Turun seutukunnan yritysten liikevaihto nopeassa kasvussa

  • Kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi Turun seutukunnassa vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä 6,8 prosenttia vuodentakaisesta
  • Kasvuprosenttiin on vaikuttanut erityisesti meriteollisuuden myönteinen kehitys
  • Liikevaihdon vuosikasvu meriteollisuudessa nousi peräti 43,6 prosenttiin

Tilastokeskuksen asiakaskohtainen suhdannepalvelu tuottaa neljännesvuosittain päivittyvää tietoa Turun seutukunnan alueen yritysten liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehityksestä. Tarkastelussa on mukana neljä toimialaa: Teollisuus, Rakentaminen, Tukku- ja vähittäiskauppa ja muut palvelut sekä omana yritysryhmänään Meriteollisuus.

Turun seutukunnan kaikkien toimialojen keskimääräinen liikevaihto ja henkilöstömäärä kasvoivat vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä selvästi edellisvuodesta. Liikevaihdon alueellinen 6,8 prosentin positiivinen kehitys vuodentakaisesta neljänneksestä ylittää reippaasti koko Suomen 3,9 prosentin kehityksen.

Turun seutukunnan yritysten kaikkien toimialojen yhteenlaskettu henkilöstömäärä kasvoi vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä 3,7 prosenttia vuositasolla. Koko maan henkilöstömäärän kasvu jäi 1,8 prosenttiin.

Meriteollisuus kasvun suunnannäyttäjänä

Liikevaihdon vuosikasvu oli vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä selvästi suurinta meriteollisuudessa, jossa se nousi peräti 43,6 prosenttiin. Vuonna 2018 meriteollisuusyritysten vuosikasvu oli 16,0 prosenttia.

Turun seutukunnan meriteollisuus lisäsi henkilöstömääräänsä 12,7 prosentin vuosivauhdilla raportissa tarkasteltuna ajankohtana. Meriteollisuuden positiivista kehitystä tukee erityisesti Meyer Turku -konsernin hyvä taloudellinen tulos vuodelta 2018, joka on ruokkinut telakan tuotannon kasvuohjelmaa edelleen.

Turun kaupunki ja Meyer Turku Oy ovat tilanneet telakan aluetaloudellisia vaikutuksia selvittäneen tutkimuksen Brahea-keskukselta. Meyer Turkua koskeva tutkimuskatsaus on luettavissa turku.fi-verkkosivuilla.

Lue lisää: Liikevaihdon ja henkilöstön kehitys toimialoittain Turun seutukunnassa -raportti