Samanaikainen PET- ja magneettikuvaus käynnistyy Turussa

  • Uusi PET-magneettilaite mahdollistaa PET- ja magneettikuvien samanaikaisen ottamisen
  • Laite parantaa mm. aivosairauksien diagnostiikkaa
  • Suomen ainoa PET-magneettilaite sijaitsee Tyksissä

Uusi Suomen ainoa PET- magneettilaite saapui PET-keskukseen Tyksin sairaalamäelle marraskuun lopussa 2019. Laite mahdollistaa entistä nopeammat ja paremmat kuvat muun muassa aivo- ja syöpätutkimuksissa.

Aikaisemmin PET-magneettitutkimus kesti noin pari tuntia ja kuvauksessa otettiin PET-kuvat ja magneettikuvat erikseen. Nykyään nämä voidaan ottaa samanaikaisesti ja tutkimus kestää reilusti alle tunnin.

– Laite vahvistaa meidän mahdollisuuksia selvittää ja suunnitella syöpäpotilaiden jatkohoitoja. PET- ja magneettikuvausten yhdistäminen mahdollistaa ihan uudella tavalla esimerkiksi kaulan ja pään alueella olevien syöpien diagnostiikkaa ja parantaa tarkkuutta tällä alueella, sanoo radiologian ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiras.

Uuden laitteen myötä päästään luonnehtimaan syövän käyttäytymistä paremmin.

– Me ymmärrämme syövän mekanismeja paremmin ja pystymme myös suunnittelemaan hoitoja paremmin.

Tyksiin tulee potilaita PET-magneettitutkimuksiin koko Suomesta, koska PET-magneettilaite on Suomen ainoa.

Edistää aivojen tutkimusta

Laite mahdollistaa aivojen rakenteen ja toiminnan tutkimisen samanaikaisesti. Tämä nopeuttaa ja tuo tehokkuutta tutkimuksiin, sillä aiemmin kuvaukset on pitänyt tehdä erikseen. PET-MRI mahdollistaa myös esimerkiksi aivojen verenvirtauksen ja eri välittäjäainemolekyylien toiminnan tutkimisen samanaikaisesti.

– Laitetta voidaan käyttää aivosairauksien diagnostiikassa ja monipuolisesti tieteellisessä tutkimuksessa selvittämällä esimerkiksi millä tavalla eri hermovälittäjäaineet osallistuvat muun muassa muistin, motoristen toimintojen tai tunteiden säätelyyn tai vaikuttavat erilaisten riippuvuushäiriöiden syntyyn, sanoo professori ja projektinjohtaja Juha Rinne PET-keskuksesta.

Suomen Akatemian rahoitus mahdollistaa hankinnan

Hankinnan rahoitus koostuu Suomen Akatemian rahoituksesta joka on 1,7 miljoonaa euroa, Turun yliopiston osuus on 744 000 euroa ja sairaanhoitopiirin osuus 1,5 miljoonaa euroa. Rahoitusta on siis yhteensä 3,9 miljoonaa euroa, mikä riittää laitteen hankkimiseen.

Positroniemissiotomografia, eli PET-kuvaus, on isotooppilääketieteen alaan kuuluva kuvantamismenetelmä, jossa käytetään lyhytikäisiä radioisotooppeja.

Radioaktiivinen merkkiaine koostuu positroneja lähettävistä radionuklideista. Radioaktiivinen merkkiaine annetaan kuvattavalle henkilölle laskimon tai keuhkojen kautta, jonka jälkeen pää tai vartalo kuvataan erikoiskameralla.