HUIMA-kilpailu hakee ideoita hukkalämmön hyötykäyttöön

  • Teollisuuden hukkalämmön hyödyntämiseen etsitään uusia innovatiivisia ratkaisuja kilpailulla
  • Ehdotuksia voi jättää 1.2.–15.4.2019 ja kiinnostavimmat valitaan jatkojalostukseen
  • Kilpailun järjestävät Posintra Oy:n ja Turku Science Park Oy

Teollisuudessa syntyy runsaasti hukkalämpöä, jolle ei ole vielä keksitty hyötykäyttöä. Hukkalämmön hyödyntäminen on kannattavaa, mutta siitä huolimatta lämpö karkaa usein harakoille. Jos lämpö valjastettaisiin käyttöön, Suomen hiilidioksidipäästöt vähenisivät merkittävästi.

Kilpailusta ilmastosankariksi

Kehitysyhtiöt Posintra Oy ja Turku Science Park Oy järjestävät 1.2.–15.4.2019 kilpailun, jossa etsitään uusia innovatiivisia ratkaisuja teollisuuden ylijäämälämmön talteenottoon ja hyödyntämisee

– Ideat voivat olla poikkitieteellisiä, vallankumouksellisia, paperiluonnoksia tai kovaa insinööriosaamista vaativia ehdotuksia hyötylaskelmineen. Ratkaisuna voi olla liiketoimintamalli tai digitaalinen palvelu – tai jotain aivan muuta, kertoo Turku Science Park Oy:n erityisasiantuntija Liisa Laurikko.

Esitystapa on vapaa ja kilpailuun voi osallistua kuka tahansa: yritykset, yhdistykset, yhteisöt tai yksittäiset ihmiset. Kilpailusääntöihin ja esimerkkikohteisiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.posintra.fi/huima. Myös Liisa Laurikolta voi kysyä lisätietoja kilpailusta.

Parhaille ideoille apua kaupallistamiseen

Kiinnostavimpien ehdotusten keksijät pääsevät kertomaan ideansa tuomaristolle Turussa 15.5.2019. Parhaat ideat napataan jatkojalostukseen, ja ne saavat asiantuntijoiden apua ideoittensa kaupallistamiseen. Voittaja ratkeaa elokuussa 2020.

– Haluamme tuoda esille, että jokainen voi tuoda oman panoksensa suurten ongelmien ratkomiseen. Joskus pienikin idea voi kasvaa suuriin mittoihin. Usein tämä vaatii kyllä aikaa ja pohdiskelua ja eri asioiden huomioon ottamista, ja juuri tämän vuoksi kilpailun jatkoon päässeet ideat saavat vuoden verran apua idean kypsyttelyyn ja kehittelyyn, Liisa Laurikko kertoo.

Kilpailu järjestetään osana EAKR-rahoitteista HUIMA – Teollisuuden energiatehokkuuteen uusia ideoita -hanketta.

#huimaidea  #CleanTurku