Siirry sisältöön

Uutiset

Elomatic Oy täytti 50 vuotta ja julkaisi historiakirjan

  • Elomaticin historia kertoo turkulaisen suunnittelutoimston vaiheet olohuoneen konttorista yli tuhannen työntekijän konserniksi
  • Historian on kirjoittanut Turun yliopiston oppiaineen työryhmä, kirjoitustyöstä päävastuun kantoi Petri Lavonen
  • Elomaticin 50-vuotiset vaiheet heijastelevat myös suomalaisen yhteiskunnan muutoksia ja länsimaisen teknologian kehitystä

Turkulainen suunnittelu- ja konsultointiyritys Elomatic täytti 50 vuotta viime vuonna. Pitkän ja menestyksekkään historian kunniaksi yritys julkaisi historiakirjan 11.2.2021.

Vuonna 2020 turkulainen Elomatic täytti 50 vuotta.

Ari Elo perusti Elomaticin vuonna 1970, ja jo 1980-luvulla Elomatic oli merkittävä toimija kansainvälisillä laivansuunnittelumarkkinoilla. Vuosien kuluessa osaaminen on laajentunut. Nykyään Elomatic on arvostettu suunnittelu- ja konsultointikumppani kotimaisten ja kansainvälisten teollisten investointien kehittämisessä, mm. bio- ja lääketeollisuuden, elintarvike- ja kemianteollisuuden, energia- ja paperiteollisuuden, koneen- ja laivanrakennuksen aloilla. Kehityshaluinen ja -kykyinen Elomatic kehitti 80-luvulla aluksi omaan käyttöönsä tietokoneavusteisen 3D-suunnittelujärjestelmän. CADMATIC-nimellä tunnettu järjestelmä on nykyään yksi edistyksellisimmistä markkinoilla olevista laiva- ja tehdassuunnitteluun tarkoitetuista 3D-suunnittelu- ja tiedonhallintaohjelmistoista.

Elomaticin historiakirjan kirjoittajaksi valittiin keväällä 2017 Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen työryhmä. Akatemiaprofessori Hannu Salmi oli koonnut tekijätiimiin itsensä lisäksi FM Petri Lavosen ja FT Silja Laineen. Päävastuu kirjoitustyöstä oli Lavosella.

Elomaticin historia on kertomus turkulaisen suunnittelutoimiston vaiheista olohuoneen konttorista yli tuhannen työntekijän kansainväliseksi konserniksi. Elomaticin 50-vuotiset vaiheet heijastelevat myös suomalaisen yhteiskunnan muutoksia ja länsimaisen teknologian kehitystä.

– Viisikymmentä vuotta sitten ATK tarkoitti lähinnä reikäkorttien avulla tapahtuvaa tietojenkäsittelyä, enimmäkseen kirjanpitotehtäviä helpottaen. Nyt olemme saaneet käyttöömme hakukoneiden ja sosiaalisen median kautta lähes koko ihmiskunnan hallussa olevan tiedon reaaliaikaisesti. Tämä kaikki on tapahtunut Elomaticin aikana, Elomaticin perustaja Ari Elo sanoo. 

Elomaticin hallituksen puheenjohtaja Olli Manner nostaa esiin konsernin työntekijöiden merkityksen Elomaticin menestystarinan taustalla.

– Elomaticin tarina on syntynyt monien ihmisten vuorovaikutuksesta, suurten joukkojen yhteistyöstä. Tarinassa ovat mukana yhtiössä vuosien varrella työskennelleet ja nyt työskentelevät, ihmiset asiakasyritystemme palveluksessa sekä lukuisat yhteistyökumppanit – tilintarkastajistamme ja juristeistamme kaupungin virkamiehiin ja valtionhallinnon ihmisiin. Lämmin kiitos heille kaikille!, toteaa Manner.

Elomatic tarjoaa konsultointi-, suunnittelu-, tuotekehitys- ja projektinhallintapalveluita sekä tuotteita ja kokonaisratkaisuja teollisuusyrityksille ja julkisen sektorin organisaatioille. Yritykselle on kertynyt yli 50 toimintavuoden aikana vankka kokemus eri teollisuudenalojen investointiprojekteista. Elomatic on myös saavuttanut kansainvälistä menestystä CADMATIC 3D -suunnitteluohjelmistoilla ja tiedonhallintaratkaisuilla.

Elomaticilla on yli 1100 työntekijää Suomessa, Puolassa, Hollannissa, Intiassa, Kiinassa, Venäjällä, Italiassa, Espanjassa, Singaporessa ja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa.