Siirry sisältöön

Uutiset

Elomatic suunnittelee uudenlaisen tekstiilikuitutehtaan

Turkulainen konsultti- ja suunnittelutoimisto Elomatic toimittaa merkittävän osan Spinnovan ja Suzanon yhteisyritys Woodspinin Jyväskylään rakennettavan tekstiilikuitutehtaan suunnittelusta. SPINNOVA®-kuitua tuottava laitos on merkittävä askel Spinnovan tuotannon skaalauksessa isoon mittakaavaan.

Elomaticin suunnittelu kattaa projektinhallinnan, suunnitteluvaiheet esiselvityksistä perus- ja toteutussuunnitteluun sisältäen laite-, laitos- ja prosessisuunnittelun sekä sähkö-, instrumentointi- ja automaatiosuunnittelun, teknisen laskennan, rakennusmuutokset ja riskikartoitukset. Elomatic oli mukana myös Spinnovan yli kaksi vuotta sitten käynnistyneen pilottituotantolinjan hankkeessa.

""
Spinnova-tekstiilikuitutehtaan suunnittelusta vastaa turkulainen Elomatic.

– Olemme todella innoissamme ja otettuja, että yhteistyömme Spinnovan kanssa jatkuu ja saamme olla tekemässä merkittävää työtä sekä olla tukemassa kestävän kehityksen mukaisen teollisen mittakaavan laitoshankkeen onnistumisessa, toteaa Elomaticin Senior Vice President Timo Pirinen.

Ensimmäinen kaupallisen mittakaavan SPINNOVA-tuotantolaitos

Materiaali-innovaatioyhtiö Spinnova ja maailman suurin markkinasellun tuottaja Suzano tekevät arviolta 22 miljoonan euron investoinnin rakentaakseen Suomen ensimmäisen kaupallisen mittakaavan SPINNOVA-tuotantolaitoksen. Kokonaisinvestoinnin, mukaan lukien kaikki tarvittava infrastruktuuri, kuten kiinteistöt, arvioidaan olevan noin 50 miljoonaa euroa. Spinnovan kestävä kuitu, joka voidaan valmistaa puusta ja jätteistä ilman haitallisia kemikaaleja, on saatavilla maailmanlaajuisille tekstiilibrändeille arviolta vuonna 2023.

Lisäksi Elomaticin ja Spinnovan väliseen sopimukseen kuuluu hankintatoimesta vastaaminen sisältäen määrittely- ja tarjouspyyntöaineistot. Sähkö-, instrumentointi- ja automaation toimeksianto (EPCM) kattaa myös hankintojen kilpailutuksen, tarjousten vertailut ja analysoinnit sekä toteutuksen aikataulutuksen, asennusvalvonnan ja käyttöönoton.

– Elomatic oli meille luonteva valinta kaupallisen mittakaavan tehtaan suunnittelukumppaniksi. Onnistunut pilottituotantolinjan projektimme vuonna 2019 osoitti, että Elomaticilla on kyvykkyys ja ammattitaito tulla mukaan hankkeeseemme, jolla mullistetaan tekstiilikuitujen valmistus globaalisti. Tekstiiliala odottaa innolla vastuullista kuituamme, jonka tuotanto käynnistyy arviolta vuoden 2022 lopussa kun Jyväskylän tehdas on valmistunut, toteaa Spinnovan toimitusjohtaja ja toinen perustaja Janne Poranen.

Elomatic Oy on konsultti- ja suunnittelutoimisto, joka keskittyy ihmisten ja ympäristön hyvinvointia parantaviin ratkaisuihin. Elomatic työllistää yli 1 100 ammattilaista 13 maassa. Yhtiön toiminta-aluetta ovat prosessi- ja energiateollisuus, elintarvike- ja lääketeollisuus, meri- ja offshore-energiateollisuus sekä kone- ja laitevalmistusteollisuus.