Lounais-Suomen luonto ja elintarvikkeet kiinnostivat Berliinissä

  • Suomen messuosasto maailman suurimmilla ruokamessuilla oli onnistunut
  • Lounais-Suomi oli näyttävästi mukana partnerimaa Suomen osastolla
  • Suomi ja saaristo matkailukohteena kiinnostivat saksalaisia

Suomi oli pääosassa maailman suurimmilla ruokamessuilla, Berliinin Grüne Wochella 18.-27.1.2019. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n kyselyyn vastanneista, satunnaisesti valitusta 128 messuvieraasta 70 prosenttia sanoi, että Suomen messuosasto ja näkyvyys messujen pääkumppanimaana oli herättänyt heissä joko hyvin paljon tai paljon mielenkiintoa suomalaisia ruoka- ja juomatuotteita kohtaan. Vastanneista 60 prosenttia sanoi kokeilleensa suomalaisia tuotteita messuilla, mutta vain seitsemällä prosentilla oli aiempaa kokemusta suomalaisista elintarvikkeista.

Reilu puolet vastanneista sanoi kumppanimaanäkyvyyden lisänneen mielenkiintoa Suomeen matkustamista kohtaan. Peräti 81 prosenttia kyselyyn vastanneista piti Suomen messuosastoa hyvänä tai erittäin hyvänä. Suomen kumppanimaaslogania ”Aus der Wildnis” (villistä luonnosta) pidettiin myös varsin onnistuneena.

Jäätelöille hyvä vastaanotto

Myös Lounais-Suomen osastolla riitti vieraita. Osastolla tuotteitaan ja palveluitaan esitelleet yritykset saivat hyvän vastaanoton.

Mies ja nainen seisovat messuilla jäätelötiskin takana.
Bad Santa Oy maistatti Grüne Wochessa Kimmo Hotasen johdolla Bad Santa -liköörijäätelöä.

– Tuotteemme sai saksalaiselta yleisöltä hyvän vastaanoton. Grüne Woche tarjosi samalla hyvän mahdollisuuden tehdä kuluttajatutkimusta eri jäätelömauista, kertoo alkoholipitoisia liköörijäätelöitä valmistavan Bad Santan hallituksen puheenjohtaja Kimmo Hotanen.

Matkailutuotteista eniten kiinnostusta herättivät kulttuuriin pohjautuvat kiertomatkat Lounais-Suomen puutalokaupunkeihin sekä saaristo rengasteineen.

– Lounais-Suomi on saksalaisille helposti saavutettava lomakohde laivalla, lentokoneella, veneellä ja junalla. Etenkin kulttuurin ja luontokokemuksen yhdistäminen kiinnosti messuvieraita. Pyörämatka ja junan ja pyörän yhdistäminen olikin monen aktiivilomailijan suunnitelmissa kesäksi, kertoo matkailuliiketoiminnan kehittämistyöstä Turku Science Park Oy:ssä vastaava Petra Niskanen.

400 000 messuvierasta

Grüne Woche -messuille osallistui yhteensä yli 80 suomalaisyritystä. Lounais-Suomen osastolla mukana olivat Bad Santan lisäksi ainakin Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Munax, Leipomo Rostén, Nams ja Finnlines. Suomen maaosaston ja kumppanimaahankkeen pääjärjestäjä oli Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK. Grüne Woche -messuilla vieraili kymmenen messupäivän aikana noin 400 000 ihmistä.

Messuosallistumisen tuloksia arvioidaan tarkemmin lähiviikkoina valmistuvan näytteilleasettajakyselyn sekä myöhemmin keväällä valmistuvan media-analyysin kautta.