Varsinais-Suomen kunnat keskiarvoa yritysmyönteisempiä

  • Varsinais-Suomen kunnista Lieto oli valtakunnan ykkönen keskisuurten kuntien sarjassa
  • Maakunnan sisäisessä listauksessa kärkiviisikkoon mahtuvat myös Marttila, Naantali, Aura ja Paimio
  • Tärkeimmiksi kuntien tarjoamiksi yrityspalveluiksi arvioitiin verkostoitumispalvelut ja neuvonta

Suomen Yrittäjien Kuntabarometrin tuoreet tulokset osoittavat, että Varsinais-Suomen alueen kuntien yritysmyönteisyyden keskiarvo on 3,07 (asteikolla 1-5). Tämä on selvästi maan keskiarvon (2,97) yläpuolella. Tyytyväisimpiä yrittäjät ovat Liedossa (4,18). Lieto oli tuloksellaan myös valtakunnallinen ykkönen 10 000 – 50 000 asukkaan kuntien keskuudessa. Saman sarjan kolmantena oli Naantali, jonka elinkeinopolitiikan keskiarvoksi mitattiin 3,89.

""

Alle 10 000 asukkaan kuntien joukossa koko maan kymmenen kärkeen mahtui Varsinais-Suomesta Marttila (keskiarvo 4,09), joka maakunnallisella listalla sijoittui heti Liedon jälkeen toiselle sijalle. Isojen kuntien sarjassa Salo nappasi valtakunnallisen kolmossijan ja on Varsinais-Suomen listalla sijalla 9.

– Iloitsemme alueemme menestyksestä. Olemme isojen maakuntien joukossa selkeästi yrittäjäystävällisin. Olemme kouluttaneet muutaman vuoden ajan luottamushenkilöitämme kuntavaikuttamiseen Vaikuttajavalmennuksessamme sekä valmentaneet kuntien viranhaltijoita. Rohkenen todeta, että tämä näkyy tuloksissa, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo.

Varsinaissuomalaiset yritykset kokevat verkostoitumisen tärkeimmäksi kunnan tarjoamaksi yrityspalveluksi. Varsinaissuomalaiset arvostavat myös aloittavan yrittäjän palveluja ja rahoitus- ja investointineuvontaa.

– Kuntien ja Yrittäjien paikallisyhdistysten yhteiset tilaisuudet ja toimiva vuoropuhelu on yrittäjien mielestä tärkeää. Kannustan kuntia edelleen pitämään yhteyttä paikallisyhdistyksiin ja kehittämään yhdessä uusia tapoja tehdä yhteistyötä ja tuoda yrittäjiä yhteen, Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen toteaa.

Elinkeinopolitiikan eri osa-alueilla kärjessä vuorottelevat Marttila ja Lieto. Marttilan kunnan päätöksenteko on yrittäjien mielestä alueen yrittäjälähtöisintä. Myös hankintapolitiikka ja yrityspalvelut arvioitiin parhaiksi Marttilassa. Muun muassa elinkeinopolitiikan asema ja kunnan infra ja arvioitiin parhaaksi Liedossa.

– Vaikka alueellemme tuli hyviä sijoituksia, ei kunnissa ole syytä tuudittautua tilanteeseen. On tärkeää muistaa, ettei Yrittäjien Kuntabarometri ole vain kuntakilpailu, vaan ennen kaikkea erinomainen elinkeinopolitiikan työkalu kuntien päätöksentekoon ja elinkeino-ohjelmien valmisteluun tuleviksi vuosiksi. Kuntatalous on yleisesti tolalla, jossa elinvoimaisten yritysten merkitys ja yritysmyönteinen toimintakulttuuri kunnissa ja kaupungeissa korostuu entisestään, Varsinais-Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Lassi Rosala katsoo.

Vastaajamäärä 1107 Varsinais-Suomessa lähes kolminkertaistui vuoden 2018 Elinkeinopoliittisen mittariston lukemista. Iro Research kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 16.2.–13.5. Siihen vastasi 10 404 yrittäjää eri puolilta Suomea. Varsinais-Suomessa vastaajia oli 1107, maakunnista Suomessa eniten.

Keskiarvot elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanoista kunnittain Varsinais-Suomessa:

Lieto 4,18
Marttila 4,09
Naantali 3,89
Aura 3,65
Paimio 3,50
Laitila 3,28
Kaarina 3,23
Rusko 3,22
Salo 3,07
Raisio 3,02
Mynämäki 3,00
Koski Tl. 2,92
Parainen 2,90
Kemiönsaari 2,89
Masku 2,82
Nousiainen 2,71
Uusikaupunki 2,71
Somero 2,67
Turku 2,64
Taivassalo 2,58
Loimaa 2,56
Sauvo 2,56
Vehmaa 2,50
Pöytyä 2,39
Pyhäranta 1,75

Katso ja lataa Varsinais-Suomen alueen Kuntabarometri-raportti tästä.