Siirry sisältöön

Uutiset

STF-sertifikaatit ja tuotteistaminen etenevät Turun seudun matkailuyrityksissä

TEM:ltä saadun Matkailuelinkeinon elpymistä edistävät kehittämishankkeet -rahoituksen avulla Turku Science Park Oy on edistänyt matkailuyritysten vastuullisuutta, kestävän matkailun tuotekehitystä sekä digitaalista ostettavuutta. Eri toimintojen ja palveluiden piirissä on kevään ja kesän aikana ollut reilut 200 varsinaissuomalaista matkailuyritystä. 

Turku Science Park on tarjonnut alueen yrityksille Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman (STF) valmennusta sekä opastusta vastuullisuuden huomioimiseen yrityksen liiketoiminnassa.

– Mukana on ollut pieniä ja suurempia majoitus- ja ravitsemusyrityksiä, ohjelmapalveluyrityksiä, alueorganisaatioita, matkatoimistoja sekä joitakin suurempia matkailuyrityksiä. Kevään aikana muutama alueemme matkailuyritys on saavuttanut STF-ohjelman mukaisen sertifikaatin ja monessa alueemme yrityksessä on käynnissä toimenpiteitä sertifikaatin vaatimusten täyttämiseksi, kertoo hankkeen toteutuksesta asiakkuuspäällikkö Anne Muurinen Turku Science Park Oy:stä.

Aavameren melontaretket saivat STF-sertifikaatin syksyllä 2020.

Kestävän matkailun tuotekehityksellä on rakennettu yrityksille merelliseen saaristoon korkean laatutason matkailutuotteita.  Näitä kestävän matkailun mukaisia tuotteita on pian tarjolla sekä kotimaisille että kansainvälisille matkailijoille. Muurisella on useita esimerkkejä uusista tuotteistuksista:

– Haluaisitko pyöräretkelle Muumien maailmaan vai kenties Purjehdusretkelle saaristoon Soling Classic -veneillä? Ruissalossa sijaitsevan Villa Kuuvan saunaelämys puolestaan johdattaa Ruissalon ainutlaatuiseen historiaan. Hotelli Kakolan Riviera-terassilla pääset osaksi paikan ainutlaatuista tarinaa ja kulttuurihistoriaa.  Tarjolla on myös Turkua ylämäestä alamäkeen -opastus, jossa pääset syventymään Turun historiaan ja kulttuuriin, Muurinen luettelee esimerkkeinä. 

Kehitysyhtiössä ollaan myös tyytyväisiä yrityksiltä saatuun palautteeseen.

– Saadut asiakaspalautteet kevään toimenpiteistämme ovat olleet erinomaisia.  Uskomme siis vahvasti, että olemme kyenneet kehittämään matkailuyritysten osaamista ja siten edistämään alueemme kilpailukykyä matkailun elpyessä.

Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama Varsinais-Suomen matkailuelinkeinon kehittämishanke jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka. Kestävien matkailutuotteiden lisäksi hankkeen mahdollistamilla palveluilla on vahvistettu tiedolla johtamista ja matkailuyritysten kestävien tuotteiden ostettavuutta verkossa.