Maritime Acceleratorin toinen kierros käynnistyy kesällä

  • Suomalaisen meriteollisuuden kasvua ja kilpailukykyä tukeva kiihdytysohjelma toteutuu myös tänä vuonna
  • Royal Caribbean ja Meyer Turku ovat jo ilmoittaneet mukaantulostaan tämän vuoden ohjelmaan
  • Ohjelmassa isot, globaalisti toimivat yhtiöt hakevat uusia yhteistyömahdollisuuksia kasvuhakuisista pk-yrityksistä

Maritime Accelerator -yrityskiihdytysohjelmassa meriteollisuuden kärkiyritykset vahvistavat kilpailukykyään hakemalla kumppaneita alalle uutta innovatiivisuutta tuovista kasvuyrityksistä. Viime vuonna käynnistynyt toiminta sai osallistujiltaan runsaasti positiivista palautetta. Tämän vuoden ohjelman osalta keskustelut uusien partneriehdokkaiden kanssa ovat loppusuoralla. Royal Caribbean ja Meyer Turku ovat jo ilmoittaneet osallistumisestaan myös tänä vuonna.

– Alan kilpailu vaatii jatkuvaa uudistumista ja muilla toimialoilla syntyneiden innovaatioiden hyödyntäminen meriteollisuudessa on siinä yksi väline. Viime vuonna ohjelmassa koottiin 500 kansainvälisesti kiinnostavan kasvuyrityksen lista, josta alkukarsinnan, haastattelujen ja työpajojen kautta sekä Royal Caribbean että Meyer löysivät kumpikin kaksi sellaista kasvuyritystä, joiden kanssa ne ovat nyt käynnistäneet yhteistyötä, kertoo ohjelman toteutuksesta Turku Science Park Oy:ssä vastaava Senior Advisor Jukka Laiterä.

Nainen ja mies seisovat esiintymislavalla yleisön edessä.
Vuoden 2018 Maritime Accelerator huipentui pitchauksiin Slushin side event -tapahtumassa joulukuun alussa.

Laiterän mukaan pääpartnereiden ohjelmaan osallistuneiden edustajien kokonaisarvio ensimmäisestä ohjelmasta oli hyvin positiivinen. Yleisarvosanaksi asteikolla 1–5 tuli 3,9.

– Ohjelman synnyttämien uusien yhteistyökuvioiden ja positiivisen, yhdessä tekemistä henkivän tunnelman ohella partneriyritykset kertoivat oppineensa paljon myös sisäisistä prosesseistaan. Näin esimerkiksi toimeksiantoja hiottaessa tai parhaita kumppaneita ohjelman loppusuoralle haettaessa on partnereilla nyt toisella kierroksella mahdollisuus työskennellä entistä tehokkaammin.

Royal Caribbeanin teknologiajohtaja Juhani Pitkänen korostaa kiihdytysohjelman merkitystä kilpailukyvyn kehittämisen ja uudistumisen työvälineenä.

– Risteilyliiketoiminta on tähän asti ollut paljolti perinteisiin nojaavaa liiketoimintaa ja alan käytännöt konservatiivisia. Kovan kasvun ja kilpailun keskellä vanhat toimintatavat eivät kuitenkaan enää riitä ylläpitämään kilpailukykyämme. Maritime Acceleratorin kautta haluamme hakea uutta innovatiivista lähestymistapaa kehittämään liiketoimintaamme, haastaa omaa ajatteluamme sekä löytää alan ulkopuolisilta kumppaneilta uusia kilpailukykyämme kehittäviä ratkaisuja, Juhani Pitkänen sanoo.

Pääpartnereiden haku jatkuu kesään asti. Sen jälkeen määritellään teemat, joihin Turku Science Park Oy:n kumppanina toimiva Avanto Ventures hakee kesän aikana eri puolilta maailmaa jopa satoja kasvuyrityksiä. Haastattelujen, tapaamisten ja työpajojen myötä joulukuussa on selvillä, millaisia uusia ideoita ja kumppaneita meriteollisuuden kärkiyritykset ovat ohjelman avulla löytäneet.

Vuonna 2018 käynnistynyt Maritime Accelerator on Turku Science Park Oy:n yhteistyössä Avanto Venturesin kanssa tuottama yrityskiihdytysohjelma. Yhteistyö viime vuoden finalistien ja partnerien välillä on jatkunut myös ensimmäisen ohjelman päättymisen jälkeen.

Katso lisää ohjelman omalta sivulta.