”Tämä on ollut erittäin toimiva malli”

  • Maritime Accelerator 2019 partneriyritykset nostivat Enjayn, Aiforsiten ja QiO Technologiesin uusiksi yhteistyökumppaneikseen
  • Syksyn aikana hiotut suunnitelmat esiteltiin yleisölle meriteollisuuden Breaking Waves -tapahtumassa marraskuun lopulla
  • Vuoden 2020 ohjelman valmistelut ovat jo käynnistyneet

Turku Science Park Oy:n johdolla ja Avanto Venturesin avustamana toteutettu, järjestyksessä toinen Maritime Accelerator -kiihdytysohjelma päättyi 21.11.2019 Helsingin Messukeskukseen. Kiihdytysohjelman partnerit Royal Caribbean Cruises, Meyer Turku ja Rauma Marine Constructions esittäytyivät yhdessä valitsemiensa kasvuyritysten kanssa kansainvälisen Breaking Waves -konferenssin yhteydessä.

Rauma Marine Constructions (RMC) nosti tilaisuudessa esiin yhteistyön digitaalisia projektijohtamisen työkaluja toimittavan, vuonna 2016 perustetutun AIforsiten kanssa. Aiemmin lähinnä rakennusteollisuutta palvelleen yrityksen myynti- ja markkinointijohtaja Pyry Virrantaus oli tyytyväinen kiihdytysohjelman antiin.

– Lähdimme tietyllä varauksella tähän mukaan, kun emme olleet varmoja, miten rakennusteollisuus ja laivanrakennusteollisuus vastaavat toisiaan. Hyvin nopeasti kuitenkin löysimme konkreettisia käyttökohteita, täysin samanlaisia haasteita ja ratkaisumahdollisuuksia molemmilla aloilla. Sieltä tuli myös hyvin selkeät kokonaisuudet, joissa meidän ratkaisumme palvelee myös laivanrakentamista.

Myös RMC:n suunnittelujohtaja Mikko Leppälä oli tyytyväinen ohjelman tuloksiin. Hänen mukaansa tulokset olivat hyvin konkreettisia ja pilottikohdetta lähdetään katsomaan AIforsiten kanssa nopealla aikataululla.

Toimiva kiihdyttämökonsepti

Kaksi miestä seisoo kameran edessä.
Nils Lekeberg (Enjay) and Gary Chandler (QiO Technologies) were very positive to the Maritime Accelerator format.

Royal Caribbeanin kumppaniksi valikoitui ruotsalainen Enjay. Yritys tarjoaa ratkaisuja, joilla laivojen keittiöiden hukkalämpö voidaan ottaa talteen. Nils Lekeberg arvioi kiihdytysohjelman erittäin toimivaksi konseptiksi.

– Tämä on ollut erittäin toimiva malli. Alun seulonta varmisti, että tiesimme kasvokkaisessa kohtaamisessa tapaavamme ihmisiä, jotka tietävät mitä me teemme, ja jotka pystyvät päättämään edetäänkö yhteistyössä vai ei. Se on iso ero verrattuna aiempiin kokemuksiimme kiihdytysohjelmista. Tämä ohjelma myös kunnioittaa sekä kasvuyritysten että isojen yritysten ajankäyttöä, Lekeberg arvioi.

Kolmas yhteistyökuvio rakentuu Meyer Turun ja Intiasta lähtöisin olevan QiO Technologiesin välille. Tavoitteena on hyödyntää QiO:n voimalaitosten käytön optimointiin liittyvää osaamista Meyerin tuotekehityksessä.

– ­Prosessi oli hyvin sitouttava. Erityisesti aika, jonka vietimme yhdessä partneriyritysten kanssa ja keskustelimme heidän tarpeistaan. Ero vaikkapa speed dating -keskusteluun tai viiden minuutin pitchiin on valtava. Vietimme paljon aikaa keskustellen ja käynnistimme jo työn löytääksemme ratkaisuja yhdessä, sanoo QiO Technologiesin Gary Chandler.

Vuoden 2020 valmistelu alkanut

Turku Science Park Oy:ssä ohjelmaa koordinoiva kasvuvalmentaja Sofia Tuominen kertoo ohjelman onnistuneen hyvin tavoitteissaan.

– Takana on mielenkiintoinen syksy ja mielenkiintoisia olivat myös ohjelmassa syntyneet yhteistyökuviot. Ohjelman kannalta oli hienoa, että saatoimme esitellä yhteistyön tuloksia kansainvälisessä meriteollisuuden toimijoiden tapaamisessa. Useissa tilaisuuden puheenvuoroissa sivuttiin tarvetta hakea näkökulmia ja ideoita myös toimialan ulkopuolelta. Maritime Acceleratorin tulokset viestivät selkeästi ohjelman tarjoamasta mahdollisuudesta ryhtyä sanoista tekoihin, Sofia Tuominen toteaa.

Hänen mukaansa valmistelut vuoden 2020 ohjelmaksi ovat jo käynnistyneet. Hän muistuttaa, että ohjelmaa kehitetään jatkuvasti osallistujilta kertyvän palautteen pohjalta.

– Tärkeässä roolissa ovat myös mukaan lähtöä harkitsevat uudet partneriyritykset. Tehtävänämme on tukea koko alan innovatiivisuutta ja kiihdyttää pienempien, monesti toimialan ulkopuolisten kasvuyritysten ja Suomessa toimivien merialan kärkiyritysten kasvua ja yhteistyötä. Ennakkoluulottomasti oman toimintansa kehittämisestä kiinnostuneilla meriteollisuusyrityksillä on juuri nyt hyvä hetki miettiä, miten ne haluaisivat Maritime Acceleratoria ensi vuonna omassa toiminnassaan hyödyntää, Tuominen vinkkaa.

Vuoden 2019 ohjelmaa varten laadittiin kolmea partneriyritystä varten yli 350 kansainvälisen kasvuyrityksen lista. Niistä haastatteluihin nostettiin 21 ja lopulta kutsun syksyn boot camp -tapaamisiin sai kahdeksan yritystä.

Alla video, jossa kukin partneriyritys ja valitsemansa kasvuyritys esittelevät Maritime Accelerator -ohjelmassa syntynyttä yhteistyötään Breaking Waves -konferenssissa Helsingin Messukeskuksessa 21.11.2019.