Maailman ensimmäistä 5G-etäohjattavaa traktoria kokeillaan Raisiossa

  • 5G-mobiiliverkon nopeus mahdollistaa uudenlaisia palveluja
  • Raisiossa testataan traktorityöskentelyä, jota etäohjataan Helsingistä
  • Ohjaaminen edellyttää tarkkaresoluutioista, 4K-tasoista kuvanlaatua

5G ja sen mahdollistamat ratkaisut tulevat vaikuttamaan kuluttajien, yritysten ja koko suomalaisen yhteiskunnan arkeen. 5G-mobiiliverkko on kymmenen kertaa 4G:tä nopeampi ja viiveeltään lyhyempi, ja verkkoon myös mahtuu samanaikaisesti kymmenen kertaa enemmän käyttäjiä kuin 4G-verkkoon. Nämä ominaisuudet tekevät 5G:stä ylivertaisen aiempiin mobiilidatasukupolviin verrattuna.

Raisiossa sijaitsevaa traktoria ohjataan Helsingin Pasilasta 5G-verkossa.
Vihreä traktori hiekkakentällä metsän laidalla.
Etäohjattava Valtran traktori testisijainnissaan Raisiossa.

 

 

 

 

 

 

Elisa testaa parhaillaan raskaiden ajoneuvojen etäohjausta yhteistyössä Valtran kanssa. Raskaan ajoneuvon turvallinen etäohjaus mahdollistaa työt haastavassakin maastossa. Nopean 5G-verkon ohella testattava traktori on varustettu 360-kameralla.

Etäohjattava traktori on testikäytössä Turun seudulla. 5G:n nopeus ja pieni viive mahdollistavat Raisiossa sijaitsevan traktorin etäohjauksen Helsingin Pasilasta käsin. Ratkaisussa ohjaussignaali kulkee suojattuna Elisan kaupallisessa 5G-verkossa varmistaen traktorin turvallisen ohjaamisen. Traktorin katolle asennettu 360-kamera välittää 4K-tasoista kuvaa, minkä ansiosta etäohjaaja näkee ympäristön jatkuvasti reaaliaikaisena ja tarkkaresoluutioisena.

Elisan toimitiloissa Helsingin Pasilassa sijaitsevassa Elisa 5G Showroomissa on tällä hetkellä esillä yhdeksän 5G-ratkaisua ja -palvelua, joista kolme esitellään ensimmäistä kertaa koko maailmassa.

– Elisa on 5G:n edelläkävijä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Elisa 5G Showroomissa pääsemme esittelemään yhteistyökumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa kehitettyjä 5G-palveluita ja -ratkaisuja. Haluamme rakentaa digitalisaatiolla kestävää tulevaisuutta ja Showroomissa voi nähdä ja kokea, miten 5G tuo hyötyjä eri puolille yhteiskuntaa. Muun muassa toiminnan tehostaminen on selkeä 5G:n osa-alue, joka kiinnostaa yrityksiä, kertoo Elisan kehitysjohtaja Kimmo Pentikäinen.