Forendo Pharma yhteistyöhön maailman suurimman lääkeyhtiön kanssa

  • Sopimus Novartiksen kanssa tähtää uuden maksakirroosilääkkeen kehittämiseen
  • Forendo Pharman osaaminen takaa turkulaisyhtiölle miljoonien eurojen liikevaihdon
  • Tavoiteltu lääke perustuu Forendon tutkiman HSD17B-entsyymiperheen estäjien kehittämiseen

Vuonna 2013 perustettu turkulainen lääkekehitysyhtiö Forendo Pharma on tehnyt merkittävän sopimuksen maailman suurimman lääkeyhtiön kanssa. Sveitsiläinen Novartis luottaa turkulaiseen osaamiseen tähdätessään uuden maksakirroosin hoitoon tarkoitetun lääkkeen kehitystyön Forendolle.  Sopimus koskee hyvin aikaisessa vaiheessa olevaa kehitystyötä, jossa ensin haetaan sopivaa vaikutuskohdetta ja lääkeainetta lääkkeen kehittämiseksi.

Jos uusi lääke aikanaan saadaan markkinoille, merkitsee se Forendo Pharmalle kehitystyön jälkeen myös jatkuvaa royaltituloa ja erilaisia etappimaksuja. Novartis vastaa tutkimustoiminnan, markkinoinnin ja kaupallistamisen kuluista.

– Sopimus on meille tärkeä tunnustus kyvykkyydestämme. Se myös kertoo luottamuksesta ns. HSD17B -enstyymiperheen tulevaisuuden potentiaaliin lääketieteessä naisten terveyden ohella myös useiden muiden sairauksien hoidossa, toimitusjohtaja Risto Lammintausta iloitsee.

Forendo on jo vuosien ajan tutkinut yhdessä Turun yliopiston tutkijoiden kanssa HSD17B-entsyymejä, joita tunnetaan 14 eri tyyppiä. Kahteen niistä yrityksellä on jo meneillään lääkekehitystyö. Toinen niistä tähtää endometrioosin, toinen munasarjojen monirakkulatautiin.

– Olemme erittäin iloisia aloittaessamme tämän yhteistyön Novartiksen kanssa ja odotamme innolla yhteistyömme tuloksia tulevina vuosina, Lammintausta sanoo.

Forendo Pharma on yksityisomistuksessa oleva turkulainen lääkekehitysyhtiö, jonka perustivat vuonna 2013 johtavat akateemiset endokrinologian asiantuntijat ja suomalaiset lääkekehityksen pioneerit. Forendoa tukevat vahvat kansainväliset sijoittajat: Novo Seeds, Karolinska Development, Innovestor, Novartis Venture Fund, M Ventures, Vesalius Biocapital III Partners ja Sunstone LifeScience Ventures. Lisätietoja yrityksen sivuilla osoitteessa www.forendo.com.

Uutisen lähteinä käytetty Forendo Pharman tiedotetta ja Turun Sanomien uutista 12.12.2019. Tiedotteeseen perustuva englanninkielinen artikkeli täällä.