Siirry sisältöön

Uutiset

Päivitä tietosi rahoitustarjonnasta huhtikuun rahoitusinfossa

  • EU:n rahoitusohjelmien uusi kausi on alkanut ja myös uudet haut käynnistyvät pian
  • Parhaillaan on käynnissä pk-yrityksille suunnatun REACT-EU-kehittämisavustuksen haku
  • REACT-EU ja muut ajankohtaiset julkiset rahoitushaut ovat aiheena rahoitusinfossa yrityksille 29.4.

EU:n rahoitusohjelmissa siirryttiin viime vuodenvaihteessa uudelle kaudelle. Vaikka ohjelmakausi 2021–2027 on jo alkanut, on sen valmistelu vielä kesken. Ensimmäiset haut ovat juuri avautuneet.

– Yhdeksi uuden EU-ohjelmakauden painopisteeksi on määritelty vihreään siirtymään, digitaalisiin teknologioihin, biotalouteen ja terveyteen liittyvät pyrkimykset, kertoo erityisasiantuntija Raimo Vuopionperä Turku Science Park Oy:stä.  

Samoja teemoja halutaan vahvistaa myös jo käynnissä olevassa pk-yrityksille suunnatussa REACT-EU-rahoitushaussa. Kehittämisavustuksena myönnettävällä rahoituksella korjataan koronapandemian aiheuttamia vahinkoja tutun ESR-ohjelman haku- ja maksatuskäytäntöjen mukaisesti. Sen myöntämisestä vastaavat ELY-keskukset.

– REACT-EU -haku alkoi maaliskuussa ja jatkuu yrityksen kehittämisavustuksen ja yrityksen toimintaympäristön kehittämisavustuksen osalta toukokuun loppuun, Vuopionperä muistuttaa.

Torstaina 29.4. Turku Science Park Oy järjestää parituntisen yrityksille suunnatun rahoitusinfo-webinaarin. Silloin käydään läpi tämän hetken ajankohtaiset julkiset tukirahoitukset. REACT-EU:n ohella esittelyssä ovat mm. Business Finlandin ja Horisontti Eurooppa -ohjelman tarjoamat mahdollisuudet.

– Business Finlandin kohdeyritykset ovat REACT-EU:n tavoin pk-yrityksiä, jotka suunnittelevat merkittäviä kehittämishankkeita. Horisontti-ohjelma vaatii yrityksiltä pidemmän valmistautumisen ja se sopii pidempikestoisiin tutkimus- ja innovaatiotoimenpiteisiin. Se sopii myös suuryrityksille ja tutkimuslaitoksille, ohjeistaa kasvuvalmentaja Olli Mankonen Turku Science Park Oy:stä.

Horisontti Eurooppa on seitsemänvuotinen puiteohjelma, jonka 100 miljardin euron kokonaisbudjetti on EU:n historian suurin panostus tutkimukseen ja innovointiin.

– Uuden ohjelman isoja teemoja ovat mm. digitalisaatio, ilmasto sekä terveys. Näistä löytyy varmasti mahdollisuuksia myös monelle Turun seudun yritykselle ja tutkimuslaitokselle, Mankonen sanoo.

Yksi huhtikuun lopun tilaisuuden puheenvuoroista keskittyy Ilmastorahastoon. Viime vuoden lopulla Valtion kehitysyhtiö Vake Oy muuttui yhtiöjärjestykseen tehdyllä muutoksella Ilmastorahasto Oy:ksi. Huhtikuun alussa se julkisti ensimmäisen rahoituskohteensa Solar Foodsin, jonka uuden tuotantolaitoksen rakentamista se tukee 10 miljoonan euron pääomalainalla.

– Ilmastorahaston toimitusjohtaja Paula Laine tulee kertomaan meille lisää yhtiön toiminnasta ja niistä kriteereistä, joilla se lähtee mukaan ilmastonmuutoksen torjumiseen, vähähiilisyyteen ja digitalisaatioon keskittyneisiin kohteisiin, Raimo Vuopionperä kertoo.

Rahoitusinfo yrityksille torstaina 29.4. klo 10–12. Ohjelma ja linkki ilmoittautumisiin täällä. Lisätietoja tilaisuudesta myös Raimo Vuopionperältä Turku Science Park Oy:ssä. Tutustu myös verkossa kansalliseen EU-rahoitusneuvontapalveluun osoitteessa www.eurahoitusneuvonta.fi.