Hollywoodin huippuelokuvien kuvauspaikkaetsijät tutustuivat Turkuun

  • Kansainvälisille suurtuotannoille on esitelty kuvauspaikkoja eri puolilla Suomea, myös Turun seudulla
  • Turussa tutustumiskohteita olivat mm. Ruissalo, Tuomiokirkon ympäristö ja satama
  • Tuotannoille Suomella on tarjota tuotantokannustimen lisäksi taitavia tekijöitä, hyvät kuvausolosuhteet sekä monipuoliset kuvauslokaatiot

Talvista Suomea esiteltiin Hollywoodin suurtuotantojen kuvauspaikkojen etsijöille. Joulua edeltävällä viikolla Suomessa vieraili neljä huipputason kuvauspaikanetsijää Hollywoodista ja Englannista. Rick Schuler, Daniel Connolly, Leann Emmert ja Justin Harrold ovat etsineet kuvauspaikkoja muun muassa sellaisiin suurtuotantoihin kuin Interstellar, Transformers: Viimeinen ritari ja Bird Box. Kutsuvieraana mukana oli myös Focus Featuresin tuottaja Tiffany Tiesiera (mm. BlacKkKlansman ja Downton Abbey -elokuvat).

Kutsuvieraat olivat Suomessa tutustumassa maahan ja mahdollisiin kuvauspaikkoihin. Matka järjestettiin osana Business Finlandin hallinnoiman av-alan tuotantokannustimen markkinointia. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Pohjois-Suomen ja Länsi-Suomen elokuvakomissiot yhteistyössä Lapin elokuvakomission kanssa.

Ensimmäinen pysähdys Lapissa herätti huomiota lumihangillaan, avaralla luonnollaan ja kaamoksen värimaailmalla. Lapista vieraiden matka jatkui Oulun seudulle, Kainuuseen, Turkuun ja Helsinkiin. Mahdollisina kuvauspaikkoina huomiota kiinnittivät muun muassa Kajaanissa sijaitseva Renforsin rannan teollisuusalue ja Lohjan vaikuttava tehdasalue Kalkkipetteri.

Turussa viehättivät sen monet puolet. Ruissalon saaristomaisema herätti lauantaiaamun paksusta sumusta huolimatta ryhmän mielenkiinnon, ja etenkin saarten valtava määrä teki saaristosta eksoottisen kohteen jopa paljon nähneille kuvauspaikkojen etsijöille. Englantilainen, muun muassa uusimpaan Transformers-elokuvaan kuvauspaikkoja hakenut Daniel Connolly kiitteli myös kaupungin historiallista näkymää.

– Turku on viehättävä ja helposti saavutettava kaupunki. Joki tekee siitä hyvin mielenkiintoisen, ja Turun Tuomiokirkko ympäröivine rakennuksineen ja leveine mukulakiviteineen sopisivat loistavasti esimerkiksi stunteille, ajokohtauksille tai historiallisille elokuville, Connolly sanoo.

Erityismaininnan Turun seudulla nähdyistä paikoista Connollylta sai vielä satama, jonka saavutettavuus ja ystävällinen vastaanotto vakuutti ryhmän. Käynti Turun Satamassa oli hänelle vierailun huippuhetkiä.

– Suomen maineen kasvattaminen kiinnostavana tuotanto- ja kuvauskohteena on pitkäjänteistä työtä. Olemme todella tyytyväisiä siihen, miten paljon tilanne on muutamassa vuodessa kehittynyt. Suomella on kuitenkin tarjota kansainvälisille tuotannoille tuotantokannustimen lisäksi taitavia tekijöitä, turvalliset ja elokuvaystävälliset kuvausolosuhteet, sekä monipuoliset kuvauslokaatiot lyhyiden välimatkojen päässä, toteaa Teija Raninen, Länsi-Suomen elokuvakomissaari ja ExperienceTurun kärkialajohtaja Turku Science Park Oy:stä.

Av-alan tuotantokannustin saatiin Suomeen vuonna 2017. 25% maksuhyvitys on avannut uusia ovia neuvotteluihin kansainvälisten tuotantojen kanssa, ja se on tehnyt Suomesta kiinnostavan tuotanto- ja kuvausmaan isoillekin tuotannoille. Tuotantokannustinta hallinnoi Business Finland. Lentomatkojen järjestelyissä auttoi Finnair, joka avasi tänä vuonna uuden lentoreitin suoraan Los Angelesista Helsinkiin, tuoden Hollywoodin jälleen yhden askeleen lähemmäs Suomea.

Sivun yläreunan kuvassa vasemmalta Leann Emmert, Tiffany Tiesiera, Daniel Connolly, Rick Schuler, Jupe Louhelainen ja Justin Harrold.