Siirry sisältöön

Uutiset

Kesäteekkari-kampanja laajenee kansainvälisiin tutkinto-opiskelijoihin

  • Kampanjan paikoista kolmannes varataan kansainvälisille opiskelijoille
  • Kesätyö lisää ulkomaisten osaajien mahdollisuuksia asettua valmistumisensa jälkeen pysyvästi Suomeen ja Turkuun
  • Teknologiateollisuuden mukaan kansainväliset diplomi-insinöörit ovat alihyödynnetty voimavara

Diplomi-insinööriopiskelijoiden houkuttelemiseksi kesätöihin Turun seudulle on jo useana kesänä kampanjoitu asunto- ja bussikorttieduin. Vuonna 2020 Kesäteekkarikampanja saa kansainvälistä väriä, kun kolmasosa paikoista varataan ulkomaisille tutkinto-opiskelijoille. Kampanja on suunnattu ensisijaisesti kone-, tuotanto- ja meri- ja rakennustekniikan DI- sekä arkkitehtuurin opiskelijoille.

Osaavan työvoiman löytäminen on yrityksille yhä merkittävämpi haaste. Teknologiateollisuus ry:n mukaan alan yrityksiin eri puolille Suomea tarvitaan vuosittain jopa 5 500 uutta korkeakoulutettua osaajaa, ja korkean osaamisen tarpeen uskotaan kasvavan tulevaisuudessa entisestään. Tällä hetkellä diplomi-insinöörien osalta ollaan lähellä täystyöllisyyttä.

Lounais-Suomessa pitkään jatkunut talouskasvu on entisestään lisännyt alueen yritysten huolta osaavan työvoiman saatavuudesta. Vakituisten työpaikkojen ohella yrityksillä on ollut vaikeuksia houkutella diplomi-insinööriopiskelijoita opiskelukaupungeistaan kesätöihin Turun seudulle.

Huomiota kansainvälisiin opiskelijoihin

Osaajapulan ohella ongelmana on kansainvälisten opiskelijoiden alihyödyntäminen. Teknologiateollisuuden mukaan kansainväliset diplomi-insinöörit ovat alihyödynnetty voimavara, vaikka korkean osaamisen imu teknologiateollisuudessa kasvaa ja pula osaajista on arkipäivää.

Tästä syystä Turun seudulla toteutettava Kesäteekkarikampanja saa vuonna 2020 ensimmäistä kertaa kansainvälisen kulman, kun kolmasosa Turun seudun paikoista on korvamerkitty kansainvälisille opiskelijoille. Tavoitteena on tukea seudun yritysten ja kansainvälisten opiskelijoiden verkostoitumista, sillä kesätyö on erinomainen paikka sekä osaajalle että yritykselle tutustua toisiinsa.

– Olemme kampanjoineet yhdessä Turun kaupungin kanssa kesäteekkareiden houkuttelemiseksi jo useana kesänä tarjoamalla kolmeksi kuukaudeksi maksuttoman asumisen Turun ylioppilaskyläsäätiön vuokra-asunnossa sekä Turun seudun joukkoliikennekortin. Tänä vuonna kampanja on suunnattu ensisijaisesti kone-, tuotanto-, meri- sekä rakennustekniikan DI- ja arkkitehtiopiskelijoille teknillisissä yliopistoissa Turun ulkopuolella. Etu on tarjolla 30 opiskelijalle, joista 10 on varattu ulkomaisille tutkinto-opiskelijoille. Kesätyö lisää samalla ulkomaisten osaajien mahdollisuuksia asettua valmistumisensa jälkeen pysyvästi Suomeen ja Turkuun, kertoo kampanjan toteutuksesta Turku Science Park Oy:ssä vastaava asiantuntija Lotta Kujanpää.

Kesäteekkareita tavoitellaan myös kampuskiertueella, joka vierailee Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston DuuniDayssa ti 28.1.2020, Oulun yliopiston Pestipäivillä to 30.1.2020 ja Tampereen yliopiston Yrityspäivillä to 6.2.2020.

Helpotusta uusista koulutusohjelmista

Syksyllä Turun yliopistossa käynnistyvät konetekniikan ja materiaalitekniikan koulutusohjelmat tuovat jatkossa helpotusta yritysten osaajapulaan. Myös Turun ammattikorkeakoulussa tekniikan alan koulutusmääriä on lisätty voimakkaasti.

– Koulutus on avainasemassa vastattaessa yritysten osaajatarpeisiin. Lisäksi Turun seudun ja koko Lounais-Suomen täytyy jatkossa kyetä houkuttelemaan alueelle entistä enemmän työelämässä jo olevia osaajia. Eläköitymisistä ja ikäluokkien pienentymisestä johtuen meillä pitää olla veto- ja pitovoimaa myös kansainvälisten osaajien keskuudessa, sanoo Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen.

 

Lue lisää yrityspalveluista liittyen kansainvälisten osaajien houkutteluun ja rekrytointiin: Turku Business Regionin sivulta