Meriverkostot-tapahtuma on vuoden elinkeinopoliittinen kuntateko

  • Turun kauppakamari on palkinnut Naantalin Meriverkostot-tapahtuman järjestämisen Elinkeinopoliittinen kuntateko -palkinnolla
  • Tapahtumasta on kasvanut meriteollisuudelle tärkeä yhteistyö- ja alihankkijaverkostojen rakentamistapahtuma
  • Tänä vuonna tapahtumassa oli jo lähes 500 osallistujaa 150 yrityksestä

Turun kauppakamarin elinkeinopolitiikan valiokunta on myöntänyt vuoden 2019 Elinkeinopoliittisen kuntateko -palkinnon Naantalin kaupungille ja elinkeinoasiamies Jorma Rannalle Meriverkostot-tapahtuman järjestämisestä. Palkinto jaetaan vuosittain kunnalle, sen yhteistyöorganisaatiolle tai henkilölle, joka on toiminut erityisen hyvin yritysilmapiirin parantamiseksi tai elinkeinoelämän tai yritysten toimintaympäristön kehittämiseksi.

Elinkeinopolitiikan valiokunnan mielestä Meriverkostot-tapahtuma on erinomainen esimerkki nopeasta reagoinnista ongelmaan yritysten toimintaympäristössä. Tapahtuman synty perustui havaintoon siitä, että Turun telakka ja sen kokonaistoimittajat eivät pystyneet yksin kasvattamaan tuotantoaan ja henkilöstöään riittävän nopeasti kysyntää vastaavasti. Ainoa nopea ratkaisu oli saada alihankintaverkostoon lisää kasvuhaluisia yrityksiä.

Tapahtuman merkitys meriteollisuusyrityksille on näkynyt vuosittain kasvavissa osallistujamäärissä. Tänä vuonna tapahtuma keräsi ennätysyleisön: lähes 500 seminaariosallistujaa 150 yrityksestä ja lähes 80 näytteilleasettajayritystä. Lähes 80 prosenttia osallistujista ilmoitti luoneensa tapahtuman avulla uusia yhteistyöverkostoja. Myös alan suuremmat toimijat ovat hyötyneet tapahtumasta, koska he ovat löytäneet tapahtuman avulla itselleen uusia alihankkijoita.

Naantalin kaupungin elinkeinoasiamies Jorma Ranta on vastannut tapahtuman järjestelyistä. Idea tapahtumasta syntyi jo vuosia sitten.

""
Naantalin elinkeinoasiamies Jorma Ranta.

– Kun Turun telakka kertoi ensimmäisestä investointiohjelmastaan, aavistin niiden laajuudesta, että laivatilauksia on tulossa myös lisää. Osa laivateollisuuden yrityksistä oli sitä ennen kuitenkin siirtynyt hakemaan työtä muilta teollisuuden aloilta, ja alihankintaketju tarvitsi uudelleenrakentamista. Entisenä tapahtumatuottajana luontainen ratkaisu asiaan oli järjestää yrityksiä kokoava tapahtuma, jossa myyjät ja ostajat kohtaisivat, Ranta kertoo.

Meriverkostot-tapahtumalla on myös haluttu edistää sitä, että mahdollisimman suuri osa laivateollisuuden työstä voitaisiin tehdä Suomessa.

– On kunnia saada tehdä omalla pienellä panoksella työtä suomalaisen työn ja osaamisen eteen ja välillisesti jopa viennin hyväksi. Tapahtuman järjestämiseen on eniten motivoinut yrityksiltä saatu kannustus ja kiittävä palaute, Ranta toteaa.

Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen kertoo Naantalin haluavan Meriverkostot-tapahtuman avulla edistää alan yritysten yhteistyötä. Hän muistuttaa, että Meyerin Turun telakka sijaitsee aivan Naantalin naapurissa.

– Telakan ja meriteollisuusyritysten vahvistuminen tuo hyvinvointia myös kaupunkiimme, jossa on yksi Suomen vilkkaimmista satamista ja Pohjois-Euroopan johtavista korjaustelakoista. Naantali tarjoaa meriteollisuusyrityksille myös tonttivaihtoehtoja. Naviren teollisuusalue sijaitsee Luonnonmaalla Turun korjaustelakan läheisyydessä. Naviren alueelta yritysten merikuljetukset sujuvat hyvin, Mutanen toteaa.

Meriverkostot 2020 -tapahtuma järjestetään ensi vuonna Naantalin kylpylässä tiistaina 21.4.2020.