Turun kaupungilta ja Bayerilta tiedekilpailu toisen asteen opiskelijoille

  • Beyond 2030 Challenge hakee luovia ratkaisuja paremman ja kestävämmän maailman hyväksi
  • Kilpailulla halutaan edistää luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua, jotta alan toimijoille olisi tulevaisuudessa tarjolla riittävästi osaavaa työvoimaa
  • Kilpailuun voi ilmoittautua 11. syyskuuta asti ja 30 parasta ideaa pääsee syksyn ajaksi sparraukseen

Beyond 2030 Challenge on kilpailu, joka kannustaa lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoita sukeltamaan tieteen ja teknologian maailmaan. Kaikille Lounais-Suomen toisen asteen opiskelijoille suunnatun kilpailun kunnianhimoisena tavoitteena on löytää luovia ratkaisuja, jotka pelastavat planeetan ja ihmisen. Samalla kannustetaan nuoria löytämään tekniikan alan ja luonnontieteiden lukemattomat ura- ja opiskelumahdollisuudet sekä lisätään eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa järjestetty julkishallinnon, koulutussektorin ja yksityisten yritysten yhteinen tiedekilpailu.

Turun kaupungilla on kansallisesti erittäin merkittävä rooli teknologian ja tieteen keskuksena ja rooli vahvistuu koko ajan. Aseman säilyttäminen vaatii osaajia nyt ja tulevaisuudessa.  Turussa ja koko Lounais-Suomessa onkin pulaa varsinkin diplomi-insinööreistä, insinööreistä sekä muista tekniikan alan ja luonnontieteiden huippuammattilaisista.

Uusista koulutusohjelmista tukea

Tänä syksynä esimerkiksi Turun yliopistossa käynnistyy teknologiaa koskien uusina koulutusohjelmina kone- ja materiaalitekniikka. Kaikkiaan Turun yliopistoon on valittu tekniikan alalle 273 uutta opiskelijaa ja myös Turun ammattikorkeakoulussa on lisätty opiskelijoiden sisäänottoa tekniikan alan koulutuksissa. Turun AMK:ssa tekniikan alan aloituspaikkoja oli viime kevään yhteishaussa 930.

-Tieteen ja teknologian kansallisen huippuaseman saavuttaminen on vaatinut voimakasta yhteistyötä alueen yritysten kanssa. Yhteistyö on meidän kivijalkamme ja menestyksen edellytys nyt ja tulevaisuudessa, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turussa valmistuvat nykyään maailman suurimmat risteilijät, kehitetään ja tutkitaan elintarvikkeita sekä tehdään maailmanluokan lääkekehitystä ja diagnostiikkapalveluja tuottavaa toimintaa. Turussa on viimeisen 35 vuoden aikana kehitetty 21 kaikkiaan 22 Suomessa kehitystä lääkkeestä.

Kannustaakseen toisen asteen opiskelijoita jatkuvasti tieteen ja teknologian aloille, Turun kaupunki ja Bayer järjestävät tiedekilpailun yhteistyössä alueen korkeakoulujen ja yritysten kanssa. Kaupungin osalta toteutuksesta vastaa STEAM Turku. Kilpailun kokonaisbudjetti on 50 000 euroa.

– Tiedekilpailu on todella upea päänavaus elinkeinoelämän, korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyön laajentamiseksi. Kiitän Bayeria erinomaisesta yhteistyöstä ja uskon, että yhteistyö laajenee nopeasti uusiin kumppanuuksiin. Kilpailu on hieno mahdollisuus kaikille osapuolille – opiskelijoille, jotka etsivät tulevaisuuden uramahdollisuuksia, korkeakouluille, jotka tarvitsevat omistautuneita opiskelijoita sekä teollisuudelle, joka tarvitsee tulevaisuuden ammattilaisia tekniikan aloille, kaupunginjohtaja Minna Arve jatkaa.

Ideoita työstetään syksyn ajan

Kilpailussa opiskelijat työskentelevät itse valitsemiensa tutkimushankkeiden kanssa löytääkseen luovia ratkaisuja, jotka tekevät Lounais-Suomesta ja koko maailmasta kestävämmän asumisalueen nyt ja tulevaisuudessa. Ideat voivat liittyä ilmastonmuutokseen, kestävään kehitykseen, kiertotalouteen tai sosiaaliseen ympäristöön tai vaikkapa hyvinvointiteknologiaan tai köyhyyden ja sairauksien vähentämiseen. Kilpailu huipentuu päätöstilaisuuteen, jossa kilpailun parhaimmistolla on mahdollisuus esitellä projektinsa ja voittaa huippupalkintoja.

– Teimme aloitteen tiedekilpailusta, koska se yhdistää kaksi meille erityisen tärkeää painopistettä: tieteen ja kestävän kehityksen. Tieteen ja teknologian avulla voidaan synnyttää uusia innovaatioita kohti parempaa tulevaisuutta ja osaajat ovat tässä tärkeässä roolissa. Ammattitaitoisen ja korkeasti koulutetun työvoiman varmistaminen on kriittinen menestystekijä alueen elinkeinoelämän näkökulmasta. Siksi onkin merkittävää, että tiedekilpailu kokoaa yhteen nuoren sukupolven lisäksi Turun kaupungin, korkeakoulujen, oppilaitosten ja yritysten panoksen, iloitsee Bayer Nordicin pääjohtaja Miriam Holstein.

– Tekniikan alan osaajien kasvavan kysynnän vuoksi Turussa on laajennettu myös yliopistollista tekniikan koulutusta, ja kaupungissa voi nykyisin opiskella tekniikkaa neljässä korkeakoulussa: Turun yliopistossa, Åbo Akademissa, Turun ammattikorkeakoulussa ja Yrkeshögskolan Noviassa. Hakijamäärät tekniikan korkeakoulutukseen keväällä 2020 olivat erinomaiset, joka osoittaa Turun tekniikan koulutuksen kasvavan vetovoiman, iloitsee Teknologiakampus Turun johtaja ja Turun yliopiston vararehtori Mika Hannula, joka toimii myös tiedekilpailun tuomariston puheenjohtajana.

Lisätietoa tiedekilpailusta löytyy tästä osoitteesta www.turku.fi/beyond2030. Hakuaika kestää 11. syyskuuta asti. Ilmoittautuneiden joukosta valitaan kolmekymmentä parasta ideaa syyskuun lopulta marraskuun loppuun kestävään projektivaiheeseen.  Projektivaiheeseen edenneiden ryhmien sparraajina toimivat korkeakouluopiskelijat Turun korkeakouluista. Tuomaristo valitsee kymmenen parasta projektia joulukuun aikana ja päätöstilaisuus järjestetään tammikuussa 2021. Kilpailun kolme parasta joukkuetta palkitaan mahtavin palkinnoin.