Elämyksistä liiketoimintaa

Turun seutu haluaa olla vuonna 2029 pohjoismaiden kiinnostavin elämyskeskittymä, jossa toimii yhä suurempi joukko av-alan, matkailun ja peliteollisuuden yrityksiä. Näiden yritysten, koulutussektorin ja kuntien muodostama tiivis verkosto, ExperienceTurku, tarjoaa kansainvälisille tuotannoille, sijoittajille, uusille yrityksille ja osaajille upeita mahdollisuuksia.

Turussa on käynnissä useita elämysteollisuuden suurhankkeita, kuten Ratapihan tapahtuma- ja elämyskeskus, Suomen historiamuseo ja Tiedepuiston kehittämishanke.

Osaavaa työvoimaa koulutetaan kasvavan elämysteollisuuden tarpeisiin seudullamme yhteensä 10 korkeakoulussa ja muussa oppilaitoksessa. Kulttuurikampus Turun ja ExperienceTurun verkostossa toimii oppilaitosten ja kuntasektorin kanssa tiiviissä yhteistyössä satoja alan yrityksiä. Niihin pääset tutustumaan Turun seudun yritys- ja palveluhakemistossa.

Turun seudulla on kuvattu 2000-luvulla yli 70 elokuvaa ja tv-sarjaa

Business Finlandin hallinnoiman AV-alan tuotantokannustimen ansiosta Turun seudulla kuvataan yhä enemmän kansainvälisiä tv- ja elokuvatuotantoja. Länsi-Suomen Elokuvakomissio tarjoaa seudulla kuvaaville ja seudulle kuvauksia suunnitteleville tuotannoille monipuolisesti palveluita.

Länsi-Suomen elokuvakomissio WFFC

Länsi-Suomen elokuvakomissio WFFC markkinoi Turun seutua kuvauspaikaksi kansainvälisille ja kotimaisille elokuva- ja tv-tuotannoille. Komission tavoitteena on maksimoida tuotantojen alueelle jättämää taloudellista hyötyä, lisätä alueen ammattilaisten työllisyyttä ja siten lisätä alueen vetovoimaa ja kilpailukykyä. 2000-luvulla Turun seudulla on kuvattu yli 70 elokuvaa ja tv-sarjaa. Esimerkiksi vuonna 2021 Turun seudulla kuvattiin kokonaan tai osittain yhteensä 10 pitkää elokuvaa ja sarjaa.

Kaupunkikulttuuri ja saaristo antavat perustan monipuoliselle matkailuelinkeinolle

Suomen vanhin kaupunki houkuttelee matkailijoita tarjoamalla kaupunkikulttuuria saariston sylissä. Matkailu tuo Turun seutukunnalle vuosittain noin 800 miljoonan euron välittömät matkailutulot ja luo työllisyyttä yli 4 000 henkilötyövuoden verran. Kotimaan matkailulla on alueella vahva jalansija, siksi kasvua haetaan ympärivuotisuudesta ja kansainvälisistä matkailijoista. Seudulla panostetaan kestävään matkailuun, digitalisaation hyödyntämiseen ja tiedolla johtamiseen.

Liikenneyhteydet Turun seudulle ovat useiden suorien lentoyhteyksien ja laiva- sekä junaliikenteen ansiosta erinomaiset. Turun lentoasema on Suomen toiseksi vilkkain lentoasema kansainvälisten lentojen matkustajamäärissä mitattuna. Matkailuun liittyvät investoinnit ovat lisääntyneet ja seudulla on käynnissä useita hotellihankkeita.

Kehitysyhtiömme Business Turku Oy panostaa matkailuyritysten liiketoiminnan kehittämiseen sekä uusien yritysten ja investointien houkutteluun. Alueen matkailutoimijoiden käytössä on myös osana tätä Business Turku -sivustoa palveleva Matkailun aineistopankki.

Turku on terveysturvallinen matka- ja tapahtumakohde. Business Turku Oy koordinoi matkailu- ja tapahtuma-alan Clean&Safe Turku -toimintamallia. Täyttämällä toimintamallin kriteerit, yrityksen on mahdollista osallistua Clean&Safe Turku -yritysverkostoon ja saada tunnus käyttöönsä. Linkki Clean&Safe Turku -hakemukseen.

Peliala kasvaa osaajien yhteistyöllä

Turussa on kasvava peliskene ja seudulla panostetaan pelialan yrityskehittämiseen ja koulutukseen Turun yliopistossa ja Turun ammattikorkeakoulussa. Kupittaalla sijaitseva Turku Game Hub The Hive kokoaa pelialan osaajia yhteen ja auttaa heitä löytämään kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja.

Kysy minulta lisää Turun seudusta

Turun seudun elämysteollisuus

70 elokuvaa ja tv-sarjaa kuvattu 2000-luvulla
10 elokuvan tai sarjan kuvauksia vuonna 2021
10 alalle kouluttavaa oppilaitosta/korkeakoulua

Matkailutilastoja vuodelta 2019

452000 matkustajaa Turun lentokentällä
800 miljoonaa välittömiä matkailutuloja
4000 matkailun henkilötyövuotta

TUTUSTU MYÖS MUIHIN TURUN SEUDUN VAHVUUKSIIN