Yksinyrittäjien tukea hakenut Turun seudulla lähes 1300 yrittäjää

  • Yksinyrittäjille suunnatusta toimintatuesta on viime viikolla tehty Turun seudulla 845 myönteistä rahoituspäätöstä
  • Hakemuksia on maanantaiaamuun 27.4. mennessä tullut lähes 1300
  • Ensimmäiset maksatukset näkyvät yrittäjien tileillä jo ennen vappua

Turun seudun yksinyrittäjille suunnatun toimintatuen haku avautui torstaina 16.4.2020. Hakemuksia seutukunnista (Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo, Turku) oli maanantaiaamuun 27.4. mennessä tullut 1273 kpl. Hakemuksissa korostuvat palveluliiketoiminta ja henkilökohtaiset palvelut kuten parturi-kampaajat, hierojat ja taksiyrittäjät. Suurin yksittäinen TOL-pääluokka on S eli Muu palvelutoiminta, joka edustaa noin kolmasosaa kaikista hakemuksista.

Käsittelyssä puollon saaneista hakemuksista on viime viikolla tehty 845 myönteistä rahoituspäätöstä ja näiden osalta ensimmäisten avustusten suoritukset näkyvät yrittäjien pankkitileillä ennen vappua. Noin 3 prosenttia hakemuksista on jouduttu hylkäämään käsittelyvaiheessa. Hylkäysperusteista suurin osa liittyy tuen ehdoissa mainittuihin yksinyrittäjyyden määritelmiin ja päätoimisuuteen.

– Olimme varautuneet hakemusten käsittelyssä nyt nähtyä suurempaankin alkuruuhkaan. Käsittelijöiden määrä on riittävä ja suuria jonoja ei ole päässyt muodostumaan. Tällä viikolla myös rahoituspäätösten teko saadaan päivän tasalle, joten olemme luvatussa kahden viikon aikataulussa hakemuksesta avustuksen maksuun, kertoo Turku Science Park Oy:n yrityspalveluista vastaava johtaja Tom Palenius.

Yksinyrittäjien toimintatuen hakuprosessi on toteutettu seutukuntien yhteistyönä Turku Science Park Oy:n ylläpitämän Turku Business Region -verkkosivuston kautta. Varsinainen hakemus on hyvin yksinkertainen täyttää verkkopalvelussa, mutta huolellisuutta täyttämiseen toivotaan, jotta yrittäjä saa rahoituspäätöksen mahdollisimman nopeasti.

– Olemme ottaneet hakemusten käsittelyssä yrittäjäystävällisen neuvovan asenteen. Emme lähde suoraan hylkäämään puutteellista hakemusta, vaan pyrimme olemaan yhteydessä hakijaan ja neuvomme, miten hakemusta tulisi täydentää. Esimerkiksi vaaditut liitteet ovat pakollisia ja niiden erikseen pyytäminen viivästyttää päätöksen saamista yrittäjälle, muistuttaa Tom Palenius.

Yksinyrittäjätuki on valtion avustusta, joka jaetaan kuntien kautta. Tuen summa on kiinteä 2000 € hakijaa kohti. Tukea myönnetään päätoimiselle yksinyrittäjälle, jolla ei ole muita tulonlähteitä kuten esim. palkka- ja eläketuloja. Avustuksen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16.3.2020 jälkeen ja että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Tukea voi hakea 30.9.2020 saakka Turku Business Region -verkkosivuston kautta. Hakuun pääset täältä Koronainfon sivulta