Siirry sisältöön

Uutiset

Turun seutu tarvitsee lisää tekniikan alan tutkimusta ja koulutusta

Turun seudun kasvua siivittää parhaillaan elinkeinoelämän erinomainen menestys: erityisesti meri-, lääke-, ja valmistavan teollisuuden vahvat kasvunäkymät lisäävät luottamusta ja säteilevät korkeasuhdannetta myös muille toimialoille, kuten rakentamiseen.

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell haluaa varmistua siitä, että seudun vahvan kasvun tarvitsemat osaajat kyetään yrityksille tarjoamaan mm. DI-koulutusta laajentamalla.

 

Kasvun kannalta suurin heikkous on riittämätön tekniikan alan tutkimus ja koulutus. Turun yliopiston hallitus on tehnyt opetus- ja kulttuuriministeriölle virallisen esityksen diplomi-insinöörikoulutusvastuun laajentamisesta konetekniikkaan ja materiaalitekniikkaan.

– Osaamisvajetta ei voida poistaa tilapäisin koulutusjärjestelyin vaan siihen tarvitaan kestävä ja pysyvä ratkaisu kouluttamalla diplomi-insinöörejä alueella, Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen sanoo.

Koulutuksen volyymi, laatu ja houkuttelevuus erityisesti teknisillä aloilla tulee nostaa pysyvästi teollisuuden uuden tuotantokapasiteetin vaatimusten mukaisiksi. Toimenpiteillä on kiire: 2018 yhteishakuun aikaansaadut muutokset vaikuttavat koulutustuloksissa vasta 2021 – 2024.

– Tavoitteenamme on luoda vahva, monitieteinen tutkimus- ja innovaatioalusta, mikä antaa uusia mahdollisuuksia myös alueella tapahtuvalle tuotekehitykselle ja aikaisempaa älykkäämmille tuotantotavoille. Jotta voimme saada tämän aikaiseksi, tarvitsemme selvästi aiempaa laajempaa tekniikan koulutuksen toteutusta, Väänänen painottaa.

Turun seutu noussut yritysarvioissa

Turun kaupunki ja korkeakoulut sekä alueen yritykset ovat yhdistäneet voimansa kasvun tueksi. Tavoitteena on kaikin tavoin pitää huolta siitä, että koko Suomen kasvusta huolehtivalla seudulla on tarpeeksi opiskelijoita ja työntekijöitä sekä heille parhaat mahdolliset edellytykset. Samoin huomiota kiinnitetään siihen, miten rekrytointeja ja työvoiman liikkuvuutta voidaan helpottaa.

– Tuoreessa Elinkeinoelämän keskusliiton tekemässä kuntarankingissä Turun seutu on noussut yritysten arvioissa sijalle kaksi, mikä kertoo siitä että on tehty ja tapahtunut myönteisiä asioita. Koko lounaisrannikon osalta kasvu realisoituu nyt nopeammin kuin on osattu edes toivoa ja nyt on varmistuttava siitä että yritykset saavat tarvitsemansa tuen kasvun mahdollistamiseksi, sanoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.