Ritva ja Pekka Niemi saivat matkailun Oskarin elämäntyöstään

  • Yrittäjäpariskunnan ura alkoi 1970-luvulla Lääkintätekniikka Oy:stä
  • Ritva ja Pekka Niemen työ on ollut tärkeä koko Turun seudun matkailun kasvulle
  • Innovatiivisuutta ja kansainvälisyyttä edustavat mm. hotellilaivat Naantalissa, Lontoossa ja Gibraltarilla

Visit Turun jakaman palkinnon merkittävästä matkailuteosta, ja tällä kertaa myös elämäntyöstään, ovat saaneet yrittäjät, Sunborn Groupin -konsernin perustajat Ritva ja Pekka Niemi. Vuosittain jaettava palkinto on järjestyksessään 23. ja ensimmäinen elämäntyöstä jaettu Oskari. Palkinnon luovutti Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

Palkinnon perusteena ovat Ritva ja Pekka Niemen vuosikymmenien työ ja monialaiset panostukset muun muassa kylpylä-, hotelli- ja ravintola-aloilla, jotka ovat tuoneet Turun alueelle työtä ja matkailijoita. Korkeatasoiset kohteet ovat nauttineet arvostusta jo pitkään ja kannustaneet myös muita alalla toimivia uusille tasoille.

Pienyrityksestä konserniksi

Ritva ja Pekka Niemen Sunborn Group on avioparin työpanoksesta kasvanut perheyritys ja monialakonserni, joka on saanut alkunsa jo 70-luvulla. Kuntoutustoiminta sekä laitteiden ja hoitoaineiden maahantuontiin keskittynyt Lääkintätekniikka Oy saivat loogisen jatkumon, kun 1984 avattiin keskieurooppalaistyylinen Naantalin kylpylä sekä 1987 Ruissalon kylpylä. Konsernia kasvatti vielä Saga Excelsior -hotellin osto Düsseldorfissa. Vuosien aikana Niemet ovat toteuttaneet näkemyksellisiä ratkaisuja, kuten hotellilaivat Naantalissa, Lontoossa ja Gibraltarilla. Hotellilaivakonsepti tullee saamaan jatkoa myös tulevaisuudessa.

""
Anne-Marget Hellén (vas.) onnittelee Pekka ja Ritva Niemeä.

Kylpylähotelleissa hankittua monivuotista kokemusta tapahtuma- ja ravintolapalveluista Sunbornilla on pystytty hyödyntämään Sunborn Cateringin puolella niin Turussa kuin pääkaupunkiseudullakin ja Sunbornista on tullut merkittävä toimija myös tapahtumajärjestäjänä. Esimerkiksi Kesärauha-festivaali Turun Vanhalla Suurtorilla osoitti vetovoimansa jo ensimmäisenä vuonnaan. Kuin kruununa onnistumisille, Naantalin Kylpylä palkittiin Suomen parhaana hotellina kansainvälisessä World Travel Awards -gaalassa kesäkuussa 2019.

– Ritva ja Pekka Niemi edustavat perheyrittäjyyttä parhaimmillaan. He ovat rohkealla innovatiivisuudellaan kasvattaneet yritysryppäänsä isoksi työllistäjäksi ja alansa arvostetuksi esikuvaksi, kehuu matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

Sitoutumista Turun hyväksi

Rohkeutta ja sitoutumista Turun alueen kehittämiseen ovat osoittaneet myös Niemien mittavat kulttuuriteot rakennusperinteen saralla. Ravintola Pinellan pelastaminen ja Naantalin Kaivohuoneen nostaminen uuteen loistoon ovat valtakunnallisestikin arvokkaita tekoja, jotka eivät unohdu.

Yritystoiminnassaan Niemet ovat luottaneet oman toiminnan voimaan, vastoin yleistä ulkoistamistrendiä. Sunbornilla on muun muassa omat puutarhurit, leipomo ja pesula, oma mainostoimisto sekä kosmetiikan maahantuontia.

– Mukanaolo Varsinais-Suomen matkailun kehittämisessä on ollut rikas seikkailu ja yrityksemme tuotteet ovat osaltaan monipuolistaneet skaalaa. On hienoa saada tällainen julkinen tunnustus pitkän yrittäjäuran jälkeen, kiittelevät Ritva ja Pekka Niemi.

Matkailun Oskari on matkailualan palkinto, jonka Visit Turku jakaa vuosittain matkailun ansioituneelle kehittäjälle tai uudistajalle. Palkinto on jaettu vuodesta 1997 saakka.

Matkailun Oskarit kautta aikojen
2019 Ritva ja Pekka Niemi, Sunborn Group
2018 Antti Sippola, Turun Osuuskauppa
2017 Teija Raninen, Länsi-Suomen Elokuvakomissio
2016 Paavo Nurmi Festival
2015 Ted Wallin, Art Bank ja Pauliina Räsänen & Slava Volkov, ArtTeatro
2014 Heikki Hartela, Hartela Oy
2013 Kustavin kunta
2012 Flow Park
2011 Neitsytperunafestivaalit, Turun Silakkamarkkinat ja Turun Keittiömestarit ry
2010 ÅST Les Misérables
2009 Heikki Salmela, Marina Palace Hotel
2008 Kultaranta Resort ja Utö Havshotel
2007 Arno Kasvi
2006 Föriäijä Markku Heikkilä, Aiju von Schönemann ja Turun Matkailuoppaat ry
2005 Vihreä Kolmio
2004 Juhana Herttuan Renessanssijuhlat
2003 Keskiaikatapahtuma ja Keskiaikaiset markkinat
2002 Dennis Livson, Muumimaailma
2001 Ia ja Ralf Ölander
2000 Aulis Ruostepuro
1999 Eivor ja Stefan Jensen, Rosita Oy
1998 Pyörävuokraamo Carfield
1997 Pentti-Oskari Kangas, Höyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekka