Siirry sisältöön

Uutiset

Turku mukana vahvistamassa Itämeren alueen startup-ekosysteemiä

Turun, Århusin ja Göteborgin kaupungit tiivistävät startup-yhteisöjensä välistä yhteistyötä. Samalla verkoston toimintaan otetaan mukaan myös Baltian maat. Yhteistyömahdollisuuksia viriteltiin huhtikuun alussa Turussa.

Itämeren alueen liike-elämää, tutkimusta ja poliittisia päättäjiä verkottavan Baltic Development Forumin (BDF), klusteri-innovaatio -konsulttiyhtiö Future Place Leadership AB:n, Pohjoismaiden Ministerineuvoston sekä Århusin, Göteborgin ja Turun kaupunkien ja niiden startup-yhteisöjen edustajat keskustelivat 5.4. pidetyssä tapaamisessa Pohjoismaiden startup-ekosysteemien yhteistyön tiivistämisestä. Osallistujakaupunkien ohella tapaamisessa kuultiin myös kahden pääkaupungin, Helsingin ja Tallinnan kokemuksia yhteistyöstä aiheen ympärillä.

– Pääkaupunkien välistä yhteistyötä on jo paljon. Nyt on mahdollisuus rakentaa yhteistyötä myös muiden keskisuurten kaupunkien välille. Pontentiaalia niissä on paljon, arvioi johtaja Torben Aalberg BDF:sta tapaamisen jälkeen.

Myös Pohjoismaiden Ministerineuvoston BSR Stars -ohjelman ohjelmapäällikkö Niclas Forsling oli samoilla linjoilla.

– Startup Sweden yhdistää paikalliset ekosysteemit ja alueelliset osaamiskeskittymät. Alueellisissa hubeissa toimivien yrityshautomoiden ja startup-yhteisöjen välinen tiivis kansainvälinen yhteistyö sekä osaamisen vahvistaminen olivat tapaamisessa vahvasti esillä.

– Tapaamisen perusteella osallistujat kokivat arvokkaaksi ulottaa yhteistyösuunnitelmat myös Baltian maihin. e-Kansalaisuus ja startup-viisumi ovat esimerkkejä startup-ekosysteemien avaamista yhteiskunnallisista mahdollisuuksista, joita Virossa on kyetty StartUp Estonian Triin Mahlakoivin johdolla kehittämään, Forsling sanoi.

Turku Science Park Oy:n aloittavien yritysten palveluista vastaava johtaja Erik Lehtonen kertoo jatkotoimenpiteissä edettävän nyt ripeästi.

– Jatkamme prosessien valmistelua ja käynnistämme konkreettisten ideoiden työstämisen nyt heti startupien ja keihäänkärkialojen ympärille.

Myös Future Place Leadership AB Stockholm’in toimitusjohtaja Pärtel-Peeter Peren mukaan markkinoilla on korkea tarve tehdä enemmän yhteistyötä tässä asiassa, mikä tarkoittaa uusia innovaatio- ja verkostoprojektimahdollisuuksia syksyn aikana.

Tapaaminen järjestettiin Turku Science Park Oy:n, BDF:n ja Future Place Leadership AB:n toimesta osana “Connecting Digital Start-up Ecosystems in Nordic Cities” -projektia. Projektin rahoittajana on Pohjoismaiden Ministerineuvosto osana pohjoismaiden ja Itämeren alueen brändäystä sekä BDF:n laatiman raportin ”State of the Digital Region 2016, Cities Connecting the Digital Economy in the Baltic Sea Region” inspiroimana.

http://www.norden.org/en/theme/international-profilering-af-norden

Seuraava rahoituskierros 5000 € – 50 000 € projekteille avautuu Q2 2017

http://www.norden.org/en/nordic-council-of-ministers/ministers-for-co-operation-mr-sam/apply-for-funding/call-for-proposals-in-relation-to-the-strategy-for-the-international-branding-and-positioning-of-the-nordic-region