Rauhantekijä-sarjaa kuvattiin Turun maisemissa

  • Ylen uutta suurtuotantoa kuvattiin Suomessa lähes yksinomaan Turun seudulla
  • Produktion kuvaukset työllistivät yli 40 turkulaista ammattilaista ja opiskelijaa
  • Draamasarja tarjoaa ennennäkemättömän katsauksen rauhanneuvottelujen maailmaan

Vuoden 2019 loppukesällä ja syksyllä Turun seutu muuttui poliittisen valtapelin näyttämöksi, kun AJ Annilan ohjaamaa Rauhantekijä-draamasarjaa kuvattiin kolmen viikon ajan niin kaupungissa kuin saaristossakin. Rauhantekijän ensimmäiset jaksot johdattavat katsojan suoraan keskelle poliittisia jännitteitä ja rauhanneuvottelujen maailmaa. Tiivistunnelmainen sarja kietoo nopeasti otteeseensa.

Polttavan ajankohtaisen draamasarjan ovat Ylelle tuottaneet Johanna Enäsuo ja Marko Röhr MRP Matila Röhr Productionsilta. Sarja on Ylen uusi suurtuotanto, joka on suunnattu kansainvälisille markkinoille ja suurelle yleisölle. Sarjan kuvauksia Turun seudulla tuki osana Turku Science Park Oy:tä toimiva Länsi-Suomen elokuvakomissio.

Kunnianhimoinen Rauhantekijä on ollut pitkä prosessi. Tuottaja Enäsuo kertoo, että he keskustelivat käsikirjoittaja Eriikka Etholén-Pajun kanssa jo viisi vuotta sitten siitä, miten monia sarjoja on tehty sodista ja konflikteista, mutta ei rauhanneuvottelujen maailmasta.

– Ajattelimme, että jos joku tekisi tällaisen sarjan, sen täytyisi tulla Suomesta, sillä suomalaiset ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja rauhanneuvotteluistaan.

Mukana nimekäs näyttelijäkaarti

Enäsuon ja Ethólen-Pajun alkuperäisideaan perustuvaa sarjaa tähdittävät suomalaiset eturivin näyttelijät Irina Björklund ja Mikko Nousiainen. Lisäksi keskeisissä rooleissa nähdään myös Louise Peterhoff, Kardo Razzazi, Sampo Sarkola sekä saksalainen tähtinäyttelijä Richard Sammel, joka on nähty muun muassa Quentin Tarantinon elokuvassa Armottomat paskiaiset.

Rauhantekijä-sarjaa kuvattiin pääosin ulkomailla ja Suomessa Turun seudulla. Kuva: Hannele Majaniemi

Suomalaisella Ann-Mari Sundellilla (Björklund) on takanaan pitkä ura rauhanneuvottelijana sotaa käyvissä maissa. Rauhan rakentamisen lisäksi hän on seurannut läheltä, miten poliitikkojen lupaukset eivät usein johda vielä konkreettisiin tekoihin.

YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Ann-Mari päättää puhua suunsa puhtaaksi. Hän paljastaa Suomen valtion myyvän aseita sotaa käyvään Saudi-Arabiaan, joka rikkoo ihmisoikeuksia. Skandaali on valmis.

Theo Slobo (Sammel), YK:n pääsihteeri tarjoaa Ann-Marille kenties tämän ainoan mahdollisuuden uuteen uraan skandaalin jälkeen. Ann-Mari saa tehtäväkseen neuvotella rauhan kurdien ja Turkin väliseen konfliktiin. Hän joutuu keskelle poliittista valtapeliä, jonka osapuolet ovat keinoja kaihtamatta valmiita tekemään kaikkensa päästäkseen tavoitteisiinsa.

Turku tarjosi oikean tunnelman

Sarjaa kuvattiin pääosin ulkomailla, mutta kaoottisen Turkin vastakohdaksi sarjaan haluttiin suomalaista luontoa ja rauhallinen paikka Ann-Marille. Enäsuo ottikin yhteyttä Länsi-Suomen elokuvakomissioon ensimmäisen kerran jo heti tuotannon alkutaipaleella.

– Olimme kuvanneet Turun seudulla ennenkin ja tiesimme, että alueelta löytäisimme ne lokaatiot, joita tarvitsimme rauhallisen, suomalaisen tunnelman luomiseen, Enäsuo kertoo.

Enäsuo ja MRP Matila Röhr Productions olivat edellisen kerran Turun seudulla vuonna 2017 kuvaamassa meksikolais-suomalaista Bayoneta-elokuvaa, jota Länsi-Suomen elokuvakomissio myös tuki.

Suomessa Rauhantekijän kuvaukset toteutettiinkin lopulta yhtä päivää lukuun ottamatta täysin Turun seudulla. Sarjan tapahtumat eivät kuitenkaan sijoitu Turun seudulle, joten kuvauspaikat eivät esiinny sarjassa omana itsenään. Turkulainen katsoja saattaa silti hyvinkin tunnistaa tuttuja paikkoja ruudulta – esimerkkeinä Enäsuo mainitsee oikeustalon ja Sibeliusmuseon, unohtamatta tietenkään saaristomaisemaa.

Toimivat fasiliteetit ja osaaminen vakuuttavat Turussa

Maisemien lisäksi tuotannon houkutteli seudulle kuvaamaan alueellinen tuotantotuki, luotetut ammattilaiset sekä alueen kätevyys tuotannoille. Sarjan kuvaukset työllistivät Turun seudulta kokonaisuudessaan yli 40 henkeä työryhmään, harjoittelijoina ja näyttelijöinä.

Tuottaja Johanna Enäsuo ja ExprienceTurku -kärkialajohtaja Teija Raninen. Kuva: Miia Outinen.

– Olemme todella mielellämme kuvanneet Turun seudulla. Ei pelkästään alueellisen tuotantotuen vuoksi, vaan myös koska paikallinen työryhmä on loistavaa. Olemme tehneet heidän kanssaan vuosia töitä”, Enäsuo kertoo.

– Se [Turun seutu] on myös hyvin elokuvaystävällinen. On helppoa löytää kuvauspaikkoja ja ihmiset suhtautuvat avoimin mielin, ja antavat kuvata kodeissaan. Välimatkat ovat myös lyhyet, mikä säästää paljon aikaa.

Rauhantekijän budjetti oli Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen suuri, noin 7,5 miljoonaa euroa. Tuotanto sai Business Finlandin hallinnoiman kansallisen av-alan tuotantotuen, jolla oli Enäsuon mukaan suuri merkitys tuotannolle. Sen ansiosta tuotannon rahoitus on pystytty pitämään yksinomaan Suomessa, ja tuotantoyhtiö MRP Matila Röhr Productions omistaa projektin kokonaisuudessaan.

Kansainväliseen levitykseen tähtäävä Rauhantekijä on Pohjoisvision laatudraamojen N12-ohjelmistoa. Ylen lisäksi sarjan esittävät Ruotsin SVT, Tanskan DR, Norjan NRK ja Islannin RUV. Sarjan kansainvälisen myynnin hoitaa tanskalainen myyntiyhtiö REinvent Studios.

Mitä katsojille on sitten luvassa syyskuun ensimmäisellä viikolla?

– Voi odottaa jotain, mitä ei ole ennen nähty: mitä tapahtuu noiden suljettujen ovien takana politiikan ja vallassa olevien maailmassa. Luvassa on ennennäkemätön katsaus rauhantekoon.

Rauhantekijä nähdään Yle Areenassa kokonaisuudessaan 4.9. ja Yle TV1:llä 6.9. alkaen.