ArcDia Oy kehittää koronavirustestin perusterveydenhuollon käyttöön

  • Turkulainen ArcDia International valmistelee koronavirustestiä mariPOC-laitteelleen
  • Uusi COVID-19-viruksen paljastava prototyyppitesti saadaan tutkimuskäyttöön 1‒2 kuukaudessa
  • ArcDia muistuttaa, että samasta näytteestä on tärkeää tunnistaa myös muut taudinaiheuttajat, joiden oireet muistuttavat koronavirusta

Suomalainen infektiodiagnostiikan laitevalmistaja ArcDia International Oy kehittää mariPOC-diagnostiikka-automaattiinsa testin uudelle koronavirukselle. mariPOC-järjestelmä on hengitystieinfektioiden testauksen markkinajohtaja Suomessa. Helppokäyttöisyyden ja nopeuden ansiosta mariPOC soveltuu erityisesti akuuttien infektioiden nopeaan testaukseen perusterveydenhuollossa ja päivystyspoliklinikoilla.

– Suomen mariPOC-laitekannan testauskapasiteetti on yli 7 000 laajaa hengitystieinfektiotestiä vuorokaudessa, joten testauskapasiteetti olisi riittävä jokaisen sairastuneen testaamiseen. Pelkkiä koronavirustestejä voisi tehdä 15 000 vuorokaudessa. Jos mariPOC olisi käytössä laajemmin myös julkisessa terveydenhuollossa, olisi viranomaisilla käytössään nykyistä tarkempi reaaliaikainen kuva Suomen infektiotilanteesta. Kustannuskysymys tämä ei ole, sillä mariPOC-testit ovat edullisia, sanoo ArcDian toimitusjohtaja Vesa Kemppainen.

Televisiokamera ja kameramies kuvaamassa miestä ja naista.
Pietarilainen tv-ryhmä tutustui ArcDian maripoc-teknologiaan vuonna 2017.

Koronaviruksen testaukseen tällä hetkellä käytettäviä geenimonistustestejä voi tehdä vain erikoislaboratorioissa. Testit eivät ole saatavilla laajojen potilasjoukkojen nopeaan testaukseen perusterveydenhuollossa ja päivystyspoliklinikoilla. Virusepidemioiden tehokas torjunta edellyttää nykyistä laajempaa testausta. Ei riitä, että potilasnäyte tutkitaan vain uuden koronaviruksen osalta.

– On ensiarvoisen tärkeä tunnistaa samasta näytteestä myös muut taudinaiheuttajat, kuten influenssa- ja RS-virukset, joiden oireet muistuttavat koronavirusta. Tieto siitä, että oireiden syy on muu kuin koronavirus, tuo potilaalle mielenrauhan, sanoo ArcDian tuotepäällikkö Jenna Mäkilä.

– Meillä on jo markkinoilla CE-merkitty pikatesti koronaviruksen OC43-kannalle, jota esiintyy toistuvasti. Tämä testi on tarkka ja laajasti käytössä myös Suomessa, sanoo ArcDian tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen.

– Tämä osoittaa kyvykkyytemme kehittää tarkka mariPOC-testi myös uudelle COVID-19-tautia aiheuttavalle virukselle, Koskinen jatkaa. Nopeimmillaan prototyyppitesti saadaan tutkimuskäyttöön 1‒2 kuukaudessa. Uusi koronavirustesti voidaan liittää osaksi ArcDian laajaa viruspaneelia, joka tunnistaa 11 yleistä taudinaiheuttajaa. Näin saadaan diagnoosi ja oikea hoito myös niille potilaille, joita vaivaa muu virus- tai bakteeriperäinen tauti kuin COVID-19. Geenimonistustesteihin verrattuna mariPOC-testien löydökset ovat varmasti oikeita.

mariPOC-testitulokset kerätään automaattisesti ArcDian mariCloud-pilvipalveluun. mariCloud-palvelu tuottaa reaaliaikaista tilannekuvaa virusinfektioista viranomaisten ja hoitohenkilökunnan käyttöön. Myös uusi koronavirustesti liitetään aikanaan mariCloud-pilvipalveluun.

mariPOC

mariPOC on täysin automatisoitu testijärjestelmä, joka on suunniteltu akuuttien infektiotautien nopeaan tunnistamiseen. mariPOC tunnistaa merkittävimmät hengitystie-, nielu- ja suolistoinfektioiden aiheuttajat. Laboratoriotasoiset tulokset saadaan tyypillisesti jo vastaanottokäynnin aikana. mariPOC on Suomessa markkinajohtaja hengitystieinfektioiden automaattisessa testauksessa. mariPOC on tunnettu helppokäyttöisyydestä, korkeasta tarkkuudesta ja luotettavuudesta. mariPOC perustuu Suomessa kehitettyyn, patentoituun teknologiaan.

ArcDia International Oy

Turkulainen ArcDia International Oy kehittää, valmistaa ja markkinoi automatisoituja testijärjestelmiä infektiotautien maailmanmarkkinoille. Yhtiö aloitti toimintansa vuonna 2008 ja työllistää Turussa 29 henkilöä. Uutta teknologiasukupolvea edustavat tuotteet mahdollistavat keskuslaboratoriotasoisen tarkkuuden ja kattavuuden pikatestauksessa.