Irina Björklundin tähdittämää Peacemaker-sarjaa kuvataan Turussa

  • Kansainvälisen Peacemaker-sarjan kuvaukset ovat meneillään Turussa
  • Syksyn kuluessa kuvataan Turun seudulla myös kahta muuta sarjaa
  • Av-alan tuontokannustin on tuonut merkittävästi lisää alueemme av-alan ammattilaisia työllistäviä projekteja

Turku kiinnostaa yhä enemmän niin suomalaisia kuin kansainvälisiäkin elokuvien ja tv-sarjojen tekijöitä. Pelkästään tänä syksynä Turun seudulla kuvataan kolmea suurta tv-sarjaa. Peacemaker-sarjan kuvaukset siirtyivät Turkuun elokuussa.

Peacemaker on sykähdyttävä poliittinen draamasarja rauhanneuvottelujen maailmasta, kansainvälisestä asekaupasta, sekä valtaapitävien moniulotteisista suhteista. Sarjan tuottaa MRP Matila Röhr Productions (Johanna Enäsuo ja Marko Röhr). Sarjan tarina sijoittuu Turkkiin, Syyriaan, Espanjaan ja Suomeen. Peacemaker-sarjaa on kuvattu kevään ja kesän ajan Kanariansaarilla sekä Espanjassa.

”Meillä on ollut hyvää yhteistyötä MRP Matila Röhr Productionsin ja tuottaja Johanna Enäsuon kanssa jo aiemmin, kun upeaa meksikolaista Bayoneta-elokuvaa kuvattiin Turun seudulla”, kertoo ExperienceTurku -kärkialajohtaja ja elokuvakomissaari Teija Raninen Länsi-Suomen elokuvakomissiosta. ”Peacemaker työllistää hyvin Turun seudun av-alan ammattilaisia ja yrityksiä. Lisäksi sarjassa nähdään reilusti yli 200 avustajaa Turun seudulta – turkulaiset voivat siis hyvin tunnistaa monia tuttuja kasvoja sarjasta.”

Peacemaker perustuu tuottaja Johanna Enäsuon ja käsikirjoittaja Eriikka Etholénin alkuperäistarinaan. Sarjan ohjaa visuaalisesta tyylistään ja epätavanomaisista aihevalinnoistaan tunnettu, kansainvälisesti palkittu suomalainen ohjaaja AJ Annila.

Peacemaker on pohjoismaisten julkisten TV-kanavien yhteistyöprojekti, sekä yksi Ylen kärkihankkeista. Sarja tuotetaan yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa ja on suunnattu kansainvälisille markkinoille sekä yleisölle. Sarjan 7,5 miljoonan euron budjetti onkin huomattavasti keskimääräistä suomalaista draamasarjan budjettia suurempi. Sarjan kansainvälisen myynnin hoitaa tanskalainen myyntiyhtiö REinvent Studios. Turun seudulla sarjan kuvauksia tukee Länsi-Suomen elokuvakomissio, joka on osa Turku Science Park Oy:tä.

Kaksi naista takanaan rinteessä seisova rivitalo.
Peacemaker-elokuvan tuottaja Johanna Enäsuo ja ExperienceTurku-kärkialan johtaja Teija Raninen.

Peacemaker-sarjan tekoa tukee myös Business Finlandin av-alan tuotantokannustin, joka on 25 % maksuhyvitys Suomessa toteutetun tuotannon kuluista. Vuonna 2017 lanseerattu kannustin on merkittävästi edesauttanut suurten kansainvälisten tuotantojen houkuttelua Suomeen, jonka lisäksi se tukee Peacemakerin kaltaisten kunnianhimoisten sarjojen toteutusta.

Sarjan näyttelijäkaarti on kansainvälinen. Pääosissa nähdään kaksi suomalaista eturivin näyttelijää, Irina Björklund ja Mikko Nousiainen, sekä muun muassa ruotsalaisista tv-sarjoista tunnetut Louise Peterhoff ja Kardo Razzazi. Uusimpana näyttelijäkiinnityksenä Peacemaker-sarjassa nähdään saksalainen tähtinäyttelijä Richard Sammel, joka on tunnettu rooleistaan esimerkiksi Quentin Tarantinon elokuvasta Kunniattomat paskiaiset, 3 Days to Kill, Casino Royale, sekä Guillermo del Toron ja Chuck Hoganin luomasta draamasarjasta The Strain.

Muissa merkittävissä rooleissa nähdään myös näyttelijöitä muun muassa Turkista, Irakista, Ranskasta, Espanjasta ja Iso-Britanniasta.