Siirry sisältöön

Uutiset

Talent Turku mukana kansainvälisten asiantuntijoiden houkuttelussa

  • Kasvava erikoisosaajien pula uhkaa hidastaa Suomen ja Turun seudun talouskasvua
  • Business Finland ja suurimmat kaupungit aloittaneet osaajien houkuttelun
  • Talent Turku palvelee Turun seudun yrityksiä kansainvälisten osaajien haussa

Lounais-Suomen positiivinen rakennemuutos ja myös muun Suomen pääsy kasvu-uralle on avannut runsaasti uusia työpaikkoja. Meyer Turku ja Valmet Automotive hakevat uusia työntekijöitä kampanjoimalla eri puolilla Suomea. Isoon osaan tehtävistä riittää reipas asenne, sillä työnantajat kouluttavat erilaisista työtaustoista tulevat uusiin tehtäviin.

Pelkkä asenne ei kuitenkaan aina riitä silloin, kun on kyse erilaista erikoisasiantuntemusta edellyttävistä tehtävistä. Digitalisaation myötä etenkin ict-osaajien kysyntä on kasvanut. Heitä tarvitaan käytännössä kaikille toimialoille.

Kasvava osaajapula on jo vaarassa muodostua hidasteeksi Suomen talouskasvulle. Tähän haasteeseen vastataan niin alueellisilla kuin kansallisilla toimilla, joissa osaajia etsitään maamme rajojen ulkopuolelta. Investointien houkuttelun rinnalle julkisten elinkeinopalveluiden tehtäväksi on muodostunut ulkomaalaisten osaajien houkuttelu.

– Olemme aivan uudenlaisessa tilanteessa. Toisin kuin kilpailijamaissamme, meillä ei maakuvatyötä ole osaajien houkuttelemiseksi aiemmin tehty. Työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2017 käynnistämän poikkihallinnollisen Talent Boost Finland -toimenpideohjelman myötä tämä työ on vihdoin aloitettu, kertoo erityisasiantuntija Pipa Turvanen Turku Science Park Oy:stä.

Houkuttelutyö päässyt vauhtiin

Teknologiateollisuus ry:n selvityksen mukaan sen jäsenyritykset tarvitsevat vuoteen 2021 mennessä 53 000 uutta työntekijää. Kolmella viidestä uusista työntekijöistä edellytetään yliopistotasoista tutkintoa. Nykyinen koulutusjärjestelmämme pystyy tuottamaan noin 70 prosenttia teknologiateollisuuden korkeakoulutettujen osaajatarpeesta.

Neljä henkilöä tutkii terveysteknologista laitetta.
Topanalytican laboratoriopäällikkö Jyrki Juhanoja neuvoo opiskelijoille (vas. Diosangele Soto, Ruut Kummala ja Brobbey Kofi J) röntgenfotoelektronispektrometrin käyttöä. Arkistokuva.

– Business Finland ja suurimmat kaupungit tekevät todella tiivistä yhteistyötä, jotta suomalaisten yritysten tarjoamat uramahdollisuudet ja suomalainen työelämä on jatkossa kansainvälisesti paremmin tunnettua, Turvanen jatkaa.

Turvasen mukaan erityisasiantuntijoiden houkuttelun uudet yrityspalvelut täydentävät sekä ulkomailta jo nyt rekrytoivien yritysten että henkilöstöpalvelualan yritysten toimintaa.

Turku Science Park Oy:n tuottamat kansainvälisten osaajien houkuttelun yrityspalvelut ovat kaikkien lounaissuomalaisten yritysten hyödynnettävissä. Kansainvälisten osaajien houkuttelutyö palvelee myös alueen koulutus- ja tutkimusorganisaatioita.

Talent Turku yhdistää toimijat

Osaajien houkuttelun rinnalla on kiinnitettävä huomiota Suomessa jo olevien kansainvälisten osaajien ja osaajapulasta kärsivien yritysten kohtaamiseen. Turun seudulla kansainvälisten osaajien ja heidän perheidensä houkutteluun, vastaanottoon ja integroitumiseen liittyvät palvelut kootaan Talent Turku -alustalle.

– Yhteistoimintamalli mahdollistaa palvelujen kehittämisen tehokkaammin verrattuna siihen, että kaikki toimivat erillään toisistaan tietämättä. Palveluja tuottavat sekä julkiset että yksityiset toimijat, Turvanen kertoo.

Turun kaupunki ja Turku Science Park Oy ovat kutsuneet kaikki seudun keskeiset elinkeino-, innovaatio-, työllisyys-, koulutus- ja maahanmuuttopolitiikan toimijat mukaan Talent Turku -kokonaisuuden kehittämiseen.