ExperienceTurku – elämysteollisuuden ponnahduslauta

Turku Business Region on merkittävä luovan alan ja elämysteollisuuden suomalainen keskittymä. Alueella on useita tunnettuja ja palkittuja luovan osaamisen toimijoita, joiden kasvua tukevat mm. Turun ammattikorkeakoulun taideakatemia, Humanistinen ammattikorkeakoulu ja sen yrityshautomo Creve sekä Turun ammatti-instituutti.

Tunnettuja luovan alan yrityskeskittymiä ovat Turussa Logomo ja Manilla, joissa toimii kymmeniä alan yrityksiä.

ExperienceTurku -kärkialan alle sijoittuvat mm.

  • AV-alan toimijat, elokuvatuotannot ja peliala
  • matkailuala
  • teollinen muotoilu, arkkitehtitoimistot ja markkinoinnin suunnittelu
  • design ja muoti
  • kulttuuripalvelut; musiikki, teatteri jne.

Luovat alan työllistävät Turun seudulla noin 8 000 ihmistä 2 500 eri yrityksessä. Alan toimijoiden yhteenlaskettu liikevaihto on 1,3 miljardia euroa.

Turku on elokuvakaupunki

Turusta on muodostunut merkittävä kaupunki elokuvatuotannoille. Länsi-Suomen elokuvakomissio WFFC on neuvotellut vuodesta 2003 lähtien kymmenien elokuva- ja tv-tuotantojen kuvauksia Turun seudulle. Samalla se on rakentanut liiketoimintamahdollisuuksia tuotantojen ja paikallisten yritysten välille.

2000-luvulla Turussa on kuvattu kymmeniä elokuvia ja tv-sarjoja. Esimerkiksi vuonna 2017 Turussa kuvattiin yhteensä 11 av-tuotantoa. Tuotannot tuovat parhainan vuosina tuhansia majoitusöitä ja miljoonien eurojen tuotot Turun seudun yrityksille ja ammattilaisille.

Turku on matkailukaupunki

Turku Business Region on myös seudullisen matkailuliiketoiminnan kehittämistä ja mahdollisuuksia elämysteollisuuden kasvulle ja kansainvälistymiselle. Matkailukohteena Turun seutu on yksi Suomen ehdottomista kärjistä. Suomen vanhin kaupunki houkuttelee matkailijoita tarjoamalla kaupunkikulttuuria saariston sylissä. Kotimaan matkailulla on alueella vahva jalansija, mutta kasvua haetaan ympärivuotisuudesta ja ulkomaisista matkailijoista.

Matkailu tuo Turun seutukunnalle vuosittain noin 800 miljoonan euron välittämät matkailutulot ja luo työllisyyttä yli 4 000 henkilötyövuoden verran. Kerrannaisvaikutuksineen matkailu on seudulle merkittävä tulonlähde ja työllistäjä. Vuonna 2017 Turussa kirjattiin yli 811 000 yöpymistä ja Varsinais-Suomessa 1 277 000, joista noin 80 prosenttia kotimaisille matkailijoille. Ulkomaisten yöpymisissä oli vahvaa kasvua koko maakunnassa, mutta vahvinta kasvu oli Turussa (+18 %).

Lisätietoja ExprerienceTurku-kärkialasta antaa
Teija Raninen
Kehittämispäällikkö, elokuvakomissaari
+358 50 559 0549