Aavameri ja Herrankukkaro Turun seudun ensimmäiset Sustainable Travel Finland -yritykset

  • Sustainable Travel Finland -tunnus kertoo toiminnassa huomioitavan kestävä kehitys laaja-alaisesti
  • Aavameri ja Herrankukkaro viestivät kestävän kehityksen huomioimisesta aktiivisesti verkkosivuillaan  
  • Asiakkaiden valinnoissa ympäristökysymykset ovat yhä tärkeämpi tekijä ostopäätöksissä

Turun seutu on saanut ensimmäiset Sustainable Travel Finland -sertifioidut matkailuyritykset. Tämän kestävän matkailun tunnuksen saivat lokakuun alussa Saaristomeren alueella melontaelämyksiä tarjoava Aavameri ja Rymättylän Airismaalla sijaitseva kokous- ja virkistyspaikka Herrankukkaro.

Business Finlandin ja Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelma edistää kestävää matkailua Suomessa. Merkin saaneet yritykset ovat huomioineet toiminnassaan niin ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen kuin taloudellisenkin kestävyyden.

– Kestävä kehitys on meille ja saaristolle erittäin tärkeä asia, Aavameren toimitusjohtaja Benjamin Donner kertoo.

Melojia Vänön saaristossa. Kuva: Aavameri.

Aavameri on opastettuja melontaretkiä, saaristoelämyksiä ja melontakoulutuksia tarjoava yritys, joka on toiminut Turun alueella, Saaristomerellä ja kansainvälisesti 18 vuotta. Aavameri on Saaristomeren kansallispuiston yhteistyöyritys, joka on aikaisemmin palkittu muun muassa Visit Finlandin Authentic Experience-tuotepalkinnolla sekä kestävän kehityksen kunniamaininnalla.

– Saaristo on nyt ja kasvavassa määrin tulevaisuudessa erittäin riippuvainen matkailun tuomista työpaikoista ja tuloista. Jos kehitämme matkailua väärin emmekä edistä vastuullista toimintaa, kaivamme itsellemme kuoppaa. Aavameri panostaa paikalliseen yhteistyöhön ja paikallistuotteiden käyttämiseen, kertoo asiakkaille saariston kiehtovasta kulttuurista ja luonnosta, mutta myös nykyisistä ja tulevaisuuden haasteista.

– Kerromme asiakkaillemme myös ympäristön sekä saaristossa elämisen haasteista. Itse arvioimme myös jatkuvasti, miten voimme jatkokehittää toimintaamme vielä vastuullisemmaksi sekä teemme säätöjä aina kuin mahdollisuuksia löytyy.

Aavameri tekee yhteistyötä kansainvälisten vastuullisia matkailutuotteita myyvien matkatoimistojen kanssa. Niiden kautta tulevan myynnin osuus on kasvanut vuosi vuodelta.

– Koronavuosi 2020 on tietysti ollut hyvin erilainen, Donner sanoo, mutta myös uusien kotimaisten kohderyhmien asiakkailta välittyy, että ovat valinneet tuotteitamme koska vastuullisuus- ja luontoarvot ovat heille tärkeitä.

Herrankukkarolla myös Green Key -sertifikaatti

Myös Rymättylän Herrankukkarossa ympäristön huomioiminen on ollut toiminnan kulmakiviä alusta alkaen.

– Olemme esimerkiksi ostaneet yli 15 vuoden ajan alueelle ainoastaan tuulisähköä, kertoo kyläpäällikkö Karioskari Kangas.

Alkuvuodesta Herrankukkaro sai myös kansainvälisen Green Key -sertifikaatin osoituksena sitoutumisesta kestävän matkailun rakentamiseen. Se edellyttää mm. resurssitehokuuteen, jätteiden vähentämiseen ja lähiseudun tuotteiden hyödyntämiseen tähtääviä toimia.

– Oli lopulta helppoa täyttää myös Sustainable Travel Finland -kriteerit. Jo aiemmin tekemämme toimenpiteet olivat hyvä lähtökohta, ja Green Key kulkee monessa asiassa käsi kädessä Sustainable Travel Finlandin kriteerien kanssa.

– Tärkeää on, että kyse on jatkuvasta kehittämisestä. Meidän on ylläpidettävä vanhoja ja kehitettävä myös uusia juttuja, jotta sertifikaatti säilyy meillä. Seuraavat toimenpiteet onkin jo kirjattu, Kangas kertoo.

Turku Science Park Oy on ollut aktiivisesti tukemassa ja kannustamassa seudun yrityksiä Sustainable Travel Finland -sertifioinneissa.

– Tämän parissa olemme yhdessä Visit Turun kanssa tehneet paljon viime kuukausina töitä. On hienoa, että meillä on nyt ensimmäiset sertifikaatin saaneet yritykset, lisää toivottavasti tulee lähitulevaisuudessa. Kiinnostuneet matkailuyritykset voivat ottaa yhteyttä, kerron mielelläni lisää, sanoo matkailun kehittämisen asiantuntija Anne Muurinen.

– Vastuullisuustyöstä laajasti viestimistä ei pidä unohtaa. Erityisesti viestintä yrityksen nettisivuilla vahvistaa ostopäätöksen tekoa verkossa. Aavameri ja Herrankukkaro ovat tässä edelläkävijöitä ja hyviä esimerkkejä myös muille matkailualan toimijoille nykypäivän vastuullisia asiakkaita tavoiteltaessa, niin ikään Turku Science Park Oy:ssä työskentelevä ExperienceTurku -kärkialan asiakkuuspäällikkö Petra Niskanen muistuttaa.