelmän, joka tarjoaa nopean, luotettavan, helppokäyttöisen ja kustannustehokkaan tavan infektiotautien osoittamiseen.