Siirry sisältöön

Uutiset

Seudun kehitysyhtiöstä apua kaikkiin tilanteisiin

Yrittäjiä ja yrityksiä palveleva seudullinen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy sai viime vuoden lopulla päätökseen kokonaisvaltaisen palvelu-uudistuksen. Yrittäjille luvataan apua kaikkiin tilanteisiin – oli kyse sitten liiketoiminnan aloittamisesta, laajentamisesta ja kehittämisestä tai siitä luopumisesta.

Turku Science Park Oy:n palvelut ovat tarjolla kaikille yrityksille ikään, kokoon tai toimialaan katsomatta. Tunnetuimpiin palveluihin kuuluu perustamisneuvonta, jossa vuonna 2019 kirjattiin yli 1300 asiakaskäyntiä ja lähes 500 perustettua uutta yritystä.

""
Palvelu-uudistusta on valmisteltu Tom Paleniuksen johdolla. Hänen mukaansa uudistuksessa kiinnitettiin huomiota erityisesti asiakaslähtöisyyteen sekä palveluiden ja yhteyshenkilöiden saavutettavuuteen.

– Palvelu-uudistuksessa olemme halunneet vahvistaa polkua, joka perustamisneuvonnan jälkeen jatkuu kasvu- ja kehittämispalveluissamme. Uusia työpaikkoja syntyy eniten pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joten sekä uudempien että jo pidempään toimineiden pk-yritysten sparraus ja neuvonta on tärkeää myös kansantalouden näkökulmasta, kertoo Turku Science Park Oy:n yrityspalveluista vastaava johtaja Tom Palenius.

Pitkä prosessi

Tarve palveluiden uudistamiseen on muotoutunut useamman vuoden aikana, mutta varsinainen muutosprosessi käynnistettiin kesällä 2019. Sen aikana sisäisiä prosesseja, organisoitumista ja tiedonkulkua hiottiin asiakaslähtöisemmäksi. Viimeisenä valmistuivat uudet verkkosivut, joissa palveluiden saavutettavuutta on parannettu ja palvelut ja niiden yhteyshenkilöt nostettu aiempaa selkeämmin esiin. Yhteyttä voi ottaa myös sivuilla olevalla yhteydenottolomakkeella tai soittamalla arkipäivisin päivystävään palvelunumeroon.  

Paleniuksen mukaan valmisteilla ollut uudistus auttoi koronapandemiaan reagoimisessa. Toisaalta koronaan reagointi antoi myös lisänäkemystä uudistusprosessin loppusuoralle.

– Koronakriisiin liittyneiden erilaisten yksinyrittäjille ja yrityksille suunnattujen tukien myötä saimme paremmat valmiudet vastata ajankohtaisiin yritystarpeisiin ja toimia helposti lähestyttävänä yrittäjän tukena.  

Konkreettista apua

Turkulainen startup-yritys CYF Digital Services Oy on yksi kehitysyhtiön palveluita aktiivisesti hyödyntäneistä yrityksistä. Vuonna 2015 turvapaikanhakijoille vapaaehtoistyönä syntyneestä projektista on nyttemmin jalostunut erilaisia kotoutumista edistäviä digitaalisia palveluita, muun muassa kunnista ja niiden asuinalueista viestivä ja palkittu Knowr Your Hoods -asuinalueportaali.

– Syksyllä 2017 bongasimme startup-yrityksille ja -yritysideoille suunnatun Turku Science Parkin BusinessUp-ohjelman. Jätimme hakemuksen ja helmikuussa 2018 aloitimme meille käänteentekeväksi osoittautuneessa ohjelmassa yhtenä noin kymmenestä hyväksytystä tiimistä, kertoo yrittäjä Susanna Lahtinen hänen ja kollegansa Soile Purasen päätymisestä Turku Science Park Oy:n yrityspalveluiden asiakkaaksi.

""
Huhtikuussa 2018 Susanna Lahtinen ja Soile Puranen osallistuivat Turku Science Park Oy:n BusinessUp-kiihdytysohjelmaan, joka nimensä mukaisesti antoi lisää vauhtia yrittäjäuralle. Parhaan startup-aihion palkitsi Iiro Hollmén Asianajotoimisto Lukander Ruohola HTO:n palveluihin oikeuttavalla lahjakortilla.

Ohjelman kautta CYF löysi myös mentorin, joka edelleen sparraa yritystä. Turku Science Parkin tuki ei myöskään loppunut ohjelman päättymiseen.  

– Iso konkreettinen apu meille oli BusinessUpin päätyttyä järjestynyt työhuone SparkUpissa. Olemme myös saaneet sparrausapua rahoitusten hakemiseen, ja vuosi sitten muutimme Turku Science Parkin perustamisneuvonnan avustamana yhtiömuotomme osuuskunnasta osakeyhtiöksi, Lahtinen kertoo.

Juttu on julkaistu myös Turkuposti-lehdessä 1/2021.