Abacus Diagnostica aloittanut kotimaisen koronavirustestin toimitukset

  • Abacuksen testitulokset valmistuvat runsaassa tunnissa näytteenotosta
  • Abacus valmistaa testit itse ja uskoo, ettei toimitusvaikeuksia ole näköpiirissä
  • Toistaiseksi testit käyvät vain tutkimuskäyttöön, potilaskäyttöön haetaan nyt poikkeuslupaa

Turkulainen infektiotautien molekulaariseen diagnostiikkaan erikoistunut yritys, Abacus Diagnostica on toimittanut ensimmäiset SARS-CoV-2 -koronaviruksen tunnistavat testit asiakkailleen Suomessa ja ulkomailla. Testi tehdään Abacuksen omalla automatisoidulla GenomEra® CDX -järjestelmällä, joka on käytössä isossa osassa Suomen yliopisto- ja keskussairaaloiden laboratorioita. GenomErajärjestelmä käyttää ns. PCR-teknologiaa, joka on vallitseva ja luotettavin menetelmä hengitystievirusten diagnostiikkaan. Abacuksen testit ovat helppokäyttöisiä sekä nopeita – testitulokset ovat saatavilla reilussa tunnissa näytteenoton jälkeen eikä testin tekeminen vaadi molekyylidiagnostiikan osaamista.

– Käytännössä kaikki koronavirusdiagnostiikka tehdään PCR:llä, joka on ylivoimaisesti herkin menetelmä kertoo toimitusjohtaja Erno Sundberg. Kehitystyömme on ollut poikkeuksellisen nopeaa, sillä koronatesti on käytännössä muokattu versio jo valmiista influenssatestistämme. Olennaisin ero influenssatestiimme on tunnistamiseen käytettävät geenisekvenssit. Koronavirustestissämme on käytössä täysin samat sekvenssit, joita WHO suosittelee, hän jatkaa.

Suomessa koronavirustestit tehdään toistaiseksi keskitetysti yliopistosairaaloissa ja THL:ssä, sillä muualla ei ole nykyisten testien tekemiseen tarvittavaa osaamista eikä laitteistoja. Keskitetty testaus aiheuttaa usein yli vuorokauden viiveen testituloksiin ja siksi Suomeen on pyritty hankkimaan ulkomailta helppokäyttöisiä PCR-laitteistoja, mutta niiden saatavuus on huono.

– Suomessa ja maailmalla on tällä hetkellä huutava pula kaikista PCR-reagensseista. Me suomalaisena toimijana tulemme takaamaan riittävät toimitukset kotimaisille asiakkaillemme. Lisäksi GenomEra on Suomessa jo laajalti käytössä, joten testimme käyttöönotto on laboratorioille helppoa, toteaa tuotepäällikkö Laura Joki. Valmistamme testit itse ja olemme varautuneet tilanteeseen jo tammikuusta lähtien, joten toimitusvaikeuksia ei ole näköpiirissä, Sundberg jatkaa.

Toistaiseksi Abacuksen koronavirustestit on tarkoitettu vain tutkimuskäyttöön, mutta yritys on tuomassa potilaskäyttöön tarkoitetun testin piakkoin saataville.

– Tulemme hakemaan Suomessa poikkeuslupaa, joka mahdollistaisi testin käyttämisen potilasnäytteiden analysointiin nopeutetulla aikataululla normaaliin CE-prosessiin verrattuna. Tavoitteenamme on saada poikkeuslupa jo huhtikuun aikana, Sundberg toteaa.