Siirry sisältöön

Uutiset

Apua liiketoiminnan haasteisiin yhteistyöstä kasvuyrityksen kanssa

Onko yrityksellänne idea, jonka kehittelyyn tarvittaisiin kumppania? Voisiko kehitysidean jalostamista helpottaa mentorin tuki? Helpottaisiko rahallinen tuki yhteistyötä ja idean pilotointia? Kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:n uusi palvelu voi tarjota ratkaisun.

Turku Science Park Oy tarjoaa yrityksille ja organisaatioille mahdollisuuden hyödyntää palvelua, jossa haastavaan kysymykseen ratkaisua etsivälle yritykselle etsitään kumppaneita eurooppalaisista kasvuyrityksistä. Kasvuvalmentaja Sofia Pihlava kertoo palvelun hyödyntämisen olevan helppoa.

– Alkuun pääsee sillä, että haasteen esittävä yritys varaa tunnin tai kaksi haasteen läpikäymiseen asiantuntijamme kanssa. Haasteen esittäminen on maksutonta, eikä se kerrytä ns. de-minimis-tukea, jolla seurataan yrityksen saaman julkisen tuen määrää.

""
Pk-yrityksen kehitysidean jalostaminen kasvuyrityksen kanssa voi tarjota uusia liiketoimintamahdollisuuksia molemmille toimijoille. Arkistokuva Turku Science Park Oy:n Maritime-kasvuohjelmasta.

Haasteen määrittämisen jälkeen sille etsitään ratkaisua eurooppalaisista kasvuyrityksistä avoimella haulla.

– Potentiaalisen ratkaisuntarjoajan löydyttyä kahden yrityksen yhteistyötä haasteen ratkaisemiseksi tuetaan mentoroinnilla. Lisäksi ratkaisua tarjoavalle pk-yritykselle voidaan myöntää myös pilotointiseteleitä, joiden arvot ovat 10 000 tai 40 000 euroa.

– Tarjolla on nyt hyvää apua oman haasteen määrittelyyn, ratkaisukumppanien löytämiseen ympäri Euroopan kattavasta verkostostamme sekä tukea ratkaisun pilotointiin ja mentorointiin, parhaassa tapauksessa myös taloudellisesti, pilotointisetelien muodossa, Sofia Pihlava mainostaa.

Millaisia haasteita mukaan haetaan? Pihlavan mukaan haasteen tulee liittyä jollain tavalla johonkin ennalta määritellyistä kolmesta aihepiiristä. Smart City-teemassa haasteet liittyvät älykkäisiin kaupunkiratkaisuihin, joissa teknologioiden avulla voidaan luoda esimerkiksi älykkäämpää, asiakaslähtöisempää ja kestävämpää asuinympäristöä, liikkumista ja palveluita. Greentech-teemaan sisältyvät mm. ideat, joilla tähdätään luonnonvarojen ja ympäristön säästämiseen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Kolmannen ryhmän muodostavat haasteet, jotka sijoittuvat Healthtech-teemaan eli terveyden ja hyvinvoinnin teknologioihin.

– Talven ajan kerättävissä haasteissa arvioidaan myös niiden ratkaistavuutta kasvuyrityksen ja pk-yrityksen välisenä yhteistyönä, bisnespotentiaalia sekä haasteen esittäjän motivaatiota ja sitoutumista. Mahdolliset pilotoinnit lähtevät käyntiin aikaisintaan syksyllä.

Oman haasteen soveltuvuuteen ja muihin palveluun liittyviin kysymyksiin vastaa Turku Science Park Oy:ssä kasvuvalmentaja ja UrbanTech-hankkeen projektipäällikkö Sofia Pihlava.

Palvelun Turku Science Park Oy voi tarjota osana EU:n Horizon Innosup -rahoitteista Urban Tech -hanketta, jonka tavoitteena on tuoda ratkaisuja haasteen omistajien tarpeisiin ja samalla luoda uutta kansainvälistä liiketoimintaa tarjoamalla kasvuhaluisille pk-yrityksille pilotointikumppanuuksia. Haasteita kerätään Suomesta ja muista hanketta toteuttavista EU-maista tämän talven ajan.