Faronin Traumakine osallistuu WHO:n COVID-19-hoidon lääketutkimukseen

  • Turkulaisen lääkeyrityksen beeta-1a-interferonia kokeillaan 2000 WHO:n tutkimuspotilaalle
  • Tutkimuksella selvitetään neljän eri hoitovaihtoehdon kykyä hidastaa COVID-19 etenemistä tai parantaa henkiinjäämisen mahdollisuutta
  • Beeta-1a-Intereferonin suonensisäistä käyttöä on Faronilla kehitetty akuutin keuhkovaurion Traumakine-hoitoon

Turkulainen kliinisen vaiheen biolääkeyritys Faron Pharmaceuticals osallistuu WHO:n luotsaamaan, potentiaalisia COVID-19-hoitoja tutkivaan Solidarity-lääketutkimukseen. Faron lahjoittaa tutkimusvaiheessa olevaa suonensisäisesti annosteltavaa beeta-1a-interferonia 2 000 WHO:n tutkimuspotilaalle. Faronin kehittämä Traumakine-hoito perustuu beeta-1a-interferonin suonensisäiselle käytölle akuutin keuhkovaurion hoidoksi.

Maailmanlaajuisessa Solidarity-tutkimuksessa verrataan neljää hoitovaihtoehtoa nykyisten tehohoitostandardien yhteydessä. Tarkoituksena on arvioida niiden suhteellista tehoa COVID-19:n hoidossa. Hoitovaihtoehdot ovat remdesiviiri, lopinaviiri/ritonaviiri ja beeta-1a-interferoni sekä klorokiini tai hydroksiklorokiini. Tutkimuksessa on mukana yli 90 maata, ja sen tavoitteena on todeta nopeassa aikataulussa, voidaanko jollakin näistä lääkkeistä hidastaa sairauden etenemistä tai parantaa henkiinjäämisen mahdollisuutta. Tutkimus on adaptiivinen, jotta useita hoitovaihtoehtoja voidaan verrata nopeasti maailmanlaajuisesti samaan aikaan. Nyt WHO on päättänyt sisällyttää näihin hoitoihin Faronin suonensisäisen beeta-1a-interferonin.

– Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että WHO otti beeta-1a-interferonin COVID-19:n hoidossa ensisijaisesti testattavien lääkkeiden listalleen ja etenkin lääkkeen suonensisäisen muodon, jota uskomme kriittisesti sairaiden potilaiden tarvitsevan, Faronin toimitusjohtaja Markku Jalkanen kommentoi.

– Kehon ensimmäisiä puolustuskeinoja virustulehdusta vastaan on elimistön oman beeta-interferonin tuotanto. Uskomme, että Traumakine-hoito voi vahvistaa tätä kehon omaa puolustuskeinoa. Suonensisäisesti annosteltava beeta-1a-interferoni kulkeutuu optimaalisesti keuhkojen verisuonistoon ja tarjoaa lisäsuojaa vakavia keuhkokomplikaatioita vastaan.”

– Olemme ylpeitä siitä, että voimme tukea WHO:n COVID-19:n vastaista maailmanlaajuista työtä tarjoamalla potentiaalisen hoidon akuuttiin keuhkovammaan (Acute Respiratory Distress Syndrome, ARDS), joka on yksi merkittävimpiä komplikaatioita COVID-19:n vakavaa muotoa sairastavilla potilailla.

Faron osallistuu myös globaaliin REMAP-CAP-tutkimukseen (Randomized, Embedded, Multifactorial Adaptive Platform Trial for Community-Acquired Pneumonia). Tutkimus on käynnissä yli 60 tutkimusyhteisössä 13 maassa, ja HUS on yksi tutkimuskeskuksista. WHO:n Solidarity-tutkimuksessa mukana olevat suomalaiset tutkimuskeskukset eivät ole mukana beeta-1a-interferonitutkimushaarassa.

Faron on kliinisen vaiheen biolääkeyritys, joka kehittää uusia hoitoja sairauksiin, joiden hoidossa on merkittäviä puutteita. Faronin lääkekehitysohjelmat perustuvat reseptoreihin, joilla on merkitystä immuunivasteen säätelyssä onkologiassa ja elinvammoissa. Faron sijaitsee Turussa. Lisätietoja www.faron.com