Know Your Hoods ehkäisee syrjäytymistä 5G:tä hyödyntäen

  • SHIFT-tapahtumassa järjestetyn hackathonin voittanut Know Your Hoods lähtee ratkaisemaan yksinäisyyden ja syrjäytymisen haasteita 5G:n ominaisuuksia hyödyntäen
  • Joukkueen ideoima palvelu auttaa ihmisiä tutustumaan ennakkoon naapurustoihin ja niiden palveluihin virtuaaliesittelyiden avulla
  • Know Your Hoodsin ideoima 5G-palvelu kuvaa hyvin uuden teknologian mahdollistamaa tapaa ratkaista paitsi asiakkaan, myös yhteiskunnallisia ongelmia

Turun kaupungin ja Elisan järjestämän pitchauskilpailun finalistit pääsivät pitchaamaan hackathonissa kehittämänsä ideat yritys- ja teknologiatapahtuma SHIFTissä elokuun lopulla. Finaaliin kärkikolmikkoon valikoituivat voittajajoukkueen lisäksi CareBot ja T34M. Tuomaristo koostui Elisan ja Turun kaupungin edustajista sekä startup-yrittäjistä.

Pääpalkintona Know Your Hoodsin joukkue pokkasi 10 000 euroa. Konseptista vastuussa oleva toimitusjohtaja Susanna Lahtinen on innoissaan kilpailun voitosta ja joukkueen kehittämästä palvelusta:

–  Jo olemassa olevaan Know Your Hoods -alustaan on helppo lisätä esittelyjä hyödyntämällä 360-kuvausta ja virtuaalitodellisuutta. Auttamalla ihmisiä tutustumaan ennakkoon palveluihin, helpotetaan niiden käyttöönottoa ja vähennetään jännitystä uusia asioita kohtaan. Samaa ratkaisua voi hyödyntää esimerkiksi syrjäytymisriskissä olevien nuorten rohkaisemisessa uusien harrastusten pariin.

11 kilpailijaa istumassa lavalla yleisön edessä.
5G-hackathonin finaali käytiin elokuun lopulla SHIFT Business Festivalin yhteydessä.

SHIFTin yhteydessä järjestetyssä hackathon-kilpailussa joukkueiden tehtävänä oli ideoida, miten 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää syrjäytymisen kaltaisen yhteiskunnallisen ongelman ehkäisemisessä. Elisalle uuden teknologian kyvykkyys yhteiskunnallisten ongelmien ratkomiseen on tärkeä asia. Syrjäytymisen ehkäiseminen valikoitui kilpailun teemaksi, sillä se on yksi Turun kaupungin keskeisimmistä tavoitteista. Kilpailun aikana joukkueet saivat tukea ja näkemyksiä kehitystyöhön Elisan ja Turun kaupungin asiantuntijoilta.

Tuomaristo halusi palkita ratkaisun, joka hyödyntää 5G:n tarjoamia etuja, huomioi syrjäytymisen ehkäisemisen ja joka pystytään ottamaan nopeasti käyttöön.

Turun kaupungin ja Elisan kolmivuotinen kehityshanke keskittyy 5G-teknologian tuomiin mahdollisuuksiin muun muassa liikenteessä, liikkumisessa ja syrjäytymisen ehkäisemisessä. Ensimmäisiä kokeiluja tehdään jo, ja hackathon on erinomainen esimerkki uudenlaisten 5G-palveluiden kehittämisestä yhdessä kaupungin ja start up -yritysten kanssa.

– Know Your Hoodsin ideoima 5G-palvelu kuvaa hyvin uuden teknologian mahdollistamaa tapaa ratkaista paitsi asiakkaan, myös yhteiskunnallisia ongelmia. Start upien ja muiden ketterien yritysten rooli uusien innovaatioiden kehittäjänä on tärkeä, kun Elisakin etsii uusia pilotointimahdollisuuksia. Seuraamme mielenkiinnolla, miten hackathonissa ideoidut ratkaisut jalkautuvat käytännön suunnitelmiksi ja kenties näitä hyödynnetään vielä laajemminkin, kommentoi Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen.