Meriteollisuutta kehitetään taiteen kautta

 

Yrkeshögskolan Novian IRM-Tool hanke ja Taiteen edistämiskeskus ovat toteuttaneet yhteistyöprosessin, jossa seitsemän eri alan ammattitaiteilijaa loi taidekonsepteja kolmen meriteollisuuden yrityksen, Meyer Turku, Arctech Helsinki Shipyard ja Wilhelmsen Ships Service, esittämiin haasteisiin.

Mukana olivat kuvataiteilija Heini Aho, kuvataiteilija Jukka Hautamäki, kuvataiteilija Sini-Meri Hedberg, tanssija Sampo Kerola, sarjakuvataiteilija Ville Pirinen, kuvanveistäjä ja tilataiteilija Oona Tikkaoja sekä näyttelijä Tobias Zilliacus.

""
Päätösseminaarin osallistujat yhteiskuvassa. Kuva: Teemu Nurminen

Yritykset esittelivät taiteilijoille haasteensa yhteisessä aloitustyöpajassa joulukuussa ja  5.2. pidetysssä päätösseminaarissa taiteilijat esittelivat kehittämiään luovia konsepteja yritysten edustajille.

Ensikäden palaute oli erittäin positiivista. Esimerkiksi Arctechille esitettiin mielenkiintoisia konsepteja liittyen dilemmaan Telakka keskellä kaupunkia. Hiljaisen tiedon siirtämiseen liittyen tuli yrityksille useampiakin eri ratkaisuja taiteen avulla.

Meyer Turulle ehdotettiin mm. pelillistä konseptia ja neuroverkkoja hyödyntäviä konsepteja. Wilhelmsenin esittämiä haasteita lähestyttiin sarjakuvataiteen soveltamisen kautta. Yhteensä konsepteja esitettiin yhdeksän.

Euroopan Sosiaalirahaston rahoittaman IRM-Tool hankkeen tavoitteena on edistää uusien luovien työpaikkojen syntymistä meriteollisuuteen. Hanke kehittää innovaatiotyökalua, jonka avulla yrityksen voivat kehittää innovaatio-osaamistaan ja luovan alan osaajat voivat toimia innovaatiokonsultteina meriteollisuudessa.