Turun life science -alan yritykset etulinjassa taistelussa koronavirusta vastaan

  • Monet alueemme HealthTurku -kärkialalla toimivat yritykset kehittävät ratkaisuja Covid-19 -taudin diagnosointiin ja hoitoon
  • Koronapandemia tarjoaa uusia mahdollisuuksia suomalaisen terveysteknologian viennin kasvun jatkumiselle ja kiihtymiselle
  • Lisätukea tuo BIC-hanke, jossa kehitetään työkaluja uusien diagnostisten biomarkkerien kaupallistamiseen

Kaikki uutisointi koronapandemian aikaan ei ole ollut negatiivista. Hyviä yritysuutisia on tullut muun muassa Turusta, jossa sijaitsee Suomen suurin ja vanhin life science -keskittymä.

Diagnostiikkateollisuus on yksi niistä aloista, joissa koronapandemia on luonut uusia mahdollisuuksia. Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana Suomi on nauttinut jatkuvasta terveysteknologian viennin kasvusta. Viennin arvo on noussut viisinkertaisesti samalla kun kaupan ylijäämä on kasvanut kymmenkertaisesti.

– Pelkästään viime vuonna in vitro -diagnostiikan teollisuuden vienti, mukaan lukien laitteet ja reagenssit, kasvoi Suomessa yli 10 % ja saavutti 656 miljoonan euron kokonaissumman. Pandemia kiihdyttää tätä kasvua, sillä monet life science -yritykset Turun alueella raportoivat onnistumisista taistelussa virusta vastaan, toteaa Tero Piispanen, HealthTurku-klusterin johtaja Turku Science Park Oy:stä.

Nopeilla koronatesteillä lisää testikapasiteettiä

Muun muassa turkulaiset Abacus Diagnostica Oy, ArcDia International Oy ja Labmaster Oy ovat kehittäneet omat koronatestinsä. Testit ovat nopeita tehdä ja kasvattavat merkittävästi paljon kaivattua testikapasiteettia sekä Suomessa että ulkomailla.

Abacus Diagnostica Oy:n GenomEra RUO SARS-CoV-2 -testi sai vähän aikaa sitten hyväksynnän Suomen Lääkelan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta. Testi on tarkoitettu nopeaan PCR-diagnostiikkaan.

– Pystyimme kehittämään testin nopealla aikataululla, sillä se on muokattu versio meidän CE IVD -hyväksytystä influenssatestistämme. Suurin ero influenssatestiimme verrattuna on geenisekvensseissä, kertoo Abacus Diagnostican toimitusjohtaja Erno Sundberg.

ArcDia's mariPOC technology.
ArcDian nopea koronatesti on saanut Fimealta hyväksynnän.

ArcDia International Oy kehitti automaattisen koronatestin mariPOC-alustalleen, joka soveltuu erityisen hyvin akuuttien infektioiden nopeaan testaukseen esim. ensihoidossa. Testillä on jo CE-merkintä. Testitulokset kerätään automaattisesti ArcDian mariCloudTM-palveluun, joka tarjoaa kattavan ja reaaliaikaisen epidemiologisen kuvan viranomaisille ja terveydenhuollon ammattilaisille. Tällainen data on elintärkeää karanteenitoimien optimoinnin kannalta.

Labmaster Oy kehittää innovatiivisia diagnostisia työkaluja kliinisen diagnostiikan ja tutkimuksen sovelluksiin. Sen kehittämä serologinen koronatesti odottaa parhaillaan CE-hyväksyntää.

Aqsense Health Oy on kehittänyt ei-invasiivisen metodin, joka tekee monien sairauksien seulonnasta nopeampaa, tarkempaa ja edullisempaa. Aqsens Healthin menetelmää voitaisiin käyttää esimerkiksi lentokentillä koronavirustartuntojen havaitsemiseksi.

– Testimetodimme on paljon luotettavampi kuin ruumiinlämmön mittaaminen, jonka tulosta voidaan manipuloida esimerkiksi kuumetta alentavilla lääkkeillä tai kylmällä vedellä, toteaa Aqsensen toimitusjohtaja Timo Teimonen. Yritys neuvottelee testin käytöstä parhaillaan Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC:n) ja kiinalaisten viranomaisten kanssa.

Perkin Elmer Wallac Oy on kasvattanut COVID-19-testiensä tuotantoa Turussa. Perkin Elmerin kansainvälisten globaalien jakelukanavien takia tämä on erinomainen uutinen, ei vain testauskapasiteetin kasvun kannalta maailmanlaajuisesti, vaan myös Turun työmarkkinoille.

Faron Pharmaceuticals mukana WHO:n tutkimuksessa

Faron Pharmaseuticals Oy on osallistunut taisteluun koronavirusta vastaan lääkekehityksen saralla. Faronin lääke Traumakine osallistuu WHO:n Solidaarisuus-tutkimukseen, jossa testataan ja vertaillaan potentiaalisia COVID-19-hoitoja. Solidaarisuustutkimuksessa on mukana yli 90 maata eri puolilta maailmaa. Solidaarisuustutkimuksen lisäksi Faron osallistuu globaaliin REMAP-CAP-tutkimuksen, joka on tällä hetkellä käynnissä yli 60 laitoksessa 13 eri maassa.

Innovatiivisilla teknologioilla uusia ratkaisuja

Turkulaisen VetroSpace Oy:n VetroHealth-terveydenhuoltomoduulien desinfektiovalaistus ja fotokatalyyttinen nanokerros tuhoavat bakteereja ja viruksia, myös koronavirusta, sisäpinnoilta automaattisesti ja jatkuvasti.

– Tämä innovatiivinen teknologia, joka herätti laajaa kansainvälistä mielenkiintoa, luo voimakkaan ja virheettömän antimikrobisen efektin, joka tappaa 99,9 % mikrobeista, mutta on silti täysin vaaraton ihmisille ja materiaaleille, sillä valo ei ole ionisoivaa, toisin kuin UV-säteily. Tätä ratkaisua käytetään esimerkiksi sairaaloiden karanteenitiloissa ja heräämöissä, selittää toimitusjohtaja Jouko Urpolahti.

Turun Yliopisto ja Turku Science Park Oy ovat mukana Interreg-ohjelman rahoittamassa BIC-hankkeessa, jossa kehitetään työkaluja uusien diagnostisten biomarkkerien kaupallistamiseen. Aiemmin mainitusta yrityksistä ArcDia International Oy, Abacus Diagnostica Oy ja Labmaster Oy osallistuivat hankkeen pilottivaiheeseen asiantuntijoina. Työkalut julkaistaan hankkeen nettisivuilla kesällä 2020, ja ne ovat kaikkien käytettävissä ilmaiseksi.

Lisää tietoa työkaluista ja BIC-hankkeesta löytyy projektin sivuilta: biomarket.nu