Siirry sisältöön

Uutiset

Turun kauppakamari: Varsinais-Suomen vienti vetää lupaavasti

Turun kauppakamarin vientiyrityksille myöntämien alkuperätodistusten määrä on tänä vuonna kasvanut pariin edelliseen vuoteen verrattuna. Tilastot osoittavat, että vienti Varsinais-Suomesta etenkin EU:n ulkopuolisiin maihin on pandemian helpotettua päässyt hyvään vauhtiin.

Turun kauppakamarin vahvistamien alkuperätodistusten määrä oli kesäkuussa 2021 yli 20 % suurempi kuin vuosina 2020 ja 2019. Tammi-kesäkuussa kasvua edelliseen vuoteen oli lähes 7 % ja vuoteen 2019 yli 20 %. Tämä kertoo siitä, että koronapandemian helpottaessa maailmalla varsinaissuomalaiset yritykset ovat hyvin kiinni orastavassa kasvussa.

""
Naantalin satama on yksi Suomen vientiporteista.

Suurin uhka lupaavalle kehitykselle ovat tällä hetkellä matkustamisen rajoitukset.

– Vientiyritysten mukaan uusien kauppojen saaminen on yhä vaikeaa, jos yritysten edustajat eivät pääse paikan päälle tekemään myyntityötä kauppojen aikaan saamiseksi elvytyspakettien piristämiltä markkinoilta, arvioi tilannetta Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.

PerkinElmer Wallacin toimitusjohtaja Petri Kallio on pitkälti samoilla linjoilla.Koronatuotteiden osalta viime vuosi ja alkuvuosi ovat olleet meille hyviä. Huhtikuun alusta lähtien osin patoutunutkin kysyntä myös perustuotteiden osalta on piristynyt selvästi, Kallio kertoo.

– Matkustus Suomesta asiakkaille päin on kuitenkin hyvin hankalaa. Rokotekattavuus pitäisi saada pian paremmalle tasolle ja toisen rokoteannoksen antamista tulisi kiirehtiä. Silloin voisimme lähettää työntekijämme turvallisemmin asiakkaiden luokse, toteaa Kallio.

Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo iloitsee kehityksestä.

– Viimeksi alkuperätodistuksia on vahvistettu näin runsaasti kesäkuussa 2010. Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, on vuodesta 2021 tulossa yrityksillemme hyvä vientivuosi. Elvytyspaketti tulee näkymään kysynnän kasvuna Euroopan markkinoilla ja on tärkeää, että yrityksemme pääsevät tarttumaan sen tuomiin mahdollisuuksiin. Matkustamisen rajoitukset ja rokotekattavuus on saatava kuntoon mitä pikimmin, Leiwo peräänkuuluttaa.

Kauppakamarien vientiasiakirjat ennakoivat hyvin viennin kehitystä

Kauppakamarit myöntävät vientiyrityksille alkuperätodistuksia ja muita erityistodistuksia vientimaiden viranomaisten vaatimusten ja asiakkaiden tarpeiden mukaan. Asiakirjoja haetaan sen kauppakamarin alueelta, missä tuotanto tai toiminta tapahtuu. Alkuperätodistus osoittaa, missä tavara on tuotettu tai sitä on jalostettu merkittävästi. Todistuksia tarvitaan erityisesti viennissä EU:n ulkopuolisiin maihin. Runsaimmin niitä on haettu Turkin, Kiinan ja Venäjän vientiä varten. 

Kauppakamarien myöntämien vientiasiakirjojen määrät osoittavat pitkällä aikavälillä hyvin viennin kehitystä erityisesti EU:n ulkopuolelle. Tiedot saadaan reaaliajassa ja niiden perusteella voidaan ennakoida viennin kehitystä.

Turun kauppakamarin vahvistamat alkuperätodistukset:

Kesäkuu 2021: 371
Kesäkuu 2020: 305
Kesäkuu 2019: 305

Tammi-kesäkuu 2021: 2034
Tammi-kesäkuu 2020: 1906
Tammi-kesäkuu 2019: 1676