Allied ICT Finland kasvaa ja tuo ICT-osaamista eri aloille

  • Allied ICT Finland (AIF) allianssissa on mukana jo 18 tutkimuslaitosta yhdeksästä eri kaupungista.
  • Päätavoite on edistää eri toimialojen kilpailukykyä yhteistyössä ICT-alan yritysten ja tukijoiden kesken sekä houkutella keskitetysti ulkomaisia investointeja Suomeen.
  • Turun alueelta mukana verkostossa ovat Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi, Robocoast, Turku Science Park Oy ja Yrityssalo sekä lukuisia yrityksiä.

Allied ICT Finland (AIF) on ICT-alan tutkijoiden, yritysten ja elinkeinokehitysyhtiöiden allianssi, jonka toiminta käynnistyi toukokuussa 2018. Turun seutu on ollut mukana alusta lähtien. Kesän jälkeen mukaan on liittynyt uusia yliopistoja ja ammattikorkeakouluja Kajaanista, Lappeenrannasta, Lahdesta ja Vaasasta. Myös ekosysteemien joukko laajenee. Mukaan on liittynyt Robocoast Porista ja Helsingin yliopiston vetämä ilmanlaadun mittaamiseen keskittyvä MegaSense. Ekosysteemit ovat eri toimialojen yritysten liiketoimintaa ja tutkimusyhteistyötä edistäviä verkostoja. AIF:n sivuilla on julkaistu lista verkoston jaetuista T&K ympäristöistä (SRE). Mukana on jo sekä tutkimuslaitosten että yritysten hallinnoimia ympäristöjä. Uusimpana Turussa sijaitseva 3D Demolab.

– Turussa fokusalueitamme ovat mm. meriteollisuus, monialainen valmistava teollisuus, lisätyn ja virtuaalitodellisuuden ratkaisut (AVR), ruokaan liittyvä teknologia ja kyberturvallisuus. AIF tiimi osallistuu helmikuun alussa Business Finlandin ja Vinnovan järjestämään projektisuunnittelutyöpajaan. Varsinais-Suomen Eurooppatoimiston kanssa olemme järjestämässä maaliskuun lopulla infotilaisuutta tulevasta EU-ohjelmakaudesta, kertoo projektipäällikkö Paavo Kosonen.

AIF:n matchmaking-työkalu Fenix palvelee jo suomalaisia yrityksiä ja yhteisöjä ICT-alan kumppaneiden löytämisessä. Sen käyttö on ilmaista. Tällä hetkellä partnereita haetaan esimerkiksi projektiaihioihin liittyen droneihin vesiverkoston tilan seurannassa sekä vesilaitosten verkostonhallintaan ja digitalisointiin.

– Olemme käynnistämässä merialalle ekosysteemitoimintaa ja ensimmäisiä tapahtumia merenkulun digitalisaation tarpeista on jo pidettykin. Juuri nyt Novia on rekrytoimassa sovellusarkkitehtiä merenkulun simulaatioihin, vinkkaa eteenpäin tai hae itse tähän mielenkiintoiseen tehtävään, Kosonen mainitsee.

Sairaalalaiva on esimerkki valmisteilla olevasta hankkeesta. Siinä yhdistyy modulaarinen ketterä ratkaisu laivanrakennuksessa, terveydenhuolto ja ICT-teknologiat. Tavoite on littoraalialueita palveleva laiva, joka toimii myös innovaatioalustana. Konseptia työstetään eteenpäin Bastun työpajoissa yritysten, tutkijoiden ja TEM:n kanssa.

– Olemme mukana useissa eri tapahtumissa. Esimerkiksi Turku ICT Weekin yhteydessä 5.3. klo 14 TechTurkuAVR järjestää työturvallisuuden lisätyn todellisuuden ratkaisuihin paneutuvan työpajan, jossa mukana on AIF:n AVR Ekosysteemi. Lisätietoa tapahtumista lisämme pikapuoliin Turku Business Region -sivuston tapahtumakalenteriin ja tietysti myös AIF:n sivuille, Paavo Kosonen kertoo.

 

Lisää tietoa AIF:n toiminnasta Turun alueella: