ArcDia Oy:n koronavirustestille CE-merkintä – toimitukset alkaneet

  • Turkulaisyhtiön mariPOC-diagnostiikkajärjestelmän koronatesti on saanut EU:n CE-merkinnän
  • Viruksen suoraan osoitukseen nukkatikkunäytteestä perustuvan testin toimitukset ovat jo alkaneet
  • Järjestelmän laitteita on käytössä 50 eri terveydenhuollon toimipisteessä

Turkulainen infektiodiagnostiikan laitevalmistaja ArcDia Oy on lanseerannut automaattisen pikatestin COVID-19-taudin osoittamiseen. CE-merkitty testi täyttää EU:n diagnostiikkadirektiivin ja terveydenhuollon laitteiden ISO-laatustandardin vaatimukset. Uusi testi on saatavilla laajasti ympäri Suomea ja se mahdollistaa jokaisen oireilevan testaamisen.

ArcDian automatisoitu mariPOC-diagnostiikkajärjestelmä on hengitystieinfektioiden testauksen ja epidemiologisen seurannan markkinajohtaja Suomessa. Helppokäyttöisyyden ja nopeuden ansiosta mariPOC soveltuu erityisesti akuuttien infektioiden nopeaan testaukseen perusterveydenhuollossa ja päivystyspoliklinikoilla.

– ArcDian kehittämä automatisoitu pikatesti on kirkkaasti markkinoiden tehokkain ja tarkin ratkaisu COVID-19-taudin testaamiseen perusterveydenhuollossa ja päivystysklinikoilla. Olemme valmiit aloittamaan toimitukset jokaisen oireilevan suomalaisen testaamiseksi, sanoo ArcDian tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen.

Testit tehdään näytteenottopaikassa, joten suurin osa positiivista löydöksistä saadaan heti. Tämä on tärkeä etu PCR-testeihin verrattuna, joissa tulosta täytyy odottaa jopa pari vuorokautta. Lisäksi mariPOC-testit ovat edullisia PCR-testeihin verrattuna.

ArcDian mariPOC-laitekannan koronavirustestauskapasiteetti Suomessa on 15 000 näytettä vuorokaudessa.

– mariPOC-laitteita on käytössä Suomessa 50 eri terveydenhuollon toimipisteessä. Asiakastoimitukset alkoivat jo ja odotamme, että asiakkaamme ottavat uuden testin käyttöön kaikissa toimipaikoissansa. Tarvittaessa voimme asentaa uusia laitteita lyhyellä toimitusajalla, kertoo ArcDian tuotepäällikkö Jenna Mäkilä.

Uusi koronavirustesti on saatavilla sekä osana laajaa mariPOC Respi -viruspaneelia että yksittäisenä testinä. Yksittäistesti mahdollistaa suurikapasiteettisen pikatestaamisen esimerkiksi lentokentillä tai työpaikoilla. Laaja monianalyyttinen mariPOC Respi -testi puolestaan tunnistaa 11 yleistä taudinaiheuttajaa. mariPOC Respi -testillä saadaan diagnoosi ja oikea hoito myös niille potilaille, joita vaivaa jokin muu tauti kuin COVID-19.

mariPOC-testitulokset siirtyvät automaattisesti ArcDian mariCloud-pilvipalveluun, joka tuottaa reaaliaikaista tilannekuvaa Suomen infektiotilanteesta viranomaisten ja hoitohenkilökunnan käyttöön.

– mariCloudTM-palvelu on jo suomalaisten asiakkaittemme käytössä yksityisellä sektorilla. Toivottavasti myös julkinen sektori hyödyntää ArcDian pikatestauksen ja epidemiapalvelun tarjoamia mahdollisuuksia Suomen infektiotilanteen jatkuvassa seurannassa sekä pandemian vastaisen strategian laatimisessa ja täytäntöönpanossa, sanoo ArcDian toimitusjohtaja Vesa Kemppainen.

Nopeat mariPOC-testit perustuvat viruksen suoraan osoitukseen nukkatikkunäytteestä. Menetelmä sopii erinomaisesti taudin akuutin vaiheen diagnosoimiseen ja potilaan tartuttavuuden määrittämiseen. Markkinoille aiemmin tulleet serologiset tikkupikatestit perustuvat vasta-aineiden mittaamiseen verinäytteestä. Ne eivät sovellu akuutin tarttuvan taudin osoittamiseen, mutta niillä voidaan selvittää ketkä ovat jo sairastaneet taudin. PCR-geenitestaus on hidasta ja testit eivät ole saatavilla laajojen potilasmäärien testaamiseen perusterveydenhuollossa. Lisäksi PCR-testit voivat antaa positiivisen tuloksen viikkojen ajan sen jälkeen, kun potilas ei ole enää infektiivinen.

ArcDia International Oy kehittää, valmistaa ja markkinoi automatisoituja testijärjestelmiä infektiotautien maailmanmarkkinoille. Yhtiö aloitti toimintansa vuonna 2008 ja työllistää Turussa 30 henkilöä. Uutta teknologiasukupolvea edustavat tuotteet mahdollistavat keskuslaboratoriotasoisen tarkkuuden, laadun ja kattavuuden pikatestauksessa.

Lisää tietoa testistä löydät sivulta arcdia.com