Finnish Design Shop, DelSiTech ja Sofokus saivat Entrepreneurial Spirit of Turku -palkinnot

  • Perinteiset Entrepreneurial Sprit of Turku -yrityspalkinnot jaettiin tänä vuonna jo 17:nnen kerran
  • Palkinnot luovutettiin voittajille Turun Eurooppa-foorumin avajaisten yhteydessä torstaina 27.8.
  • Palkinnon on saanut jo lähes 50 Turun seudulla toimivaa yritystä   

Turun seudulla vuosittain jaettavat Entrepreneurial Spirit of Turku -yrityspalkinnot on tänä vuonna myönnetty Finnish Design Shop Oy:lle, DelSiTech Oy:lle ja Sofokus Oy:lle. Palkinnot ovat tunnustus menestyksekkäästä yritystoiminnasta, ja ne jakaa seudullinen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy. Palkintoja on jaettu vuodesta 2003 lähtien, yhteensä jo lähes 50:lle alueen yritykselle.

Growth in Sight -kategoriassa palkittavan yrityksen toiminnan tulee ennakoida tulevaa kasvua. Palkittava yritys luo omalla toiminnallaan kasvu- ja kehittämismahdollisuuksia myös muille yrityksille. Kategoriassa palkittavat yritykset toimivat myös kasvukonseptillaan rohkeana esimerkkinä uusien yritysten perustajille. Vuonna 2020 Growth in Sight -tunnustus annettiin pohjoismaisen muotoilun ja sisustuksen verkkokauppa Finnish Design Shop Oy:lle. Yrityksen kasvu on ollut nopeaa, keskimäärin noin 40 % vuodessa. Suurin osa myynnistä menee ulkomaille – asiakkaita on yli sadassa maassa. Yrityksen arvoista ja vastuullisuudesta kertovat myös uudet liiketoimintamallit, esimerkiksi käytetyn designin kauppapaikka Franckly. Perustaja Teemu Kiiski on edelleen yrityksen toimitusjohtaja, mutta kasvuyrityksen pääomistaja on nykyisin A-Lehdet Oy.

Entrepreneurial Spirit of Turku -palkinnot luovutti Turku Science Park Oy:n tj. Niko Kyynäräinen (vas.). Palkittujen yritysten edustajat vasemalta Teemu Kiiski, Teemu Malinen ja Lasse Leino.

Born Global -tunnustuksen saavan yrityksen menestys perustuu kansainvälisyyteen, jossa suurin osa yrityksen tuotannosta menee vientiin. Palkittavan yrityksen toiminnassa on lähtökohtaisesti ollut nähtävissä kyky yhdistää menestyksekkäästi suunnittelu, tuotanto ja markkinointi. Yhtenä myöntämiskriteerinä sarjassa nostetaan esiin menestystä siivittänyt onnistunut sidosryhmäyhteistyö. Vuoden 2020 Born Global -tunnustus myönnettiin lääkeannosteluteknologiaan erikoistuneelle DelSiTech Oy:lle. Yritys on kehittänyt teknologiaansa koko toimintansa ajan. Runsas vuosi sitten DelSiTech sai teknologiansa kehittämisen tueksi merkittävän rahoituksen Bill ja Melinda Gatesin säätiöltä. Tätä teknologiaa voitaneen soveltaa aikanaan myös koronavirusrokotteeseen. Yhtiö on koronakriisin keskelläkin onnistunut jatkamaan – ja jopa lisäämään – R&D-toimintaa laboratorioissaan, etenkin amerikkalaisten sulkiessa laboratorioita ja lisätessä palvelujen ostoa ulkoa. Yhtiön toimitusjohtajana on vuodesta 2013 toiminut Lasse Leino.

Brave Move -kategoriassa palkitaan yritys, joka on rohkeilla päätöksillään osoittautunut muutosten ajan menestyksekkääksi tienraivaajaksi. Palkittavan yrityksen tulee olla inspiroiva esimerkki uudenlaisesta osaamisesta, tuotteesta, konseptista tai palvelusta. Tänä vuonna tunnustus myönnetään sähköisen liiketoiminnan asiantuntijayritys Sofokus Oy:lle, joka on kasvanut palvelu- ja sijoitusliiketoimintaa sisältäväksi konserniksi toimialalla, joka edellyttää jatkuvaa ja nopeaa uusiutumista. Yritys on myös aloittanut kansainvälistymisensä päätoimipaikkanaan edelleen Turku. Sofokus Oy ja sen perustaja Teemu Malinen ovat auttaneet myös useita aloittelevia yrityksiä liiketoiminnan käynnistämisessä ja vakiintuneempia yrityksiä ”digiloikissa”.