Aqsens Healthilta uusi menetelmä tulehduksellisten suolistosairauksien havaitsemiseen

  • Uusi, edullinen AQ IBD -testi erottaa IBD-potilaat terveistä
  • Tarkemmat diagnoosit ja nopeammat hoitosuunnitelmat edistävät potilaiden hoitoa
  • Seuraavana tavoitteena on tuottaa menetelmä IBD:n luokitteluun ja hoitovasteen mittaamiseen

Turkulainen Aqsens Health Oy, Uusi lastensairaala (HUS) ja Helsingin yliopisto ovat yhteistyössä tutkineet ja kehittäneet uutta testiä tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) diagnostiikan ja hoidon seurannan parantamiseksi. Tutkimuksessa he ovat käyttäneet uutta edullista E-TRF menetelmää, joka täydentää olemassa olevia menetelmiä tarjoamalla myös mahdollisuuden luokitella IBD:n alatyypit (Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus) sekä mitata hoitovastetta. Testit on validoitu Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy:ssä.

Osapuolet ovat nyt julkaisseet ensimmäiset tulokset useiden kuukausien yhteistyöstään. Tämä uusi testi, nimeltään AQ IBD, havaitsee oksidatiivisen stressin aiheuttamia muutoksia IBD-potilaiden ulostenäytteissä ja tuo täten keinon erottaa IBD-potilaat terveistä. Testi on edullinen ja täydentää olemassa olevia ulosteen kalprotektiinimittauksia parantaen siten IBD:n diagnostiikkaa ja taudin hoidon seurantaa.

– Tämän menetelmän myötä IBD-tutkimuksessa on otettu askel eteenpäin. Uuden täydentävän testin käyttöönotto auttaa terveydenhuollon ammattilaisia ​​diagnosoimaan potilaitaan entistä tarkemmin ja löytämään nopeammin oikeat hoitosuunnitelmat, mikä lopulta johtaa potilaiden parempaan hoitoon. Tulokset ovat lupaavia ja muodostavat hyvän perustan tulevalle kehitystyölle, Helsingin yliopiston lastentautiopin professori Kaija-Leena Kolho sanoo.

– Näin merkittävän tuloksen saaminen seitsemän kuukauden työn jälkeen korostaa patentoidun E-TRF-menetelmämme mahdollisuuksia. Sen herkkyys ja ketteryys tarjoaa työkalun ei-invasiivisten seulontamenetelmien kehittämiseen useisiin erilaisiin tauteihin, ja AQ IBD on nyt ensimmäinen, jonka tuomme markkinoille. Olennainen osa menetelmäkehitystä on yhteistyö kliinisten tutkijoiden kanssa – ilman heidän ohjaustaan emme olisi edistyneet näin nopeasti, sanoo Aqsens Health Oy:n toimitusjohtaja Timo Teimonen.

– Syksyllä 2019 teimme rinnakkaisanalyysin Aqsens Health Oy:n testattujen näytteiden mittaustuloksista. Yllätyimme, kuinka testin tarkkuus oli poikkeuksellisen hyvä ja herkkyys jopa yli 90 %. Mielestämme E-TRF-menetelmä on jo sinänsä kiehtova, sanoo Mark van Gils, tutkimusprofessori, AI (Artificial Intelligence) hyvinvoinnissa ja terveydenhuollossa, VTT.

Osapuolet jatkavat yhteistyötään, jonka tavoitteena on tuottaa lyhyellä aikavälillä potilastyöhön soveltuva menetelmä IBD:n luokitteluun ja hoitovasteen mittaamiseen. Parhaillaan selvitetään, voidaanko IBD tunnistaa tällä menetelmällä myös muista potilasnäytteistä, kuten syljestä tai virtsasta, sillä tällaiset näytteet ovat potilaan kannalta helpompia kuin ulostenäyte. Aqsens Health Oy:n pitkäntähtäimen tavoitteena on kehittää ja toimittaa kattavia työkaluja terveydenhuollon ammattilaisille potilastyön tueksi.