Poistoa, Labrox ja Film Service Finland Entrepreneurial Spirit of Turku -palkitut

  • Poistoa Oy, Labrox Oy ja Film Service Finland Oy ovat vuoden 2019 Entrepreneurial Spirit of Turku -palkitut yritykset
  • Palkintoja on jaettu vuodesta 2003 lähtien
  • Tunnustuksen työstään Turun Tiedepuiston hyväksi saivat myös Turun yliopiston ja Åbo Akademin kesällä eläkkeelle jääneet rehtorit Kalervo Väänänen ja Mikko Hupa

Entrepreneurial Spirit of Turku -palkintoja on jaettu jo vuodesta 2003 lähtien. Yrityksiä on palkittu niin rohkeudesta, kansainvälistymisestä kuin pitkäjänteisestä työstä omalla alallaan. Tänä vuonna Turku Science Park Oy:n myöntämät tunnustukset jaettiin kolmessa kategoriassa: Growth in Sight (Kasvua edessä), Born Global (Syntyjään kansainvälinen) ja Brave Move (Rohkea uudistaja). Palkitut julkistettiin Turun Eurooppa-foorumin avajaisten yhteydessä.

Neljä henkeä palkintopystit ja kukat kädessä seisomassa lavalla.
Entrepreneurial Spirit of Turku -palkitut yhteiskuvassa: Film Service Finland Oy:n Jupe Louhelainen (vas.), Poistoa Oy:n Vesa Virtanen ja Niina Kesti sekä Labrox Oy:n Ida Erling.

Growth in Sight -kategoriassa on perinteisesti palkittu yritys, jonka toiminta ennakoi tulevaa kasvua. Toiminnallaan palkittava yritys luo kasvu- ja kehittämismahdollisuuksia myös muille yrityksille. Samalla se toimii kasvukonseptinsa perusteella rohkeana esimerkkinä uusien yritysten perustajille. Tänä vuonna palkinnon sai vuonna 2013 perustettu Poistoa Oy. Perustajansa Niina Kestin johdolla yritys on nopeasti kasvanut yli sata ammattilaista työllistäväksi puhtausalan toimijaksi, joka tunnetaan erityisesti homesiivouksiin liittyvästä osaamisestaan. Yrittäjä Niina Kesti on myös kokenut ja palkittu osaaja, joka esimiehenä koetaan ammattitaitoiseksi ja innostavaksi. Parin viimeisen vuoden ajan Poistoan toimitusjohtajana on työskennellyt Vesa Virtanen.

Born Global -kategoriassa palkittavan yrityksen menestys nojaa kansainvälisyyteen ja suurin osa yrityksen tuotannosta menee vientiin. Yritys on alusta asti osannut yhdistää suunnittelun, tuotannon ja markkinoinnin menestyksekkäästi. Palkinnon myöntämiskriteereissä korostetaan myös onnistunutta sidosryhmäyhteistyötä yhtenä menestyksen avaimena. Nämä vaatimukset erinomaisesti täyttävänä toimijana palkittiin vuonna 2019 Labrox Oy. Diagnostiikkayritys Labrox valmistaa laboratorioissa käytettäviä monileimalukijoita, joita viedään jo yli 20 maahan neljällä eri mantereella. Labroxin perusti vuonna 2011 kuusi insinööriä, jotka ovat myös aktiivisesti hyödyntäneet Turun seudulla tarjolla olevia yrityskehityspalveluita. Toimitusjohtaja on Ida Erling.

Kolmas palkittava saa tunnustuksen Brave Move. Saajan tulee olla rohkeilla päätöksillään muutosten ajan menestyksekäs tienraivaaja ja inspiroiva esimerkki uudenlaisesta osaamisesta, tuotteesta, konseptista tai palvelusta. Tällaiseksi voidaan määritellä vasta tämän vuoden toukokuussa perustettu tuotantopalveluyritys Film Service Finland Oy. Taustalta löytyy kolme helsinkiläistä, yksi oululainen ja yksi turkulainen yritys, jotka ovat yhdistäneet voimansa kansainvälisten televisio- ja elokuvatuotantojen palvelemiseksi. Yritys tarjoaa kokonaisvaltaista tuotantopalvelua elokuva- ja tv-tuotannoille. Av-alan tuotantokannustin on viime vuosina lisännyt merkittävästi Suomen kiinnostavuutta kansainvälisten tuotantojen kuvauspaikkana, ja Film Service Finland on perustettu erityisesti vastaamaan tähän kasvaneeseen kysyntään.

Kaksi miestä puvuissaan seisoo lavalla diplomit ja kukkakimput kädessä.
Åbo Akademin ja Turun yliopiston kesällä eläkkeelle jääneet rehtorit Mikko Hupa (vas.) ja Kalervo Väänänen vastaanottivat Tiedepuisto Tähti -tunnustukset Turun Eurooppa-foorumin avajaisissa.

Tänä vuonna jaettiin myös kaksi kunniakirjaa. Ne myönnettiin merkittävästä toiminnasta Turun Tiedepuiston kehittämisen hyväksi. Tunnustuksen saivat Turun yliopiston ja Åbo Akademin tänä kesänä eläkkeelle siirtyneet rehtorit Kalervo Väänänen ja Mikko Hupa. Molemmat ovat olleet aktiivisesti rakentamassa Turun seudun elinkeinoelämän ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä mm. Turku Science Park Oy:n hallituksessa. He ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että Turun seutu tunnetaan kansallisesti ja jopa kansainvälisesti menestyksekkäänä esimerkkinä ns. Triple Helix -yhteistyöstä.