Varsinais-Suomeen kaksi valtakunnallista yrittäjäpalkintoa

 • Finnfoam Oy ja Lyyti Oy on palkittu vuoden 2018 valtakunnallisilla yrittäjäpalkinnoilla
 • Lyytin ilmoittautumisjärjestelmän kautta järjestettiin viime vuonna yli 75 000 tapahtumaa
 • Finnfoamin lämmöneristelevyjä valmistetaan jo neljässä eri maassa

Turussa lokakuun toiseksi viikonloppuna pidetyillä Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä palkittiin jälleen menestyneitä yrittäjiä. Viidestä palkitusta kaksi sijaitsee Varsinais-Suomessa.

Lyyti Oy

Turkulainen Lyyti Oy syntyi oman ongelman ratkaisemisesta. Petri Hollmén toimi markkinointipäällikkönä matkailualalla ja sai yllättäen sähköpostiinsa 2 000 ilmoittautumista tilaisuuteen, johon mahtui vain 50 ihmistä. Tästä alkoi kahden viikon mittainen katastrofi, eikä verkosta löytynyt valmista työkalua ongelman ratkomiseen.

Verkkopohjaisesta ilmoittautumisjärjestelmästä on reilussa vuosikymmenessä kehittynyt myynnin ja markkinoinnin ekosysteemiin tärkeä osa. Sen avulla voidaan hallita liiketoiminnan ja markkinoinnin kehittämisessä tarvittavaa tietoa.

– Palvelumme kautta järjestettiin viime vuonna yli 75 000 tapahtumaa ja hallinnoimme 10 miljoonan ihmisen dataa, toimitusjohtaja Hollmén kertoo.

EU:n tietosuoja-asetuksen eli GDPR:n edellyttämät valmistelut veivät Lyytin historiansa suurimpaan hankkeeseen.

– Investoimme hankkeeseen yli 500 000 euroa ja urakkaa teki viiden hengen tiimi yhdeksän kuukautta päätyönään. Me olemme ylpeitä siitä, mitä olemme saaneet aikaan, Hollmén summaa urakan.

Kymmenen prosenttia Lyytin liikevaihdosta tulee kansainvälisiltä markkinoilta, Ruotsista, muista Pohjoismaista ja Saksasta. Tavoite on nousta yritysten tapahtumanhallinnan markkinajohtajaksi Euroopassa.

Strategiaksi on valittu myynnin ja markkinoinnin ekosysteemeihin integroituminen.

– Ideana on, ettei arvokkain data jäisi hyödyntämättä, Hollmén tiivistää.

Lyyti, Turku

Verkkopohjainen tapahtumanhallintajärjestelmä. SaaS-palveluiden lisäksi yritys kouluttaa ja konsultoi.

 • Perustaja: Petri Hollmén
 • Toimitusjohtaja: Petri Hollmén
 • Perustettu: 2007
 • Liikevaihto: noin 4,2 miljoonaa euroa
 • Henkilöstö: 37 henkilöä Turussa, Helsingissä, Ruotsissa ja Saksassa. Pariisissa ja Amsterdamissa yhteensä 10 henkilöä.
Suomen Yrittäjien valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla palkittiin vuonna 2018 kaksi varsinaissuomalaista yritystä. Finnfoam Oy (Teppo, Jorma ja Henri Nieminen) sekä Lyyti Oy (Petri Hollmén). Kuvat Esa Siltaloppi.

Finnfoam

Vuonna 1971 Jorma J. Nieminen oli töissä putkikaupassa, jossa oli styrox-putkieristeitä.

– Ajattelin, että eristeitä voisi tehdä itse ja näin ollen ryhdyinkin teettämään niitä. Sitten löytyi kaupparatsu, joka otti meidän tuotteet valikoimiinsa, ja siitä se sitten alkoi, yrityksen perustaja Jorma Nieminen muistelee yrittäjyytensä alkutaivalta.

– Nykyään mukana on hiilidioksidiponneainetta. Joku voisi sanoa, että myymme ilmaa, mutta kyllä se on toisin päin. Ilman saa kaupanpäällisenä ja muoviraaka-aine on se, mikä maksaa, sanoo Finnfoam Oy:n toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Salolaisella perheyrityksellä on tuotantolaitoksia Suomessa, Ruotsissa, Liettuassa ja Espanjassa. Vuoden alussa yhtiö osti Styroplastin. Kaupalla Finnfoam vahvistaa kasvuaan ja puolustaa samalla lämmöneristeiden tuotannon säilymistä kotimaassa.

– Viimeiset kymmenen vuotta kasvu on ollut 18 – 19 prosenttia. Investoinnit on tehty niin, että samaa tahtia pystytään jatkamaan ainakin kolmen vuoden ajan, liki 20 prosentin kasvu-uralla, hän jatkaa.

Yrityksellä on myös asunto- ja kiinteistösijoittamista sekä rakentamista.

Työllistäminen tuntuu yrittäjistä hienolta. Finnfoamilla viihdytään ja voidaan hyvin: sairauspoissaoloprosentti on 1,1.

– Kun nostimme konkurssiin menneen Takoman uutta tuotantoa, niin sanoin, että 30 työpaikkaa saadaan kyllä järjestymään, mutta enempää en uskaltanut luvata. Nyt kiinteistö ja koneet ovat olleet vähän yli vuoden käytössä ja töissä on yhteensä 86 ihmistä, Jorma Nieminen kertoo.

Finnfoam Oy, Salo

Rakennusteollisuuden yritys tuottaa lämmöneristelevyjä, joita käytetään rakennuksissa sekä maaneristyksessä teiden, rautateiden ja lentokenttien perustuksissa.

 • Perustaja: Jorma J. Nieminen
 • Perustettu: 1982
 • Toimitusjohtaja: Henri Nieminen
 • Liikevaihto: noin 50 milj. euroa (Finnfoam-konserni 77 milj. euroa)
 • Työntekijöitä: 71 henkilöä (konserni noin 150 henkilöä), tuotantolaitokset Suomessa, Ruotsissa, Espanjassa ja Liettuassa

Muut Suomen Yrittäjien päätapahtumassa Turussa palkitut yritykset olivat Beautyhair Sirpa Mansner Oy Helsingistä, Elcoline Group Oy Savosta  ja Nordic Business Group Oy Keski-Suomesta.

Eskomaticille maakunnallinen yrittäjäpalkinto

Samassa tapahtumassa palkittiin myös Varsinais-Suomen Yrittäjien maakunnallinen vuoden 2018 yrittäjäpalkinto. Sen sai turkulainen Eskomatic Oy. Vuonna 1976 perustettu yritys on erikoistunut alihankintakoneistuksiin. Orikedon teollisuusalueella toimivan yrityksen liikevaihto on yli 8 miljoonaa euroa.