Siirry sisältöön

Uutiset

Startupit Turun seudulla | Juttutuokio Filmgate Finlandin Petrin kanssa

Petri Erkkilä tuntee elokuvien salat. Hän työskentelee Filmgate Finland tuotantoyhtiössä, joka tekee erityisesti VFX-jälkituotantoa kansainvälisiin elokuviin. Yritys on laajentunut hiljattain Ruotsista Suomeen ja Petri vastaa Turun toimiston toiminnasta. Kiivaan kysynnän vuoksi alan asiantuntijoille on nyt tarvetta. Kysyimme häneltä, miksi muidenkin alan asiantuntijoiden kannattaa suunnata töihin Turkuun.

  • Tietoja yrityksestä: Filmgate Films (emoyhtiö) on kansainvälisesti palkittu tuotantoyhtiö, joka on ollut mukana yli 200 elokuvan ja TV-sarjan tuotannossa. Filmgate Finland on toiminut Suomessa pian kahden vuoden ajan.
  • Perustettu: Filmgate Films 2010, Filmgate Finland 2021
  • Tiimi: Turussa 4 henkilöä ja lisää VFX-asiantuntijoita on haussa
  • Toimiston sijainti: Keskusta, Turku
  • Viimeisin saavutus: 3 kansainvälistä elokuva- ja TV-sarjatuotantoa ensimmäisen toimintavuoden aikana
  • Satunnainen fakta: Yritys on ollut mukana tuottamassa Cristian Mungiun R.M.N.-elokuvaa, joka kisaa Cannesin elokuvafestivaalien pääsarjassa keväällä 2022
Petri Erkkilä viihtyy etenkin Turun historiallisissa osissa, joita on vilahdellut myös elokuvissa. © Susanna Lahtinen / CYF Digital

Petri Erkkilä saapuu kirkkaassa kevätsäässä Turun Suurtorille, josta suuntaamme kahville Åboa Vetukseen. Vanhat mukulakivikadut, kauniit rakennukset ja jokirannan vilkas elämä ovat kaupungin sydän. Matkalla kahville ohitamme Rettigin tehtaan, joka muuttuu tulevina vuosina todelliseksi taiteen ja kulttuurin keskukseksi. 

Vaatimattoman kahvittelukumppanin silmistä paistaa innostus; Filmgate Finland on vasta hiljattain aloittanut toimintansa, mutta tiimi työskentelee jo nyt kansainvälisten huippuosaajien kanssa. Seuraava tavoite on saada lisää alan osaajia Turkuun.

Miksi valitsit Vanhan Suurtorin tapaamispaikaksemme?

Vaikka työssään elokuvien jälkituotannossa ja efektien parissa Petri on toteuttanut myös villejä visioita, puhuttelee nimenomaan historiallinen osa kaupunkia alkuperäistä turkulaista. 

”Pidän eniten tästä alueesta, jossa näkyy kaikkea vanhaa. Lisäksi tästä alkaa jokivarsi kaikkine ravintoloineen ja varsinkin kesällä tämä alue on paras osa Turkua.”

”Vanhakaupunki ja jokivarsi ovat varsinkin kesällä paras osa Turkua.”

Suomen toimisto löysi paikkansa Turun keskustasta

Yritysten sijoittuminen on aina monien päätösten ja sattumien summa. Osa saattaa miettiä, eikö pääkaupunkiseutu olisi ollut paras vaihtoehto kansainvälisiä elokuvia tekevälle yritykselle. Sen sijaan Filmgate Finland perusti toimistonsa Turkuun, muutaman korttelin päähän Kauppatorista.

“Ruotsissakin yrityksen päätoimipaikka perustettiin Göteborgiin, ei Tukholmaan. Tällainen jopa hieman  altavastaajan asema sopii ihan hyvin meille. Kunhan tarpeeksi tehdään duunia ja kerätään luottamusta hyvin tehdyn työn kautta, tällaiset ihmettelyt unohtuu.”

Petri toteaa, että todennäköisesti merkittävin syy juuri Turkuun tulolle oli oikeanlaisten ihmisten kohtaaminen ja verkostot. Seudulta löytyi sopivia tekijöitä ja pian oli ryhmä kasassa. Ei pidä myöskään unohtaa, että hintataso on pääkaupunkiseutua edullisempi. 

Lisäksi alueella tarjotaan tukea elokuva-alan toimijoille ja Business Finlandin hallinnoima av-alan tuotantokannustin oli myös yksi merkittävä tekijä sille, että Filmgate Films laajentui nimenomaan Suomeen.

Turun merkitys elokuvakaupunkina on kasvanut ja erityisesti jälkituotannon osaajille on tarvetta. Kuva Bill Nighyn tähdittämän elokuvan Living kuvauksista. Filmgate Finland teki osan elokuvan jälkituotannosta Turussa. © Filmgate Films

Mitä Turun seutu tarjoaa elokuva-alan yrityksille ja asiantuntijoille?

Kansallisen tuotantokannustimen lisäksi Turun seudun kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:n hallinnoima  Länsi-Suomen elokuvakomissio on mukana avustamassa kansainvälisten tuotantojen saamisessa alueelle. Lisäksi tavoitteena on tukea av-alan kehitystä. Petri kommentoi tyytyväisenä, että elokuva-alan tilanne Turun seudulla on jo aivan eri tasolla kuin vielä 10 vuotta sitten. Jos alueelle on tulossa jokin suurempi tuotanto, tällöin käännetään katseet myös muualle Suomeen ja haetaan yhteiskumppaneita yli maakuntarajojen.

Turun amk:ssa voi opiskella elokuva-alaa, mutta tällä hetkellä Filmgaten tarvitsemia VFX-artisteja koulutetaan vain Tampereella. Koulun kanssa on käyty yhteisiä keskusteluja ja Petrin toiveena onkin, että VFX-koulutusta ja sitä myötä uusia asiantuntijoita saataisiin tulevaisuudessa Turun seudulle. Alalla on tällä hetkellä melko takuuvarmat työllistymisen mahdollisuudet, joten sitä kannattaa harkita opintoja suunnitellessa.

”VFX-alan osaajat viedään käsistä, joten alaa kannattaa harkita.”

Turun seutu on yritysten lisäksi myös osaajille hyvä paikka. Petri on alunperin kotoisin Turusta, ja hän kommentoi hieman naurahtaen kaupungin olevan sen verran hyvä paikka asua, ettei ole tarvinnut pois lähteä. Jäämiseen on vaikuttanut tietenkin työllistyminen omalle alalle jo ennen valmistumista, mutta paljon muutakin hyvää hän löytää kotipaikastaan:

“Viihdyn rauhallisemmassa ympäristössä ja täällä voi asua kohtuuhintaisesti kävelymatkan päässä keskustasta. Täältä pääsee helposti luontoon ja jopa paikallisliikenteen kyydissä saaristoon ja esimerkiksi Kurjenrahkan kansallispuistoon. Tämä ei ole itsestäänselvyys.”

Millaisia tuotantoja Filmgate Finland tekee?

Elokuvan Living kuvaukset vauhdissa. Elokuva sai kehuja ensi-illassaan Sundance Film Festivalilla tammikuussa 2022.  © Filmgate Films

Harva uusi yritys pääsee aloittamaan toimintansa yhtä näyttävästi kuin Filmgate Finland. Ensimmäinen Turussa tehty kansainvälinen tuotanto oli ikoninen Harry Palmer, jonka aiempi näyttelijä Michael Caine seikkaili Ruissalossa ja Turun linnassa Miljoonan dollarin aivot -elokuvassa vuonna 1967. Tällä kertaa Filmgate Finland toimi yhteistuottajana Altitude Televisionin kanssa ITV:n kuusiosaisessa The Ipcress Files -minisarjassa, jossa Harry Palmerin roolissa on Joe Cole (Peaky Blinders). Filmgate Finland teki minisarjaan VFX-jälkituotantotyöt ja se on parhaillaan katsottavissa Yle Areenassa.

Parhaillaan VFX-jälkituotantoa viimeistellään Game of Thrones- ja Westworld -ohjaaja Neil Marshallin uuteen kauhutoimintaelokuvaan The Lair, jossa näyttelevät brittitähdet Jonathan Howard, Charlotte Kirk ja Jamie Bamber. Myös ohjaaja Oliver Hermanuksen draamaelokuvan Living, jota tähdittävät Bill Nighy ja Aimee Lou Wood, osa jälkituotannosta tehtiin Turussa. 

”Toteutimme ensimmäisen toimintavuoden aikana kolme isoa kansainvälistä tuotantoa, se on hieno juttu.”

Koska kysyntää on, uusia VFX-artisteja kaivataan tiimiin. Useasti Filmgaten tarvitsemilla osaajilla on taustaa joko elokuva-alalta, animaatioista tai pelialalta. Petri kannustaakin olemaan yhteydessä (info@filmgate-films.com), jos edellä mainittua osaamista löytyy ja työt kansainvälisissä tuotannoissa kiinnostavat. Petri ei voi vielä hiiskua uusista tuotannoista, mutta sen verran hymyn kare kertoo, että jotain mielenkiintoista on luvassa!

Petri kannustaa olemaan yhteydessä (info@filmgate-films.com), jos edellä mainittua osaamista löytyy ja työt kansainvälisissä tuotannoissa kiinnostavat.

Mitä alkuperäinen turkulainen asiantuntija ajattelee kotikaupungistaan?

”Eiköhän Turku ole hyvä paikka asua, kun täällä on ollut oman alan töitä ja muutenkaan ei ole koskaan ollut tarvetta pois lähteä.”