Sytytä Turku -ideakilpailu alkoi – yritykset voivat myös osallistua

  • Ideakilpailulla luodaan Turun keskustasta houkuttelevaa ja saavutettavaa
  • Tervetulleita ovat niin pienet kuin suuret hanke-ehdotukset kahdessa eri sarjassa
  • Rakentuva keskusta -sarjassa ehdotuksia voivat jättää yritykset ja muut erilaiset yhteenliittymät

Turun kaupunki käynnisti keskiviikkona 19.8.2020 Sytytä Turku -ideakilpailun. Kilpailun tavoitteena on luoda yhdessä yritysten, yhdistysten ja kaupunkilaisten kanssa Turulle keskustaa, joka houkuttelee mahdollisimman monia.

Kilpailulla haetaan turkulaiset sytyttäviä ja uutta luovia ideoita, joista parhaimmat kaupunki sitoutuu toteuttamaan yhdessä idean esittäjän kanssa. Kilpailu järjestetään osana Keskustan kehittämisen kärkihanketta. Kilpailuehdotusten tulee toteuttaa yhtä tai useampaa kärkihankkeen tavoitetta, jotka ovat 1) saavutettava ja helposti kuljettava, 2) kaupallisesti houkutteleva ja 3) viihtyisä ja elävä kohtaamisten keskusta.

– Kilpailumuotoisella toteutuksella haluamme vahvistaa ajattelua, jossa kaupunki toimii alustana monenlaiselle kehittämiselle. Kaupunkilaisten, yhteisöjen ja yritysten osallisuuden kautta saamme lisää vaikuttavuutta ja uudenlaisia ideoita kaupunkikehitykseen, kaupunginjohtaja Minna Arve kuvailee uudenlaista toimintamallia.

Kilpailussa on kaksi sarjaa

Elävä keskusta -sarjaan voivat osallistua kaikki Turun keskustan kehittämisestä kiinnostuneet henkilöt, ryhmät tai organisaatiot. Sarjan kilpailutyö voi olla mikä tahansa ehdotus, joka pyrkii elävöittämään Turun keskustaa sen kehittämistavoitteiden mukaisesti. Tällainen kilpailuehdotus voi olla esimerkiksi tapahtuma, palvelu tai muu konsepti.

Rakentuva keskusta -sarjaan voivat osallistua kiinteistö- tai aluekehittämiseen erikoistuneet toimijat, kuten alan yritykset, ammattilaiset tai erilaiset yhteenliittymät. Rakentuva keskusta -sarjaan esitettävä ehdotus on esimerkiksi jonkin keskusta-alueen korttelin tai alueen kehittämiskonsepti.

– Rakentuva keskusta -sarja mahdollistaa suuretkin hankkeet, mutta aina ei tarvitse olla suurta ollakseen merkittävää. Elävä keskusta -sarjaan toivotaan myös nopeasti toteuttavissa olevia ideoita, jotka ilahduttavat kaupunkilaisia tai tekevät keskustasta toimivamman. Tällaisia ideoita voivat ehdottaa esimerkiksi päiväkoti- tai koululaisryhmät, taiteilijat, yhdistykset tai asukasyhteisöt, kannustaa keskustan kehittämisen hankejohtaja Riitta Birkstedt.

Kilpailu on kaksivaiheinen

Ensimmäisestä vaiheesta valitaan jatkoon kehityskelpoisimmat ehdokkaat. Toisessa vaiheessa varmistetaan ehdotusten toteutuskelpoisuus ja jalostetaan ehdotuksia yhdessä kehittäen. Tähän vaiheeseen sisältyy myös julkinen osallistamiskierros Kerro kantasi -palvelussa.

Elävä keskusta -sarjassa varataan ensimmäisen vaiheen perusteella jatkoon päässeiden kesken jaettavaksi kannustepalkkioina yhteensä 20 000 euroa. Lisäksi kaikkien jatkoon päässeiden kesken arvotaan kuumailmapallolento, jolla keskustaa pääsee ihailemaan ilmasta käsin ja voi inspiroitua vielä lisää. Kilpailun lopullinen palkinto on molemmissa sarjoissa kehittämisidean toteuttaminen kaupungin tukemana.

Kilpailun aikataulu

19.8.2020  Kilpailu käynnistyy
14.10.2020  Ehdotusten viimeinen jättöpäivä
11.11.2020  Toiseen vaiheeseen pääsevien valinta, jota seuraa yhteiskehittämisvaihe sekä Kerro kantasi -kommentointi.
20.1.2021  Tulosten julkistaminen, jota seuraa toteutusvaihe.

Kilpailuehdotusten arvostelusta ja toiseen vaiheeseen jatkavien ehdotusten valinnasta vastaa arviointiryhmä. Arviointiryhmä arvostelee toisen vaiheen päätteeksi kilpailuehdotukset ja tekee esityksen voittajista Turun kaupunginhallitukselle, joka tekee päätöksen kilpailun voittajista.

Kilpailun ilmoittautumislomake ja kilpailusäännöt: www.turku.fi/sytytaturku