Siirry sisältöön

Uutiset

Turkulainen lääkekehityksen ja diagnostiikan osaaminen portaaliin

  • Turun yliopisto ja Åbo Akademi ovat keränneet lääkekehitykseen ja diagnostiikkaan liittyvän huippuosaamisensa drugdevelopment.fi-sivustolle
  • Uusi portaali yhdistää yhteistyökumppaneita ja tutkimusryhmiä aiempaa tehokkaammin
  • Lääkekehitys ja diagnostiikka ovat Turun yliopistolle annettuja kansallisia profilaatioalueita

Verkkosivuston tarkoituksena on esitellä lääkekehityksen ja diagnostiikan alueella Turussa tehtävää tutkimusta ja tutkimusryhmiä. Sivustolle on koottu maailmanluokan tutkimusryhmiä, huipputason tutkimuspalveluita, korkealaatuisia koulutusmahdollisuuksia sekä tutkimuksen tuottamia innovaatioita lisensoitavaksi.

”On hienoa, että olemme voineet kehittää lääkekehityksen ja diagnostiikan tutkimuskokonaisuutta Suomen Akatemian rahoituksella muun muassa uusien rekrytointien avulla. Nyt lanseerattava portaali on uusi ikkuna alan tutkimukseen ja osaamiseen Turussa ja toivomme, että se tuo yhteen yhteistyökumppaneita ja tutkimusryhmiämme aiempaa tehokkaammalla tavalla,” Åbo Akademin vararehtori Niklas Sandler iloitsee.

”Sen lisäksi, että portaali edistää yliopistoissa tehtävän tutkimuksen näkyvyyttä, portaaliin on kerätty tietoa lääkekehityksestä ja teknologiansiirrosta yliopistojen omille tutkijoille. Uskomme, että tulevaisuudessa yhä useampi perustutkimusta tekevä tutkija on kiinnostunut myös tulostensa hyödyntämisestä, BioCity Turun tieteellinen johtaja, professori Jyrki Heino lisää.

Lääkekehityksen ja diagnostiikan kokonaisuus rakentuu vahvaan tutkimukseen lääketieteen, molekulaaristen biotieteiden sekä kemian, biokemian ja kemiantekniikan aloilla. Esimerkkejä kokonaisuuden tutkimusalueista ja -kohteista ovat biokuvantaminen, biopankkitoiminta, syöpätutkimus ja diagnostiikka.

Suomen Akatemia rahoittaa lääkekehityksen ja diagnostiikan sekä biokuvantamisen profilaatiohankkeita.

Lääkekehityksen ja diagnostiikan turkulaiset huipputukijat ovat menestyneet viime aikoina loistavasti rahoitushauissa. Professori Cecilia Sahlgren sai vastikään kaksi miljoonaa euroa ERC-tutkimusrahoitusta ja Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi akateemikko Sirpa Jalkaselle yli miljoona euroa syöpätutkimukseen.

”Lääkekehitys ja diagnostiikka ovat alueita, jotka on kansallisesti annettu Turun yliopiston profilaatioalueeksi. Turun talousalueella on toistasataa bioalan yritystä, suurimpana Bayer Oy yli miljardin euron liikevaihdollaan. Turun yliopisto haluaa olla aktiivinen toimija alan koulutuksessa ja tutkimuksessa,” lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pentti Huovinen korostaa.