Siirry sisältöön

Uutiset

Uudella rahoituksella kansainvälistä osaamista yrityksille

Business Finland kannustaa uuden rahoituksen avulla yrityksiä kansainvälisten ammattilaisten rekrytoimiseen. Rahoitusmallia voi hyödyntää monipuolisesti yritysten erilaisiin tarpeisiin.

Nyt kannattaa niin pienten kuin suurtenkin yritysten olla tarkkana, sillä vuonna 2023 starttaa Business Finlandin uusi Talent-rahoitus yrityksille haettavaksi.

– Rahoituksella on tarkoitus tukea kotimaisia yrityksiä kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa entistä innokkaammin.

Näin kertoo Business Finlandin palvelupäällikkö Minh Lam Turku Science Parkin järjestämällä yritysaamiaisella Turussa. Paikalle on kutsuttu paikallisia kumppaniyrityksiä, jotka ovat olleet mukana Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Turku Science Parkin yhteisessä UNICOM-projektissa. Projektin tavoitteena on ollut saattaa korkeasti koulutettuja kansainvälisiä osaajia ja paikallisia yrityksiä yhteen.

Business Finlandin Work in Finland -yksikössä työskentelevä Minh Lam lataa kovia numeroita siitä, miten Suomi tarvitsee lisää työvoimaa paitsi ylläpitääkseen yhteiskunnan toimintoja, myös kasvattamaan vientiä. Esimerkiksi it-alalla on huutava pula osaajista. Työ- ja elinkeinoministeriön laskelman mukaan Suomessa jäi vuonna 2019 65 000 työpaikkaa syntymättä.

Kansainvälinen kasvu vaatii kansainvälistä osaamista, ja pysyvästi maahan jäävää sellaista.

– Tavoitteena on, että rahoituksella olisi kauaskantoisia seurauksia, ja että mahdollisimman moni Suomessa opiskelevista kansainvälisistä osaajista jäisi jatkossa tänne, toteaa Minh Lam.

UNICOM-hankkeen aamiaistilaisuus toi paikalliset yritykset ja korkeakoulut saman pöydän ääreen

Yritysten käytännön prosessit pohdinnassa

Työvoimapulan paikkauksen ohella yritysten kansainvälisyyttä puoltavat monet muutkin seikat. Työ- ja elinkeinoministeriön selvitysten mukaan monimuotoiset yritykset ja työyhteisöt ovat muita innovatiivisempia ja tuottavampia, kun yhteen tuodaan monenlaista osaamista.

– Kansainvälistyminen avaa myös uusia kohdemarkkinoita, Minh Lam muistuttaa.

Käytännöt yritysten toimintamallien muuttamisessa kansainvälisempään suuntaan herättävät kuitenkin kysymyksiä. Yritysaamiaiselle saapuneet yritysten edustajat pohtivat rekrytointiprosessien haasteita. Rekrytointi on kallista ja aikaa vievää, eikä aikaa kansainvälistymisen suunnitteluun tai strategian luomiseen ylipäänsä usein ole.

Korona-aika on myös lisännyt epävarmuutta esimerkiksi yritysviennin osalta.

Minh Lam tunnistaa yritysten arjen käytännön haasteet. Talent-rahoitusmallin, joka korvaa aiemman Talent Explorer -mallin, tarkoituksena on jouhevoittaa ja nopeuttaa kv-palkkaamisen prosesseja.

Business Finlandin rahoitus tähtää vaikuttaviin muutoksiin yritysten kansainvälisessä toiminnassa.

– Uusi malli tulee olemaan aiempaa laajempi ja joustavampi. Yrityksille myönnettävä rahoitus on suuruudeltaan 50 prosenttia, eli 20 000–50 000 euroa, kun hankkeen kokonaisbudjetti on 40 000–100 000 euroa.

Pääasiassa rahoitusta myönnetään vähintään kymmenen henkilöä työllistäville erityksille, mutta malli ei ole lukittu.

– Pienemmille start up -yrityksille tämä voi soveltua, jos ne ovat vahvassa henkilöstön kehitysvaiheessa, Minh Lam sanoo.

Rahoituksella voidaan palkata esimerkiksi jatko-opintojaan tekeviä tai jo työelämässä olevia henkilöitä, jos he osallistuvat kehitystyöhön, tai vastaavasti käyttää yrityksessä jo työskenteleviä henkilöitä.

Yksi keskustelua herättävä kysymys on yrityksissä käytetty yhteinen työskentelykieli. Jos yrityksen viestinnässä verkkosivuja ja muuta materiaalia myöten on aiemmin käytetty suomea, on iso työ kääntää kaikki jatkossa englanniksi.

Suoraan esimerkiksi käännöstyöhön ei Business Finland tukea myönnä, mutta hakemuksessa voi osoittaa, miten koko yrityksen toimintakulttuuria viedään kansainvälisempään suuntaan.

Business Finlandin uusi rahoitusmahdollisuus on käynnistymässä vuonna 2023

Suomi on kilpailukykyinen, mutta työtä on edessä

Kansainvälisistä osaajista Suomen kanssa kilpailevat ainakin muut Pohjoismaat, Viro ja Saksa. Suomella on Minh Lamin mukaan valttikortteinaan toimiva terveydenhuolto, laadukas koulutus, turvallisuus ja puhdas luonto. Paitsi työpaikan saaminen, yritysten tarjoamat kielikoulutukset ja puoliso-ohjelmat lisäävät hyvinvointia ja auttavat ihmisiä ja perheitä asettumaan Suomeen.

Työ- ja elinkeinoministeriön tavoitteet ulkomaalaistaustaisten henkilöiden työllistymiselle Suomessa ovat korkeat. Business Finlandin Talent Boost -palvelukokonaisuus ja niin ikään Talent-rahoitus ovat osaltaan toteuttamassa näitä tavoitteita.

– Jopa 50 000 ihmisen toivotaan työllistyvän eri osapuolten yhteisellä ponnistuksella, Minh Lam summaa.

HEIDI HORILA


Artikkelia päivitetty 9.12.2022: rahoituksen yksityiskohtia tarkennettu