Varsinais-Suomen omistajanvaihdospalvelu neuvoo yrityskaupoissa

  • Vuonna 2017 alkaneesta palvelusta vastaa omistajanvaihdoskoordinaattori Lassi Rosala
  • Palvelusta saa apua niin sukupolvenvaihdoksiin, jatkajan etsintään kuin jatkajaa hakevan yrityksen hakuun
  • Verkoston asiantuntijat tukevat myös mm. rahoitus- ja sopimuskysymyksissä

Kesällä 2017 käynnistynyt Varsinais-Suomen omistajanvaihdospalvelu auttaa yritystoiminnastaan luopuvia sekä jo toimivan yrityksen ostamisesta kiinnostuneita. Toiminnasta on alusta alkaen vastannut omistajanvaihdoskoordinaattori Lassi Rosala. Hän paitsi neuvoo, myös lisää tietoisuutta yrityskauppojen toteuttamismahdollisuuksista ja myös rohkaisee luopumista pohtivia ja siihen valmistautuvia.

– Ensimmäisen noin puolentoista vuoden aikana henkilökohtaisia neuvontoja kirjattiin noin 250, erilaisiin tilaisuuksiin osallistujia oli noin 750 ja muissa yhteyksissä pidettyjä puheenvuoroja oli lisäksi kuulemassa lähes saman verran yrittäjiä. Ne kuvaavat hyvin kahta ensimmäistä toiminta-aluettamme eli infotilaisuuksien järjestämistä ja ensiasteen maksutonta, luottamuksellista neuvontaa.

Silmälasipäinen mies punertavassa paidassa seisoo SparkUpin aulatilassa.
Lassi Rosala neuvoo yrityksen omistajanvaihdoksiin liittyvissä kysymyksissä.

Kolmas osa-alue palvelussa ovat asiantuntijapalvelut. Niissä neuvonta siirtyy omistajanvaihdospalvelun asiantuntijaverkostolle. Siihen kuuluu laaja, kymmenkuntaa eri organisaatiota edustava asiantuntijapooli. Se tarjoaa syventävää osaamista esimerkiksi juridiikan, yritysvälityksen, arvonmäärityksen, verotuksen ja rahoituksen asiantuntijoilta.

Rosalan mukaan toiminnan ensimmäisen puolentoista vuoden aikana toteutui noin 30 omistajanvaihdosta.

– Suurin osa toimeksiannoista lähtee yritystoiminnastaan luopuvien yrittäjien tarpeista. Sukupolvenvaihdokset, jatkajan hakeminen ja muu luopuvan yrittäjän neuvonta muodostavat lähes 80 prosenttia tapaamisista. Noin joka neljännessä tapauksessa lähtökohtana on löytää asiakkaalle sopiva myynnissä oleva yritys.

Omistajanvaihdospalvelu alkoi Varsinais-Suomen liiton hankerahoituksella vuosina 2017-2018. Tämän ja ensi vuoden osalta rahoituksesta vastaavat Turku Science Park Oy ja Varsinais-Suomen Yrittäjät sekä palvelun asiantuntijakumppanit.

Lassi Rosalan yhteystiedot löydät täältä.