Maritime Accelerator edellyttää ennakkoluulotonta asennetta

  • Vuoden 2019 Maritime Accelerator -ohjelman partnerit ovat aloittaneet keskustelut valitsemiensa kasvuyritysten kanssa
  • Kasvuyritysten ja startupien joukossa on viime vuotta enemmän suomalaisyrityksiä
  • Rauma Marine Constructions hakee ohjelmasta AI-teknologioita tuotannonohjauksensa tueksi

Suomen meriteollisuuden innovatiivisuuden ja kilpailukyvyn vahvistamiseen tähtäävä Maritime Accelerator -ohjelma on päässyt toisen kauden osalta täyteen vauhtiin. Syyskuun lopulla kansainvälisen tiedepuistojen ja innovaatioalueiden yhteistyöverkosto IASP:n kunniamaininnan Nantesissa Ranskassa saanut ohjelma etsii tänä vuonna uusia, innovatiivisia kumppaneita Rauma Marine Constructionsille, Royal Caribbeanille ja Meyer Turulle.

Sofia Tuominen vastaa kiihdytysohjelman toteutuksesta Turku Science Park Oy:ssä.

Kesän jälkeen yhtiöt valitsivat satojen, eri puolilta maailmaa tulevien kasvuyritysten joukosta kiinnostavimmat. Ensimmäisessä tapaamisessa Turun SparkUpissa lokakuun alussa yhteistyötunnusteluihin osallistuivat intialainen QiO Technologies, hollantilainen Hamwells ja suomalaiset Congrid ja Wall Robotic.

– Tänä vuonna partnereiden tarpeisiin osuvien yritysten joukossa on viime vuotta enemmän suomalaisyrityksiä. Kaikki eivät päässeet paikalle ensimmäiseen Boot Camp -kokoontumiseen, mutta tunnusteluja käydään myös niiden osalta taustalla. Tavoitteena on, että ne pääsisivät paikalle toiseen kokoontumiseen, kertoo kasvuvalmentaja Sofia Tuominen Turku Science Park Oy:stä.

Kolmesta partneriyrityksestä Rauma Marine Constructions on ensimmäistä kertaa mukana ohjelmassa. Varatoimitusjohtaja Timo Suistio pitää kiihdytysohjelmaa nykyaikaisena tapana hakea uusia resursseja ja teknologioita perinteiselle teollisuudenalalle.

– Tämä ensimmäinen vuosi ohjelmassa on meille tavallaan pilotti, jossa tutustumme tähän tapaan tehdä töitä ja harjoittelemme rooliamme tavoitteiden ja ongelmien asettajana. Seuraavalla kerralla pystymme osallistumaan entistä terävämmällä otteella. Joka tapauksessa tärkeää on lähestyä ideoita kritiikittömässä tilassa ja suojella ideoita, ei tappaa niitä heti alkuunsa.

RMC:n mielenkiinto on kohdistunut ohjelmassa etenkin tuotantoprosessin laadunvarmistusta ja johtamista tukevan tiedon tuottamiseen ja jakamiseen keskittyviin ratkaisuihin. Niissä erilaiset mobiiliapplikaatiot ovat tärkeässä roolissa mahdollistaessaan tiedon jakamisen kaikille yhtäaikaisesti ja samanlaisena.

RMC:n varatoimitusjohtaja Timo Suistio (vas.) ja Turku Science Park Oy:n erityisasiantuntija Jukka Laiterä kiihdytysohjelman Boot Camp -tapaamisessa
RMC:n varatoimitusjohtaja Timo Suistio (vas.) ja Turku Science Park Oy:n erityisasiantuntija Jukka Laiterä vauhdissa kiihdytysohjelman Boot Camp -tapaamisessa 8.10.2019.

Yli sadan kasvuyrityksen ja startupin joukosta RMC valitsi ensimmäiseen Boot Camp -kohtaamiseen kaksi suomalaisyritystä.

– Congridin kanssa kävimme mielenkiintoisia keskusteluja tekoälyn hyödyntämisestä kriittisiin aikatauluihin ja tuotannonohjausjärjestelmiin. Tekoäly ja saamamme lisätieto sen mahdollisuuksista jäi erityisesti mieleen. Tästä kokoontumisesta puuttuneen Aiforsiten kanssa meidän on tarkoitus edetä lähiviikkoina, vielä ennen seuraavaa Boot Campia, Timo Suistio kertoo.

Ensimmäisen kokoontumisen jälkeen RMC:ssä tunnelmat ovat Suistion mukaan positiiviset.

– Tässä ensimmäisessä Boot Campissa haimme ja löysimme lähestymiskulmia, joista jatkamme lokakuun lopun toisessa tapaamisessa. Marraskuun lopulla, kolmannen Boot Campin päätteeksi, näemme sitten mitä käteen jää – uskoakseni se on yhteistyössä startupin kanssa toteutettava pilotti.

 

Maritime Acceleratorin toteutuksesta vastaa Turku Science Park Oy yhteistyökumppaninaan Avanto Ventures.