Turun Eurooppa-foorumi hakee elokuussa suuntaa Suomelle ja Euroopalle

  • Turun Eurooppa-foorumissa käydään avointa EU-keskustelua 29.-31.8.2019
  • Tapahtuma tarjoaa EU-tietoa, keskusteluja ja ajatustenvaihtoa huomioiden niin kansalaiset, päättäjät kuin nuoretkin
  • Elokuun Eurooppa-foorumin aikaan odotettavissa on, että keskustelu EU:n suunnasta käy kuumana koko unionin alueella

Politiikan supervuoden suunta selkenee Turussa, jossa Eurooppa-foorumi kokoaa yhteen 29.–31.8.2019 politiikan ja talouden vaikuttajat. Vaalien voittajat ja häviäjät kohtaavat Turussa. Oikeusvaltion, sisämarkkinoiden, sananvapauden ja demokratian tulevaisuus puhuttavat kansalaisia, joille uudet päättäjät esittäytyvät Turussa.

– Turkuun on luvassa kansainväliset mitat täyttävä monipuolinen keskustelufoorumi, jonka sydämenä on talouteen keskittyvä tapahtuma. Odotamme Turkuun työnantajien ja työntekijöiden huippupäättäjiä. Miten Eurooppa vastaa ilmastonmuutokseen? Ja kuinka vetovoimainen Suomi on Itämeren alueen talouskilvassa? Euroopan ja Suomen politiikan uuden suunnan voi löytää elokuussa Turusta, sanoo Eurooppa-Foorumi Turussa ry – Europa Forum i Åbo rf. puheenjohtaja, valtiotieteiden tohtori Anders Blom.

Eurooppa-foorumi on vakiinnuttamassa asemansa talouden ja politiikan huipputapahtumana. Foorumi tarjoaa ajankohtaista EU-tietoa sekä edistää avointa, tutkittuun tietoon perustuvaa laajaa keskustelua kansalaisten ja päättäjien kesken. Tapahtuman yhtenä tavoitteena on houkutella nuoria osallistumaan keskusteluun Euroopan tulevaisuudesta

– ”Emme saa olla veltostuneen Euroopan unissakävelijöitä”, on Emmanuel Macron todennut. Kaikille Euroopan tulevaisuudesta kiinnostuneille suomalaisille, niin kansalaisille kuin päätöksentekijöillekin, suunnattu Turun Eurooppa-foorumi on loistavaa vastalääkettä veltostumiselle ja unissakävelylle! painottaa Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä.

– Vuosi 2019 merkitsee Euroopan yhdentymiskehitykselle tärkeintä vedenjakajaa sitten vuonna 1992 allekirjoitetun Maastrichtin sopimuksen. Tulevaisuus on hämärän peitossa ja kaikki vaihtoehdot integraation syvenemisestä Euroopan unionin purkautumiseen ovat mahdollisia. On äärimmäisen tärkeää hahmottaa, millaisia eri reittejä eteenpäin tästä tienristeyksestä haarautuu ja millaisia seurauksia erilaisilla reittivalinnoilla voi olla, Jokisipilä jatkaa.

Ohjelman julkistus Eurooppa-päivän 9.5.2019 tienoilla

Ohjelmaa järjestävät tänä vuonna muun muassa eduskunnan suuri valiokunta, valtioneuvoston kanslia, Euroopan komission-Suomen edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Schuman-seura ry, Opetushallitus, SAK, STTK, Akava, EK, Eurooppalainen Suomi ry., Työeläkevakuuttajat TELA, Turun perusopetuksen oppilaskunnat, lasten parlamentti sekä nuorisovaltuusto, ulkoministeriön Eurooppa-tiedotus, Euroopan alueiden komitea, MTK ry, Suomen ylioppilaskuntien liitto, Suomen Geopoliittinen Seura, Väestöliitto, Eurooppanuoret ry, Centrum Balticum, Turun Nuorkauppakamari, Turun yliopiston ylioppilaskunta ja Åbo akademi studentkåren.

– Aiheiden puolesta Eurooppa-foorumin aikana tullaan saamaan uusia näkökulmia eurooppalaisen demokratiatutkimukseen, kansalaisvaikuttamiseen, lasten ja nuorten osallisuuteen, maahanmuuttoon, työmarkkinapolitiikkaan sekä moneen muuhun. Toivomme myös, että Eurooppa-foorumi toimisi areenana, jossa keväällä valitut mepit voivat esittäytyä kansalaisille. Foorumia tarjotaan lisäksi paikkana, jossa syksyllä työnsä aloittava Suomen uusi hallitus voi linjata tulevaa Eurooppa-politiikkaansa, kertoo Eurooppa-foorumin projektipäällikkö Väinö Kuusinen.

Eurooppa-foorumin ohjelma rakennetaan valmiiksi kevään aikana yhteistyössä ohjelmajärjestäjien kanssa. Ohjelman julkistus tapahtuu Eurooppa-päivän 9.5.2019 tienoilla. Tänä vuonna Eurooppa-foorumin tapahtumapaikkoina toimivat Turun pääkirjaston Studio ja pääkirjaston sisäpiha, hotelli Scandic Julian Å-Sali sekä vierailu- ja innovaatiokeskus Joki.

Eurooppa-foorumi pähkinänkuoressa

  • Turun Eurooppa-foorumi on jokavuotinen politiikan ja talouden syyskauden avaus Suomessa. Se järjestettiin ensimmäistä kertaa 30.8.–1.9.2018. Seuraava Turun Eurooppa-foorumi järjestetään 29.–31.8.2019.
  • Vuoden 2018 Eurooppa-foorumin aikana järjestettiin yhteensä 30 tilaisuutta. Lähes sadan asiantuntijan ja vaikuttajan kanssa paikalla keskustelemassa oli 2000 osallistujaa. Lisäksi Thalia-torin ohjelmaosuuksiin osallistui tuhansia kansalaisia.
  • Foorumissa tapaavat ihmiset elämän eri osa-alueilta: poliittiset päättäjät, kansalaisjärjestöt, elinkeinoelämä, työmarkkinajärjestöt, asiantuntijat ja kansalaiset.
  • Seminaareissa, paneelikeskusteluissa, kyselytunneilla ja kansalaiskeskusteluissa käydään rakentavaa vuoropuhelua Euroopasta ja Euroopan unionin merkityksestä ja kehityksestä.
  • Yleisradio ja Turun Sanomat kumppaneina.
  • www.europeforum.fi
  • #eurooppafoorumi #europeforum #turku